Ligurija

14. – 20. maj 2022

Ligurija – kjer zadiši po Mediteranu

 

Italijanska Riviera slovi po morju, okusni hrani in slikovitih mediteranskih vasicah. V njenem zaledju se srečata dve gorovji, Alpe in Apenini. Ker je geološko in botanično območje zelo raznoliko, se v tem prostoru nahaja kar nekaj zavarovanih območij ohranjene narave. V njih so speljane številne pohodniške poti, ki navdušijo marsikaterega pohodnika. Poleg lepot narave in zgodovinskega bogastva pa pri obisku Ligurije ne gre izpustiti tudi stika z domačini in njihove bogate gurmanske ponudbe. Pohodniško – gurmanski teden s pridihom Mediterana!

 

Tekom tedna bomo obiskali Ligurske Alpe, Apenine, obmorske naravne rezervate in spoznali košček italijanske riviere. Vzpeli se bomo na dva vrhova v zaledju Genovskega zaliva, pot nad pečinami Ligurskega morja nas bo vodila do starodavnega samostana, sprehodili se bomo skozi pisane obmorske vasi, med katerimi se nekatere ponašajo z nazivom ‘Najlepše vasi Italije‘, obiskali bomo Cinqeterre, UNESCO zakladnico kulture. Na naših poteh nas bodo spremljali razgledi od zasneženih Alp na severu, do modrine Ligurskega morja na jugu. Ob večerih bomo ob pogledu na morje okušali lokalne kulinarične specialitete.  Mile zime privabljajo pohodnike v te kraje predvsem v jesenskih, zimskih in spomladanskih mesecih.

7 dni (6 noči)
B&B
Udeležencev: 8
Kombi
1. dan: Prevoz na destinacijo in pohod ob morju
V zgodnjih jutranjih urah se s kombijem odpeljemo iz Ljubljane proti Genovi. Današnji dan je namenjen pohodu po eni najlepših obmorskih poti v tem delu Italije, ki zaenkrat ostaja skrita pred množicami turistov. Pot poteka nad strmimi, belimi pečinami, ki se dvigujejo iz Ligurskega morja, in povezuje dve obmorski vasici. Nastanitev in večerja
Nastanitev: B&B
Aktivnost: 3 ure hoje, 400 m +/ 400 m –
Prehrana: večerja; tipična večerja na bazi lokalnih pridelkov in ulova
2. dan: Ligurski razglednik
Današnji pohod je namenjen vzponu na enega lepših razglednikov zahodne italijanske riviere. Slovi po izjemni panorami, ki se razteza od Sredozemskega morja na jugu do zasneženih Alp v ozadju. Prevoz na nastanitev in večerja.
Nastanitev: B&B
Aktivnost: 7 ur hoje; 1000 m + /1000 m –
Prehrana: zajtrk in večerja; tipična večerja na bazi lokalnih pridelkov in ulova
3. dan: Najlepše vasi Italije
Današnji dan je razdeljen na dva dela, dopoldanski in popoldanski pohod. Tema so starodavne obmorske vasi in mesteca, med katerimi so tudi t.i. najlepše vasi Italije (I Borghi piu belli d’Italia). Srečali se bomo z zgodovino in kulturno dediščino Ligurije. Večerja z razgledom..
Nastanitev: B&B
Aktivnost: 2 x 3 -4 ure hoje; 2 x 400 m +/ 400 m –
Prehrana: zajtrk, lokalna večerja
4. dan: Ligurski Apenini
Pred nami je celodnevni pohod v naravnem parku (UNESCO), ki slovi po izjemni flori, favni in geoloških posebnostih, hkrati pa je atraktiven za različne vrste aktivnosti v naravi. Pot nas vodi v najbolj kamnito in divje območje parka. Na vrhu hriba se pred nami odpre nepozabna panorama: od Apeninov preko ligurske in francoske riviere vse do Monaka. Na severu se razteza Alpski lok in ob lepem vremenu vidimo vse tja do Švice. Po krožni poti se vrnemo nazaj na izhodišče. Prevoz na nastanitev in večerja.
Nastanitev: B&B
Aktivnost: 7 ur hoje; 1400 m +/ 1400 m –
Prehrana: zajtrk, večerja v lokalnem stilu
5. dan: Cinqueterre
Znamenite Cinqueterre ne gre izpustiti. Za ogled UNESCO naravnega parka si bomo izbrali eno manj obljudenih obmorskih poti, ki nas bo nagradila z izjemnimi razgledi in slikovito okolico. Prevoz na nastanitev in večerja.
Nastanitev: B&B
Aktivnost: 5 ur hoje; 1000 m +
Prehrana: zajtrk, lokalna večerja
6. dan: Od starodavnega samostana do prestižnega mesteca
Ta dan je namenjen spoznavanju novega zavarovanega območja, ki se nahaja na Ligurski obali. Nad morjem se sprehodimo do starega samostana, ujetega v turkizni zaliv. Po kopanju nadaljujemo do prestižnega mesteca na obali. Pot je mestoma zavarovana z jeklenico. Prevoz na nastanitev in večerja.
Nastanitev: B&B
Aktivnost: 5 h hoje; 800 m +/800 m –
Prehrana: zajtrk, lokalna večerja
7. dan: Kopanje in vrnitev proti domu
Po zajtrku imamo nekaj prostega časa za obisk obmorske vasi, kopanje in nakupovanje. V opoldanskih urah se odpravimo nazaj proti domu. Prihod v Ljubljano v večernih urah.
Aktivnost: prosto (kopanje, nakupovanje)
Prehrana: zajtrk
Prikaži celotni programSkrij

