Visoka pot Pirenejev

julij 2024

Visoka pot Pirenejev – transverzala, ki prečka gorsko verigo v njenem najbolj divjem in visokogorskem delu

 

Visoka pot Pirenejev (Haute Randonnee Pyreneenne / HRP) je 400 km dolga transverzala, ki preči pirenejsko gorstvo od Atlantika do Mediterana. Kot nakazuje že ime samo, gre za najvišje ležečo transverzalo, ki poteka skozi samo jedro pirenejskega masiva. Večkrat preči francosko – špansko mejo in je v nasprotju z bolj znanima GR10 in GR11, ki potekata po severnih (francoskih) in južnih (španskih) pobočjih Pirenejev, veliko bolj gorska, neobljudena in divja. HRP je gorska kraljica tega starodavnega gorstva.

 

Treking v Pirenejih poteka v Francoskem narodnem parku Pireneji. Park je znan po slikoviti gorski pokrajini – navdihuje s številnimi jezeri, potočki ter pisano geološko sestavo. Vrhove gora preletavajo orli in jastrebi, pod njimi se na visokogorskih travnikih pasejo ovce in krave. Njih mleko pastirji v veliki meri predelajo v sir, manjša količina pa gre tudi za oskrbo planinskih koč. Vijolične perunike krasijo bregove in doline, kosmati in nič kaj strahopetni svizci pa se igrajo v bližini svojih lukenj. Našemu prečenju gorovja dodamo še vzpon na Petite Vignemale, 3.032 metrov, ki se naslanja na znamenito goro Vignemale, 3.298 metrov, najvišji vrh v francoskih Pirenejih. Za konec si ogledamo slavni amfiteater Cirque de Gavernie, ki je del Unesco svetovne dediščine.

8 dni (7 noči)
EUR
Hotel in planinske koče
Udeležencev: 7
Letalo, kombi
1. dan: Prihod na destinacijo in sprehod po Lurdu
V zgodnjih jutranjih urah se s kombijem odpeljemo na bližnje letališče. Po prihodu v Lurd se nastanimo v hotelu. Sledi večerni sprehod po mestu in večerja.
Nastanitev: hotel
Prehrana: večerja
2. dan: 1. dan trekinga po HRP
Po zgodnjem zajtrku se odpeljemo na izhodišče trekinga ob vznožju Pirenejev. Že na samem začetku nas pričaka znamenita polica, vklesana v 200 metrsko steno, Chemin de la Mature. Sledi zložen vzpon po dolini do prelaza na 2.000 metrih, iz katerega se nam odpre razgled na mogočno steno Pic du Midi d’Ossau in jezero Lacs d’Ayous. Po želji vzpon na bližnji vrh od koder imamo lep razgled na okolico. Večerja in spanje v koči.
Nastanitev: planinska koča
Aktivnost: 6 ur hoje
Prehrana: zajtrk in večerja
3. dan: 2. dan trekinga po HRP
Mimo številnih jezerc in potočkov se spustimo do doline, kjer se pasejo črede ovac. Sledi vzpon proti sedlu na 2.300 metrih. Obširna travnata pobočja so porasla s pirenejskimi perunikami, čeznje šibajo svizci, v daljavi se pasejo gamsi. Kamniti slap na poti zahteva nekaj dodatne zbranosti pri hoji. Iz sedla se lahko povzpnemo še na bližnji vrh, ki ponuja lep pogled na Atlantske Pireneje in seže vse do Španije. Večerja in spanje v koči.
Nastanitev: planinska koča
Aktivnost: 5 ur hoje
Prehrana: zajtrk, večerja
4. dan: 3. dan trekinga po HRP
Mimo planšarij se spustimo do ceste, nato pa sledimo toku nove prečne doline vse do sedla, s katerega se nam odpre pogled na jezero Lac d’ Artouste. Čaka nas najbolj izpostavljen del poti, zavarovan z jeklenico. Po kamnitem terenu dosežemo kočo, ki se nahaja pod značilno goro Palas (2.974 m), ob kristalno čistih gorskih jezerih. Večerja in spanje v koči.
Nastanitev: planinska koča
Aktivnost: 5 ur hoje
Prehrana: zajtrk, večerja
5. dan: 4. dan trekinga po HRP
Pred nami so bolj naporni dnevi trekinga. Prečkamo francosko-špansko mejo in se za dober del dneva spustimo na špansko stran Pirenejev. Hodimo skozi idilično pokrajino, kjer žuborijo potoki, se leskečejo jezera, nad nami pa se sklanjajo trpežni zeleni borovci. Po počitku ob jezerih se začnemo vzpenjati proti prelazu nad 2.600 m. Na obeh straneh prelaza se še dolgo v poletje zadržuje sneg. Prečkamo mejo in se v dolgem sestopu spustimo do koče. Večerja in spanje v koči.
Nastanitev: planinska koča
Aktivnost: 8 uri hoje
Prehrana: zajtrk, večerja
6. dan: 5. dan trekinga po HRP
Po zajtrku se zopet vzpnemo do meje s Španijo. Sledi kratko prečenje gruščnatega pobočja in spust v Francijo. Nad nami se dviguje veličastno severno ostenje Vignemale (3.289 m). Mimo njenega ledenika se vzpnemo na zadnji prelaz, s katerega je možen vzpon na Petit Vignemale (3.032 m). Prespimo v najvišji oskrbovani koči v Pirenejih na 2.651 m. Večerja in spanje v koči.
Nastanitev: planinska koča
Aktivnost: 8 uri hoje
Prehrana: zajtrk, večerja
7. dan: 6. dan trekinga po HRP
Ta dan je namenjen povratku v ‘civilizacijo’. Mimo slapu se spustimo do doline, od koder nas krajši vzpon pripelje na drugo stran doline. V lahkotnem, dolgem spustu prečkamo travnata pobočja, kjer imajo svizci svoj raj na zemlji. Pohod zaključimo v vasi Gavarnie, poznani po slovitem ostenju Cirque de Gavanie (UNESCO), ki zapira dolino. Nastanitev v koči in večerni sprehod po vasici.
Nastanitev: planinska koča
Aktivnost: 6 uri hoje
Prehrana: zajtrk; lokalna pridelava, ekološki izdelki
7. dan: Ogled Cirque di Gavarnie in vrnitev proti domu
V zgodnjih jutranjih urah se odpravimo do znamenitega ostenja Cirque de Gavarnie, čez katerega pada en najvišjih slapov v Evropi, Gavarnie. Vrnitev v vas in prevoz do letališča. Polet na bližnje letališče in prevoz do Ljubljane.
Aktivnost: 3 uri hoje
Prehrana: zajtrk
Pokaži celotni programSkrij

