Visoka pot Pirenejev

16. – 23. julij 2022

Visoka pot Pirenejev – transverzala, ki prečka gorsko verigo v njenem najbolj divjem in visokogorskem delu

 

Visoka pot Pirenejev (Haute Randonnee Pyreneenne / HRP) je 400 km dolga transverzala, ki preči pirenejsko gorstvo od Atlantika do Mediterana. Kot nakazuje že ime samo, gre za najvišje ležečo transverzalo, ki poteka skozi samo jedro pirenejskega masiva. Večkrat preči francosko – špansko mejo in je v nasprotju z bolj znanima GR10 in GR11, ki potekata po severnih (francoskih) in južnih (španskih) pobočjih Pirenejev, veliko bolj gorska, neobljudena in divja. HRP je gorska kraljica tega starodavnega gorstva.

 

Treking v Pirenejih poteka v Francoskem narodnem parku Pireneji. Park je znan po slikoviti gorski pokrajini – navdihuje s številnimi jezeri, potočki ter pisano geološko sestavo. Vrhove gora preletavajo orli in jastrebi, pod njimi se na visokogorskih travnikih pasejo ovce in krave. Njih mleko pastirji v veliki meri predelajo v sir, manjša količina pa gre tudi za oskrbo planinskih koč. Vijolične perunike krasijo bregove in doline, kosmati in nič kaj strahopetni svizci pa se igrajo v bližini svojih lukenj. Našemu prečenju gorovja dodamo še vzpon na Petite Vignemale, 3.032 metrov, ki se naslanja na znamenito goro Vignemale, 3.298 metrov, najvišji vrh v francoskih Pirenejih. Za konec si ogledamo slavni amfiteater Cirque de Gavernie, ki je del Unesco svetovne dediščine.

