Bolgarija

11-19. julij 2021

Bolgarija – preko sedmerih jezer do najvišjega vrha Balkana

 

Treking v Bolgariji vključuje šest vodenih gorniških tur v najlepših predelih Bolgarije. Vzpnemo se na najvišji vrh Balkana, Musala (2.925 m), nekaj metrov nižji Vihren (2.914 m), osvojimo še tri druge dvatisočake in zaokrožimo okoli sedmerih jezer. Na dan počitka si ogledamo največji samostan v Bolgariji, Rilski samostan (UNESCO), ki predstavlja enega pomembnejših kulturnih, zgodovinskih in arhitekturnih spomenikov v tem delu Evrope. Za zaključek sledi kratek postanek v Sofiji, glavnem mestu Bolgarije. Vse to pod vodstvom lokalnega turističnega in planinskega vodnika ter v spremstvu slovenske vodnice.

 

Gorovje Rila velja za najlepše visokogorje v Bolgariji. Ponaša se z visokimi, skalnatimi vrhovi, ohranjeno naravo, številnimi jezeri in tekočimi vodami ter bogato gorsko floro. Del območja pripada Narodnemu parku Rila (v velikosti TNP), ki bogati tudi seznam UNESCO-ve liste svetovnih zakladov. Po drugi strani je gorovje Pirin priljubljeno predvsem med domačini. Gre za bolj zahtevne hribe, nabrite grebene, tam bivajo starodavni gozdovi in ledeniška jezera – raj za ljubitelje pravih visokogorskih avantur. Tudi tu je velik del območja vključen v Pirin narodni park (od 1962), ki slovi po enih lepših in bolj ohranjenih gozdov na Balkanu.

9 dni (8 noči)
1.180 EUR
Hotel
Udeležencev: 7
Kombi
1. dan: Prevoz na destinacijo in nastanitev v Banskem
V zgodnjih jutranjih urah se s kombijem odpeljemo iz Ljubljane. Prihod v Bansko (Bolgarija) v večenih urah. Srečanje z lokalnim vodnikom, nastanitev in večerja.
Nastanitev: družinski hotel
Prehrana: večerja
2. dan: Prvi dan trekinga v gorovju Pirin
Prevoz do izhodišča. Vzpon na enega izmed dvatisočakov v gorovju Pirin. Povratek do hotela in večerja.
Nastanitev: družinski hotel
Aktivnost: 5 ur hoje
Višinska razlika: 600 m vzpona, 600 m spusta
Prehrana: zajtrk in večerja
3. dan: Drugi dan trekinga v gorovju Pirin
Transfer na izhodišče pohoda. Vzpon na najvišji vrh gorovja Pirin, Vihren (2.914 m). Povratek do hotela in večerja.
Nastanitev: družinski hotel
Aktivnost: 8-9 ur hoje
Višinska razlika: 1.350 m vzpona, 1.350 m spusta
Prehrana: zajtrk, večerja
4. dan: Tretji dan trekinga v gorovju Pirin
Kratek transfer do izhodišča. Današnji pohod v gorovju Pirin navdušuje s pogledi na številna jezera posejana po visokogorski planoti. Povratek do hotela, večerja.
Nastanitev: družinski hotel
Aktivnost: 7 ur hoje
Višinska razlika: 1.120 m vzpona, 660 m spusta
Prehrana: zajtrk, večerja
5. dan: Ogled samostana Rila in prevoz v Borovets
Ta dan je namenjen počitku in prevozu do gorovja Rila. Na poti si ogledamo eno večjih znamenitosti Bolgarije, samostana Rila (UNESCO). Nastanitev in večerja.
Nastanitev: hotel
Prehrana: zajtrk, večerja
6. dan: Četrti dan trekinga – gorovje Rila
Kratek transfer do izhodišča. Pohod okoli sedmerih visokogorskih jezer, ki so ujeta med skalnate dvatisočake. Vrnitev v hotel in večerja.
Nastanitev: hotel
Aktivnost: 7 ur hoje
Višinska razlika: 450 m vzpona, 1.050 m spusta
Prehrana: zajtrk, večerja
7. dan: Peti dan trekinga – gorovje Rila
Kratek transfer do izhodišča. Vzpon na enega bolj razglednih in odmaknjenih vrhov. Vrnitev v hotel in večerja.
Nastanitev: hotel
Aktivnost: 7 ur hoje
Višinska razlika: 1.000 m vzpona, 1.000 m spusta
Prehrana: zajtrk, večerja
8. dan: Zadnji dan trekinga – gorovje Rila
Kratek transfer do izhodišča. Vzpon na najvišji vrh Bolgarije, Musala (2.925 m). Po pohodu sledi prevoz v Sofijo in večerni ogled mesta. Nastanitev v hotelu in zaključna večerja.
Nastanitev: hotel
Aktivnost: 6 ur hoje
Višinska razlika: 650 m vzpona, 650 m spusta
Prehrana: zajtrk, večerja
9. dan: Prevoz v domovino
Prevoz v domovino. Prihod v Ljubljano v nočnih urah.
Prehrana: zajtrk
Pokaži celotni programSkrij