Termin

 

14. – 20. maj 2022

Zanimivosti in odlike

 

 • 6 razglednih tur v Ligurskih Alpah, Apeninih in ob Genovskem zalivu s pogledi na italijansko riviero ter zasnežene Alpe v ozadju
 • tri zavarovana območja ohranjene narave
 • Cinqueterre (UNESCO)
 • nastanitev ob morju ali z razgledom na morje
 • tipična lokalna kulinarika
 • starodavni samostani in cerkve, živahne, pisane obmorske vasice
 • majhne skupine – 8 udeležencev
 • ALL INCLUSIVE – prevoz, nastanitev, hrana, vodenje

Dodatne informacije in pogosta vprašanja

Kaj je vključeno v ceno?
CENA: ___________ (7 udeležencev)

Pri 6 udeležencih je doplačilo _____ EUR/os.

 

V CENO JE VKLJUČENO:

 

 • 6 nočitev na nastanitvi tipa B&B
 • 6 x zajtrk in večerja na nastanitvi
 • 6 vodenih pohodov po Liguriji
 • prevoz na destinacijo
 • prevozi na destinaciji po programu
 • zdravstveno zavarovanje za tujino
 • organizacija in izvedba potovanja s strani slovenske turistične agencije
 • strokovna podpora pri organizaciji in izvedbi potovanja s strani lokalnega vodnika
 • srečanje udeležencev pred potovanjem
 • svetovanje in pomoč pri pripravi na potovanje in treking informativno gradivo
V CENO NI VKLJUČENO:

 

 • kosilo in pijača pri obrokih
 • stroški osebne narave in vsi stroški izven programa
 • zavarovanje za riziko odpovedi potovanja
 • doplačilo za dvoposteljno sobo/enoposteljno sobo
Odpoved potovanja v primeru izrednih razmer

V primeru razglašene epidemije ali omejitev pri prehodu meje z Italijo (obvezno cepljenje, PCR testi) bo potovanje z naše strani odpovedano. V tem primeru vam povrnemo vsa vplačila.

Nastanitve in prehrana

Nastanjeni smo na dveh različnih lokacijah na Ligurski rivieri. Na vsaki lokaciji spimo tri noči. Na nastanitvi nam nudijo zajtrk in večerjo. Na voljo imamo eno in dvoposteljne sobe.

Zahtevnost trekinga

Treking v Liguriji spada med srednje zahtevne trekinge. V pretežni meri so poti lahke, tehnično nezahtevne. Mestoma pa so tudi izpostavljene in na delih poti so nameščena varovala.

Pohodi potekajo na višini med 0 in 1.400 metri nadmorske višine. Nekaj pohodov poteka po obalnih pešpoteh, drugi se nahajajo v notranjosti zaliva, v bolj gorskem okolju. Na dan premagamo med 300 in 1400 metrov višinske razlike. Hodimo v zmernem tempu, po razgibanem, obmorskem in gorskem terenu.

Na trekingu v Ligurji delamo enodnevne pohode. V nahrbtnikih imamo zgolj opremo za tekoči dan. Po končani turi se vselej vrnemo na nastanitev, kjer imamo dostop do vse naše prtljage.

Vodenje

Nina Kopčavar, planinska vodnica (UIAA)

Z vami je ves čas potovanja in trekinga.