8 dni (7 noči)
EUR
Hotel in planinske koče
Udeležencev: 7
Letalo, kombi
1. dan: Prihod na destinacijo in sprehod po Lurdu
V zgodnjih jutranjih urah se s kombijem odpeljemo na bližnje letališče. Po prihodu v Lurd se nastanimo v hotelu. Sledi večerni sprehod po mestu in večerja.
Nastanitev: hotel
Prehrana: večerja
2. dan: 1. dan trekinga po HRP
Po zgodnjem zajtrku se odpeljemo na izhodišče trekinga ob vznožju Pirenejev. Že na samem začetku nas pričaka znamenita polica, vklesana v 200 metrsko steno, Chemin de la Mature. Sledi zložen vzpon po dolini do prelaza na 2.000 metrih, iz katerega se nam odpre razgled na mogočno steno Pic du Midi d’Ossau in jezero Lacs d’Ayous. Po želji vzpon na bližnji vrh od koder imamo lep razgled na okolico. Večerja in spanje v koči.
Nastanitev: planinska koča
Aktivnost: 6 ur hoje
Prehrana: zajtrk in večerja
3. dan: 2. dan trekinga po HRP
Mimo številnih jezerc in potočkov se spustimo do doline, kjer se pasejo črede ovac. Sledi vzpon proti sedlu na 2.300 metrih. Obširna travnata pobočja so porasla s pirenejskimi perunikami, čeznje šibajo svizci, v daljavi se pasejo gamsi. Kamniti slap na poti zahteva nekaj dodatne zbranosti pri hoji. Iz sedla se lahko povzpnemo še na bližnji vrh, ki ponuja lep pogled na Atlantske Pireneje in seže vse do Španije. Večerja in spanje v koči.
Nastanitev: planinska koča
Aktivnost: 5 ur hoje
Prehrana: zajtrk, večerja
4. dan: 3. dan trekinga po HRP
Mimo planšarij se spustimo do ceste, nato pa sledimo toku nove prečne doline vse do sedla, s katerega se nam odpre pogled na jezero Lac d’ Artouste. Čaka nas najbolj izpostavljen del poti, zavarovan z jeklenico. Po kamnitem terenu dosežemo kočo, ki se nahaja pod značilno goro Palas (2.974 m), ob kristalno čistih gorskih jezerih. Večerja in spanje v koči.
Nastanitev: planinska koča
Aktivnost: 5 ur hoje
Prehrana: zajtrk, večerja
5. dan: 4. dan trekinga po HRP
Pred nami so bolj naporni dnevi trekinga. Prečkamo francosko-špansko mejo in se za dober del dneva spustimo na špansko stran Pirenejev. Hodimo skozi idilično pokrajino, kjer žuborijo potoki, se leskečejo jezera, nad nami pa se sklanjajo trpežni zeleni borovci. Po počitku ob jezerih se začnemo vzpenjati proti prelazu nad 2.600 m. Na obeh straneh prelaza se še dolgo v poletje zadržuje sneg. Prečkamo mejo in se v dolgem sestopu spustimo do koče. Večerja in spanje v koči.
Nastanitev: planinska koča
Aktivnost: 8 uri hoje
Prehrana: zajtrk, večerja
6. dan: 5. dan trekinga po HRP
Po zajtrku se zopet vzpnemo do meje s Španijo. Sledi kratko prečenje gruščnatega pobočja in spust v Francijo. Nad nami se dviguje veličastno severno ostenje Vignemale (3.289 m). Mimo njenega ledenika se vzpnemo na zadnji prelaz, s katerega je možen vzpon na Petit Vignemale (3.032 m). Prespimo v najvišji oskrbovani koči v Pirenejih na 2.651 m. Večerja in spanje v koči.
Nastanitev: planinska koča
Aktivnost: 8 uri hoje
Prehrana: zajtrk, večerja
7. dan: 6. dan trekinga po HRP
Ta dan je namenjen povratku v ‘civilizacijo’. Mimo slapu se spustimo do doline, od koder nas krajši vzpon pripelje na drugo stran doline. V lahkotnem, dolgem spustu prečkamo travnata pobočja, kjer imajo svizci svoj raj na zemlji. Pohod zaključimo v vasi Gavarnie, poznani po slovitem ostenju Cirque de Gavanie (UNESCO), ki zapira dolino. Nastanitev v koči in večerni sprehod po vasici.
Nastanitev: planinska koča
Aktivnost: 6 uri hoje
Prehrana: zajtrk; lokalna pridelava, ekološki izdelki
7. dan: Ogled Cirque di Gavarnie in vrnitev proti domu
V zgodnjih jutranjih urah se odpravimo do znamenitega ostenja Cirque de Gavarnie, čez katerega pada en najvišjih slapov v Evropi, Gavarnie. Vrnitev v vas in prevoz do letališča. Polet na bližnje letališče in prevoz do Ljubljane.
Aktivnost: 3 uri hoje
Prehrana: zajtrk
Pokaži celotni programSkrij

Termin

 

 • 16. – 23. julij 2022
 • 24. – 31. julij 2022

Zanimivosti in odlike

 

 • Francoski nacionalni park Pireneji z 230 gorskimi jezeri
 • osrednja, najvišja in najbolj visokogorska podoba Pirenejev
 • pogled na impresivne gore Pic du Midi d’Ossau (2.885 m), Balaitous (3.144 m), Vignemale (3.298 m)
 • vzpon na tritisočak Petit Vignemale (3.032 m)
 • Cirque de Gavernie – mogočno ostenje pod zaščito UNESCO
 • slap Gavarnie (422 m) – najvišji slap v Franciji
 • pisana gorska flora in bogat živalski svet
 • Lourdes – romarsko središče
 • majhne skupine (7 udeležencev)

Dodatne informacije in pogosta vprašanja

Kaj je vključeno v ceno?
CENA: ______ EUR (7 udeležencev)

Pri 6 udeležencih je doplačilo _____ EUR/os.

 

V CENO JE VKLJUČENO:

 

 • 1 x nočitev v hotelu (2 posteljne sobe) na osnovi polpenziona
 • 6 x nočitev v planinski koči na osnovi polpenziona
 • vsi prevozi na destinaciji
 • zdravstveno zavarovanje za tujino za čas potovanja
 • organizacija in izvedba potovanja
 • strokovno vodenje potovanja (planinska vodnica)
 • srečanje udeležencev pred potovanjem
 • svetovanje in pomoč pri pripravi na potovanje in treking informativno gradivo
V CENO NI VKLJUČENO:

 

 • letalska karta (cca 60 – 120 EUR)
 • prevoz na bližnje letališče in iz njega
 • pijača pri obrokih
 • stroški osebne narave in vsi stroški izven programa
 • zavarovanje za riziko odpovedi potovanja
 • doplačilo za dvoposteljno sobo/enoposteljno sobo
Odpoved potovanja v primeru izrednih razmer

V kolikor je zaradi razglašene epidemije in sprejetih ukrepov potovanje odpovedano, vam v primeru vplačanega potovanja, povrnemo vsa vplačila.