Termin

 

11-19. julij 2021 – ZBIRAMO PRIJAVE

Zanimivosti in odlike

 

 • 6 vodenih pohodniških tur
 • Narodni park Rila (UNESCO)
 • Narodni park Pirin
 • Najvišji vrh Balkana, Musala (2.924 m)
 • Najvišji vrh v gorovju Pirin, Vihren (2.914 m)
 • Samostan Rila (UNESCO)
 • Sofija, glavno mesto Bolgarije
 • majhne skupine – 7 udeležencev
 • ALL INCLUSIVE – prevoz, nastanitev, polpenzion, lokalno vodenje, slovensko spremstvo

Dodatne informacije in pogosta vprašanja

Kaj je vključeno v ceno?
CENA:  1.180 EUR (7 udeležencev)

Pri 6 udeležencih je doplačilo 60 EUR/os.

 

V CENO JE VKLJUČENO:

 

 • 8 nočitev v hotelu na osnovi polpenziona (dvoposteljne sobe)
 • prevoz na destinacijo
 • vsi prevozi na destinaciji
 • ogled samostana Rila
 • vsi prevozi z žičnico po programu
 • vodenje trekinga s strani lokalnega turističnega in planinskega vodnika
 • spremstvo slovenske planinske vodnice ves čas potovanja in trekinga
 • vodeni kratki ogled Sofije (glede na razpoložljivost s časom)
 • organizacija in izvedba potovanja
 • srečanje udeležencev pred potovanjem
 • svetovanje in pomoč pri pripravi na potovanje in treking ter informativno gradivo

 

 

V CENO NI VKLJUČENO:

 

 • kosilo in pijača pri obrokih
 • stroški osebne narave in vsi stroški izven programa
 • zavarovanje za tujino
 • zavarovanje za riziko odpovedi potovanja
 • doplačilo za enoposteljno sobo (92 EUR)
Odpoved potovanja v primeru izrednih razmer

V kolikor je zaradi razglašene epidemije in sprejetih ukrepov potovanje odpovedano, vam v primeru vplačanega potovanja, povrnemo vsa vplačila.

Nastanitve in prehrana

Nastanjeni smo v družinskih hotelih. Hrana je domača in okusna.

Zahtevnost trekinga

Gorništvo spada med tiste aktivnosti, ki zahtevajo velik napor. Na trekingu v Bolgariji potekajo pohodi na višini med 1.500 in 2.900 metri nadmorske višine. Povprečno hodimo med 6 in 7 ur na dan. Potrebna je dobra fizična pripravljenost in vzdržljivost.

Hodimo v zmernem tempu, po razgibanem, gorskem terenu. V večji meri gre za lahke označene poti, dvakrat pa se na poti srečamo tudi z vrvno ograjo, ki varuje bolj izpostavljene dele.

Na trekingu v Bolgariji delamo enodnevne pohode, kar pomeni, da imamo v nahrbtnikih zgolj opremo za tekoči dan. Vsak dan se po končani turi vrnemo na nastanitev, kjer imamo dostop do vse naše prtljage.

Treking priporočam kondicijsko dobro pripravljenim in izkušenim gornicam in gornikom.

Vodenje
 • Lokalni turistični in planinski vodnik
 • Nina Kopčavar, planinska vodnica (UIAA). Z vami je ves čas potovanja in trekinga.

Kaj pravijo udeleženci?