Termin

 

 • julij 2024

Zanimivosti in odlike

 

 • Francoski nacionalni park Pireneji z 230 gorskimi jezeri
 • osrednja, najvišja in najbolj visokogorska podoba Pirenejev
 • pogled na impresivne gore Pic du Midi d’Ossau (2.885 m), Balaitous (3.144 m), Vignemale (3.298 m)
 • vzpon na tritisočak Petit Vignemale (3.032 m)
 • Cirque de Gavernie – mogočno ostenje pod zaščito UNESCO
 • slap Gavarnie (422 m) – najvišji slap v Franciji
 • pisana gorska flora in bogat živalski svet
 • Lourdes – romarsko središče
 • majhne skupine (7 udeležencev)

Dodatne informacije in pogosta vprašanja

Kaj je vključeno v ceno?
CENA: EUR (7 udeležencev)

Zgodnje prijave (do 31. 4.) in ZVESTOBA*: EUR

 

OBVEZNA DOPLAČILA:

 

Minimalno število potnikov za izvedbo potovanja je 6.

Doplačilo v primeru manjše skupine (6 udeležencev): 70 EUR/os.

 

PROSTOVOLJNA DOPLAČILA:

 

 • zavarovanje za tujino (Zavarovalnica Triglav): 12,10 EUR (trajanje 8 dni, premija A)
 • zavarovanje za odpoved potovanja v tujino (Zavarovalnica Triglav):
  • paket A: 4,61 % cene potovanja
  • paket A in B: 7,2 % cene potovanja

Več o zavarovanju in pogojih zavarovanja si preberite v razdelku Zavarovanje v nadaljevanju strani.

 

 

 

V CENO JE VKLJUČENO:

 

 • 1 x nočitev v hotelu (2 posteljne sobe) na osnovi polpenziona
 • 6 x nočitev v planinski koči na osnovi polpenziona
 • prevoz na bližnje letališče in iz njega
 • vsi prevozi na destinaciji
 • organizacija in izvedba potovanja
 • strokovno vodenje potovanja
 • srečanje udeležencev pred potovanjem
 • svetovanje in pomoč pri pripravi na potovanje in treking informativno gradivo
V CENO NI VKLJUČENO:

 

 • letalska karta (cca 120 EUR)
 • kosilo, malica in pijača pri obrokih
 • stroški osebne narave in vsi stroški izven programa
 • zdravstveno zavarovanje za tujino za čas potovanja – lahko uredimo na željo posameznika – cca 15 EUR
 • zavarovanje za riziko odpovedi potovanja – lahko uredimo na željo posameznika – cca 45 EUR
 • doplačilo za enoposteljno sobo
Nastanitve in prehrana

Prvi dan smo nastanjeni v hotelu (dvoposteljne sobe), tekom trekinga v planinskih kočah (večposteljne sobe).

