Ligurija

08-14. maj in 22-28. maj 2021

Ligurija – kjer zadiši po Mediteranu

 

Italijanska Riviera slovi po morju, okusni hrani in slikovitih mediteranskih vasicah. V njenem zaledju se srečata dve gorovji, Alpe in Apenini. Ker je geološko in botanično območje zelo raznoliko, se v tem prostoru nahaja kar nekaj zavarovanih območij ohranjene narave. V njih so speljane številne pohodniške poti, ki navdušijo marsikaterega pohodnika. Poleg lepot narave in zgodovinskega bogastva pa pri obisku Ligurije ne gre izpustiti tudi stika z domačini in njihove bogate gurmanske ponudbe. Pohodniško – gurmanski teden s pridihom Mediterana!

 

Tekom tedna bomo obiskali Ligurske Alpe, Apenine, obmorske naravne rezervate in spoznali košček italijanske riviere. Vzpeli se bomo na dva vrhova v zaledju Genovskega zaliva, pot nad pečinami Ligurskega morja nas bo vodila do starodavnega samostana, pokukali bomo v pisane obmorske vasi, obiskali UNESCO-vi zakladnici kulture (Genova, Cinqeterre). Na naših poteh nas bodo spremljali razgledi od zasneženih Alp na severu, do modrine Ligurskega morja na jugu. Ob večerih bomo ob pogledu na morje okušali lokalne kulinarične specialitete.  Mile zime privabljajo pohodnike v te kraje predvsem v jesenskih, zimskih in spomladanskih mesecih.

7 dni (6 noči)
1.140 EUR
B&B
Udeležencev: 7
Kombi
1. dan: Prevoz na destinacijo in pohod ob morju
V zgodnjih jutranjih urah se s kombijem odpeljemo iz Ljubljane v Finale Ligure. Današnji dan je namenjen pohodu po eni najlepših obmorskih poti v tem delu Italije, ki zaenkrat ostaja skrita pred množicami turistov. Pot poteka nad belimi pečinami, ki strmo padajo v Jadransko morje in povezuje dve obmorski vasici. Sledi prevoz do nastanitve, obdane s citrusi in oljkami, ki se nahaja v starodavni vasici iz 15. stoletja. Okusna tipična lokalna večerja je pripravljena na bazi lokalnih pridelkov in ulova ribičev.
Nastanitev: B&B
Aktivnost: 3 ure hoje, 400 m +/ 400 m –
Prehrana: večerja; okusna tipična večerja na bazi lokalnih pridelkov in ulova
2. dan: Pohod v ligurskih predalpah in obisk lokalnega pridelovalca olivnega olja
Današnji pohod je namenjen vzponu na enega lepših razglednikov zahodne italijanske riviere. Slovi po izjemni panorami, ki se razteza od Jadranskega morja na jugu do zasneženih Alp v ozadju. Na poti obidemo starodavno cerkev ter se po krožni poti vrnemo nazaj na izhodišče. Popoldanski obisk lokalnega pridelovalca ekstra deviškega olivnega olja s pokušino. Prevoz na nastanitev in večerja.
Nastanitev: B&B
Aktivnost: 7 ur hoje; 1000 m + /1000 m –
Prehrana: zajtrk in večerja; okusna tipična večerja na bazi lokalnih pridelkov in ulova
3. dan: Ligurski Apenini
Ta dan nas čaka zahteven pohod v edinstvenem, zavarovanem naravnem okolju (UNESCO), ki slovi po izjemni flori, favni in geoloških znamenitostih, hkrati pa je atraktiven za različne vrste aktivnosti v naravi. Pot nas vodi v najbolj kamnito in divje območje parka. Na vrhu hriba se pred nami odpre nepozabna panorama: od Apeninov preko ligurske in francoske riviere vse do Monaka. Na severu nam pogled zaobjame obsežen Alpski lok in ob lepih dneh lahko vidimo vse tja do Švice. Po krožni poti se vrnemo nazaj na izhodišče. Nastanitev nad pisano obmorsko vasico z razgledom na morje in večerja.
Nastanitev: B&B
Aktivnost: 7 ur hoje; 1400 m +/ 1400 m –
Prehrana: zajtrk, večerja v lokalnem stilu
4. dan: Genova
Ta dan je namenjen ‘počitku’. Zapeljali se bomo v Genovo in se sprehodili po panoramski zgodovinski poti nad mestom, ki nam ponuja vpogled v starodavni obrambni sistem obmorskega mesta. Po vrnitvi v center mesta sledi pokušina najboljšega mestnega sladoleda in kratek vodeni ogled mesta (UNESCO). Prevoz na nastanitev in večerja.
Nastanitev: B&B
Aktivnost: 3 ure hoje; 300 m +/ 300 m –
Prehrana: zajtrk, lokalna večerja
5. dan: Cinqueterre
Znamenite Cinqueterre ne gre izpustiti. Za ogled UNESCO naravnega parka si bomo izbrali eno manj obljudenih obmorskih poti, ki nas bo nagradila z izjemnimi, dih jemajočimi razgledi na morje, obmorske vasice, med katerimi daleč najbolj slovi Portovenere s cerkvijo San Pietro. Povratek z ladjico nam ponudi razgled na znamente Cinqueterre še z morske perspektive. Prevoz na nastanitev in večerja.
Nastanitev: B&B
Aktivnost: 5 ur hoje; 1000 m +
Prehrana: zajtrk, lokalna večerja
6. dan: Pohod ob morju do samostana nad pečinami
Zadnja dva dneva sta namenjena spoznavanju novega zavarovanega območja narave, kjer se skalnati svet prepleta z morjem. Celodnevni pohod po čarobni poti vodi skozi divjino vse do starega samostana, ki kraljuje nad apnenčastimi pečinami. Pot je mestoma zavarovana z jeklenico. Vrnitev z vlakom/avtobusom na izhodišče. Prevoz na nastanitev in večerja.
Nastanitev: B&B
Aktivnost: 5 h hoje; 800 m +/800 m –
Prehrana: zajtrk, lokalna večerja
7. dan: Krajši pohod in vrnitev proti domu
Po krajšem pohodu do razglednega rta se odpeljemo nazaj proti domu. Prihod v Ljubljano v večernih urah.
Aktivnost: 3 ure hoje
Prehrana: zajtrk
Prikaži celotni programSkrij