Tam se je čas ustavil in začela se je pravljica. Pozabili smo na vsakodnevne skrbi, službo… Nina nas je vodila po dolinah, grebenih, gorah, vasicah. Joj, koliko lepot smo videli! Vsaka posebej je paša za oči in dušo. S kulinariko in vinom pa so prijazni lastniki razvajali naše brbončice. Bili smo majhna, a razigrana druščina. Nina, tebi se je pa težko zahvaliti! Toliko energije, duše in srca vlagaš v svoje trekinge. Žar s katerim delaš, hodiš, fotografiraš.., je nalezljiv. Iskrena HVALA! Še bova hodila s tabo.
Blanka in Zlatko
Kotijske Alpe so bile meni manj znani biser. Očarajo z navdihujočo arhitekturo vasi in ureditvijo ekskluzivnih nastanitev, s svojstveno  pokrajino, macesnovimi gozdovi, z ravno pravimi dnevno prehojenimi razdaljami po urejenih poteh, odličnim vodenjem in vso ostalo organizacijo, pa seveda izvrstna kulinarika! Nina, s svojo energijo znaš ustvariti najboljše! Pri tvojih trekingih, pa če se še tako trudim, ne najdem minusa, morda en sam in sicer dolžina trekinga po dnevih: bila bi več dni kot le en teden :). Vse ima svojo ceno in trekingi v tvoji organizaciji in pod tvojim vodstvom si to ceno več kot zaslužijo!
Ida
To nepozabno doživetje shraniš na dno srca, za spomin, za prijatelje pa hitro narediš nekaj posnetkov. Doživetja v teh odročnih samotnih strminah, posejanih z redkimi naselji podirajočih hiš so tako močna in globoka, da me preplavljajo vse dni, posebno, ko želim komu opisati to deželo. Nina, ne znam drugega, kot da se ti iz vsega srca zahvalim za to čudovito potovanje v Okcitanijo. Hvala ti, najboljša vodnica.
Ana
Nina, hvala ti za nepozaben teden in odlično profesionalno vodenje. Hvala, ker si nama pokazala nov košček sveta: tako nepozabno lep v svoji gorski lepoti, svoji prvobitnosti in ljudeh, ki se zavedajo svoje pristnosti, ki spoštujejo svojo kulturno in arhitekturno dediščino, ki obiskovalcu nudijo enostavno naravno in lepo prenočišče,  domačo in okusno pripravljeno hrano ter prijazen nasmeh in pogovor. Zame so bili vsi ti prehojeni kilometri na eni strani dnevi umiritve uma in  prava antistresna terapija v tem norem ritmu, ki ga živimo in na drugi preizkušanja svojih meja ter na koncu spoznanje, da je bil odhod na to potovanje prava in dobra izkušnja. Tebe in tvoje Kotijske Alpe srčno priporočam vsem, ki uživajo v preprostih rečeh:  v hoji,  v prelepem naravnem okolju, v pristnih prenočiših, ob okusni hrani in dobri družbi!
Alenka in Aleš
Če je organizacija potovanja perfektna in ta je v danih razmerah bila več kot to, potem je neizbežen tudi uspeh in zadovoljstvo vseh udeležencev trekinga v Kotijskih Alpah. Se vidimo na naslednjem trekingu.
Igor
 Program nama je bil zelo všeč. Prijavila sva se, ker vsak mesec spoznavava tvoj pristop do ljudi, hoje, kulture, zgodovine… In vsak mesec znova sva pozitivno presenečena. Malo naju je skrbela višinska razlika, tako da se na take višine ne bi prijavila k drugemu vodniku. Tebi pa zaupava! Sicer pa imaš tako raznolik program, da bi bilo grešno izpustiti kakšen pohod. Teden odklopa, teden čudenja, pa trenutki, ko se od radosti na vrhu zarosijo oči… Hvala za vse in hvala, da si, kar si!
Blanka in Zlatko
Najlepša ti hvala za organizacijo in vodenje trekinga po Kotijskih alpah. Bilo je čudovito – enkratno. Teden v Kotijskih alpah mi bo ostal v trajnem spominu.
Matej
Splanirala si naravnost luksuzen treking po slikoviti pokrajini in zasneženih vrhovih s tem, ko si izbrala prenočišča pri ljudeh, ki so nas tako lepo sprejeli in se nam predstavili v najžlahtnejši podobi.
Na treking sem se odpravil v pričakovanju malo hoje in veliko dobre hrane. Izkazalo pa se je, da je hoje še kar, gorski kotički pa so tako čudoviti, da zdaj že ne vem več kaj mi je bilo bolj všeč: hrana, nore lepote narave ali prijetno druženje s “sotrpini” in zelo strokovno vodenje Nine.
Slava