Na nastanitvah imamo polpenzion (zajtrk, večerja).

Zahtevnost trekinga

Treking HRP 1 spada med tiste aktivnosti, ki zahtevajo večji napor, tudi od 6 do 8 ur srednje hitre hoje po razgibanem terenu z zmerno in večjo višinsko razliko. Večino časa se gibamo med 1500 in 2800 metri. Posameznik nosi v nahrbtniku vso svojo opremo, ki jo potrebuje za šestdnevno bivanje v času trekinga. Potrebna zelo dobra fizična pripravljenost in vzdržljivost.

Tehnično poti niso zelo zahtevne. Večino časa gre za lahke pešpoti. V enem delu pa je pot izpostavljena in zavarovana z jeklenico. V zgodnjih poletnih mesecih je na delih poti možen sneg. Treking priporočam zgolj izkušenim gornicam in gornikom.

Vodenje

Nina Kopčavar, planinska vodnica (UIAA)

Z vami je ves čas potovanja in trekinga.

Zavarovanje za tujino in zavarovanje odpovedi turističnega potovanja

Edlothia, Nina Kopčavar s.p. lahko na podlagi sklenjene pogodbe z Zavarovalnico Triglav za svoje potnike sklepa zavarovanje za tujino in zavarovanje za odpoved potovanja v tujino. Splošni pogoji Zavarovalnice Triglav za obe vrsti zavarovanj so dostopni na spletni strani Zavarovalnice Triglav.

 

ZAVAROVANJE ZA TUJINO:

 

Vsak potnik mora imeti pred odhodom na potovanje sklenjeno zavarovanje za tujino. To si lahko uredi sam, lahko pa za vas uredimo mi. Izbirate lahko med paketom A, B in C, ki se razlikujejo po višini zavarovalnega kritja. Vse informacije, vključno s splošnimi pogoji, najdete na spletni strani Zavarovalnice Triglav.

 

 

ZAVAROVANJE ZA ODPOVED POTOVANJA V TUJINO

 

Vsem potnikom priporočamo sklenitev zavarovanja za primer odpovedi potovanja, s čimer se potnik zavaruje za primer, da se potovanja ne bi mogel udeležiti zaradi nenadne bolezni, nezgode ali kakšnega drugega nepredvidljivega dogodka. Natančne informacije in splošni pogoji so dostopni na spletni strani Zavarovalnice Triglav.

Izbirate lahko med paketi A, B in A+B:

 

 • PAKET A: 4,61 % cene potovanja – krije stroške odpovedi potovanja zaradi dogodkov, kot so npr. smrt, nezgode ali nepričakovano poslabšanje zdravstvenega stanja zavarovanca ali njegovih svojcev, elementarne nesreče v kraju stalnega prebivališča zavarovanca.

 

 • PAKET A in B: 7,2 % cene potovanja – krije stroške odpovedi potovanja zaradi dogodkov, kot so npr. elementarne nesreče, epidemije, pandemije ali ogrožena varnost na območju potovanja, teroristično dejanje do 30 dni pred načrtovanim potovanjem v kraju ali na območju načrtovanega potovanja, neposredna vključenost v prometno nesrečo na poti do kraja, iz katerega je bil naročen odhod na potovanje, odpoved poročnega potovanja zaradi odpovedi poroke, izguba službe.

 

 

V primeru, da se potnik odloči za sklenitev zavarovanja za odpoved potovanja, ob prijavi vplača celoten znesek potovanja + zavarovanje za odpoved potovanja.

 

V primeru, da potnik odpove potovanje in nima urejenega zavarovanja za odpoved potovanja, ima Edlothia pravico do povračila stroškov, ki so odvisni od časa, ki je ostal do začetka potovanja (določeno v splošnih pogojih poslovanja Edlothia, Nina Kopčavar s.p.).

Splošni pogoji poslovanja

­Splošni pogoji poslovanja Edlothia, Nina Kopčavar s.p.