Termin

 

 • 08. – 14. maj 2021 – POLNA SKUPINA
 • 22. – 28. maj 2021 – POLNA SKUPINA (čakalna lista)

Zanimivosti in odlike

 

 • 6 razglednih tur v Ligurskih Alpah, Apeninih in ob Genovskem zalivu s pogledi na italijansko riviero ter zasnežene Alpe v ozadju
 • tri zavarovana območja ohranjene narave
 • vodeni ogled Genove (UNESCO)
 • Cinqueterre (UNESCO)
 • nastanitev ob morju ali z razgledom na morje
 • tipična lokalna kulinarika
 • obisk lokalnega proizvajalca ekstra deviškega olivnega olja in degustacija
 • starodavni samostani in cerkve, živahne, pisane obmorske vasice
 • majhne skupine – 7 udeležencev
 • ALL INCLUSIVE – prevoz, nastanitev, hrana, vodenje

Dodatne informacije in pogosta vprašanja

Kaj je vključeno v ceno?
CENA: 1.140 EUR (7 udeležencev)

Pri 6 udeležencih je doplačilo 65 EUR/os.

 

V CENO JE VKLJUČENO:

 

 • 6 nočitev na nastanitvi tipa B&B
 • 6 x zajtrk in večerja na nastanitvi
 • 7 vodenih pohodov po Liguriji
 • prevoz na destinacijo
 • prevozi na destinaciji (avtobus, vlak, ladjica, žičnica) po programu
 • obisk lokalnega proizvajalca olivnega olja in degustacija po programu
 • zdravstveno zavarovanje za tujino
 • organizacija in izvedba potovanja s strani slovenske turistične agencije
 • strokovna podpora pri organizaciji in izvedbi potovanja s strani lokalnega vodnika
 • srečanje udeležencev pred potovanjem
 • svetovanje in pomoč pri pripravi na potovanje in treking informativno gradivo
V CENO NI VKLJUČENO:

 

 • kosilo in pijača pri obrokih
 • stroški osebne narave in vsi stroški izven programa
 • zavarovanje za riziko odpovedi potovanja
 • doplačilo za dvoposteljno sobo/enoposteljno sobo
Odpoved potovanja v primeru izrednih razmer

V primeru razglašene epidemije ali omejitev pri prehodu meje z Italijo (obvezno cepljenje, PCR testi) bo potovanje z naše strani odpovedano. V tem primeru vam povrnemo vsa vplačila.

Nastanitve in prehrana

Nastanjeni smo na dveh različnih lokacijah na Ligurski rivieri. Na vsaki lokaciji spimo tri noči. Na nastanitvi nam nudijo zajtrk in večerjo. Na voljo imamo eno in dvoposteljne sobe.

Zahtevnost trekinga

Treking v Liguriji spada med srednje zahtevne trekinge. V pretežni meri so poti lahke, tehnično nezahtevne. Mestoma pa so tudi izpostavljene in na delih poti so nameščena varovala.

Pohodi potekajo na višini med 0 in 1.400 metri nadmorske višine. Nekaj pohodov poteka po obalnih pešpoteh, drugi se nahajajo v notranjosti zaliva, v bolj gorskem okolju. Na dan premagamo med 300 in 1400 metrov višinske razlike. Hodimo v zmernem tempu, po razgibanem, obmorskem in gorskem terenu.

Na trekingu v Ligurji delamo enodnevne pohode. V nahrbtnikih imamo zgolj opremo za tekoči dan. Po končani turi se vselej vrnemo na nastanitev, kjer imamo dostop do vse naše prtljage.

Vodenje

Nina Kopčavar, planinska vodnica (UIAA)

Z vami je ves čas potovanja in trekinga.