Nastanitve in prehrana

Z izjemo prvega dne, ko smo nastanjeni v hotelu v Lurdu, bivamo v gorskih kočah. Sobe so večposteljne, sanitarije deljene.

Zahtevnost trekinga

Treking HRP 1 spada med tiste aktivnosti, ki zahtevajo večji napor, tudi od 6 do 8 ur srednje hitre hoje po razgibanem terenu z zmerno in večjo višinsko razliko. Večino časa se gibamo med 1500 in 2800 metri. Posameznik nosi v nahrbtniku vso svojo opremo, ki jo potrebuje za šestdnevno bivanje v času trekinga. Potrebna zelo dobra fizična pripravljenost in vzdržljivost.

Tehnično poti niso zelo zahtevne. Večino časa gre za lahke pešpoti. V enem delu pa je pot izpostavljena in zavarovana z jeklenico. V zgodnjih poletnih mesecih je na delih poti možen sneg. Treking priporočam zgolj izkušenim gornicam in gornikom.

Vodenje

Nina Kopčavar, planinska vodnica (UIAA)

Z vami je ves čas potovanja in trekinga.

Kaj pravijo udeleženci?

Pireneji so mene čisto navdušili. Sploh ta način hoje – treking od koče do koče mi je bil super. Zame je bil to res pravi odklop in bi ga lahko ponovila vsak mesec. Da ne omenjam čudovite narave, rožic, kamenin, jezer, slapov, svizcev….in nenazadnje res čudovite družbe ter tvojega vrhunskega vodenja. Pireneji so res zakon! Z največjim veseljem se ti pridružim se na kakšni drugi turi.
Tatjana
Odlično vodenje, perfektno, zlasti pa motivacijsko od bajte do bajte. Pohodniki smo bili brez skrbi.
Igor
In potem smo zakorakali v zame nov svet, kot da je na drugem planetu: špičasti vrhovi, deroči potoki in nebroj smaragdnih jezer. Peljala si nas po slikoviti pokrajini, ki je kar naprej vabila k odkrivanju novih prizorov in novih doživetij. Ne bi si mogla zamisliti boljše ekipe. In ne bi si mogla zamisliti boljše vodnice, da me popelje v sanjsko lep svet v Pirenejih, najlepše doživetje gora v mojem življenju. Čestitam, da si turo tako vrhunsko izpeljala in še dodala kar nekaj presežkov.
Ana
Pot je bila izjemna, lepa in harmonična. Pri pregledovanju fotografij podoživljava različne dogodke: kako lepo zeleni so Pireneji, koliko dolin, vrhov, grebenov, jezer in potočkov; koliko modrine v irisih in kontrastov pri rožicah, kako lepo so nas osvežila jezera, kako nežno nas je božala megla in naredila mistično kuliso vzpona na Petit Vignemale, kako smo tiho hodili in shranjevali vtise, kako smo veselo kramljali in se smejali, kako je pasalo pivo, kako se je prilegla kava, …..
Tatjana in Marko
Program je bil dobro pripravljen in vodenje je bilo odlično. Nina je zelo simpatična vodnica. Vsekakor, če bo prilika se bom udeležila novega trekinga z njo.Sami Pireneji pa so prečudoviti, divji in hkrati tihi, različnih obrazov na kratkih razdaljah, planinske koče pa odsevajo duh pohodništva…
Katja
Odkrit še en delček narave, tokrat po tvoji zaslugi. Prijetno je bilo v Pirenejih. Pokrajina, družba, ne preveč naporna hoja napravijo dobro počutje potrebno za premagovanje občasnih težav. Sam sem z enotedenskim doživetjem Pirenejev zadovoljen, tako z vodenjem kot tudi z organizacijo.
Peter
Hvala ti, da si bila z nami in da si nam zaupala, da bomo zmogli in znali!
Marta