 

1. SPLOŠNA DOLOČILA

 

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del pogodbe, ki jo skleneta Edlothia, Nina Kopčavar s.p. (v nadaljevanju Edlothia) in potnik, ki se prijavlja na turistični paket v organizaciji Edlothia. V primeru nasprotja med določili splošnih pogojev poslovanja in določili posameznega programa, veljajo določbe, navedene v programu.

Potnik je vsaka oseba, ki je opravila veljavno rezervacijo ali nakup turističnega paketa. V primeru telefonske prijave ali prijave preko interneta se šteje, da se je potnik s splošnimi pogoji seznanil in jih sprejel. Z določili splošnih pogojev se potnik lahko seznani na spletni strani www.edlothia.com, kjer so na vidnem mestu in splošno dostopni.

Ti splošni pogoji ne veljajo za nakupe letalskih vozovnic, kjer Edlothia nastopa kot posrednik. V tem primeru potnika zavezujejo splošni pogoji organizatorja oziroma letalskega prevoznika in mednarodna zakonodaja na tem področju. Ti splošni pogoji prav tako ne veljajo za zavarovanje potovanj v tujino in zavarovanje odpovedi turističnih potovanj, kjer Edlothia nastopa kot posrednik. V tem primeru veljajo splošni pogoji zavarovalnice.

 

2. PRIJAVA

 

Program potovanja velja kot ponudba, na osnovi katere se potnik prijavi na izbran turistični paket. Potnik se lahko prijavi na turistični paket preko spletne strani, elektronske pošte ali preko telefona. Ob prijavi potnik prejme s strani Edlothia dokument (račun / pogodbo o potovanju) iz katerega so razvidni vsi podatki o potovanju, na katerega se je potnik prijavil. Potnik je dolžan dokument prebrati in v primeru nestrinjanja ali napake dokument reklamirati v roku enega dne po njegovi izdaji.

Ob prijavi je potnik dolžan navesti vse podatke in predložiti dokumente, ki jih zahteva program potovanja ter izvršiti plačilo skladno z določili splošnih pogojev. Če potnik ob prijavi ne navede pravilnih oz. točnih podatkov, je odgovoren za vse stroške oz. posledice, nastale zaradi napačnih podatkov. S plačilom prvega obroka (akontacija) se šteje, da je pogodba sklenjena.

Prijava potnika je zavezujoča. Od nje lahko odstopi v skladu z določili o potnikovi odpovedi potovanja. Za zavezujočo prijavo se poleg plačanega prvega obroka računa šteje tudi vsaka prijava ali naročilo, posredovano v ustni ali pisni obliki, ki vsebuje ime in priimek potnika in ostalih udeležencev, plačilo ali delno plačilo cene turističnega paketa ali drugo razvidno dejanje, ki nakazuje na to, da je potnik posredoval zavezujočo prijavo.

Edlothia je dolžna v skladu s pogodbo potniku nuditi storitve, ki imajo vsebino in lastnosti, kot so napovedane v pogodbi oziroma programu turističnega paketa in skrbeti za interese potnika v skladu z dobrimi poslovnimi praksami. Potnik je dolžan skrbeti, da sam osebno, njegove osebne listine in njegova prtljaga izpolnjujejo pogoje, ki so predpisani z obmejnimi, carinskimi, sanitarnimi, denarnimi in drugimi upravnimi predpisi.

 

3. PRIJAVNINA

 

Edlothia za svoje storitve zaračunava naročniku standardne rezervacijske stroške in stroške za sestavo ponudbe pri prodaji turističnih paketov skladno z razpisom na vsako rezervacijo. Edlothia lahko za posamezni turistični paket določi drugačne rezervacijske stroške.
­

 

4. PLAČILO

 

Za dan plačila se šteje dan, ko Edlothia prejme plačilo na transakcijski račun. Ob prijavi potnik plača 30 % cene potovanja. Preostali znesek vplača potnik najkasneje 30 dni pred potovanjem, v kolikor ni v pogodbi, programu potovanja ali na računu drugače navedeno.

Pravočasno plačilo pomeni potrjeno rezervacijo. V primeru, da potnik ne plača v dogovorjenem roku, to pomeni, da odpoveduje turistični paket. V sledenjem primeru se uporabijo določila o potnikovi odpovedi turističnega paketa.

Edlothia lahko v programu določi, da potnik plača določene storitve na kraju samem in sicer direktno izvajalcu dotične storitve (doplačila). V tem primeru Edlothia ne nastopa kot organizator ali posrednik, temveč zgolj v vlogi informatorja. V tem primeru uveljavlja potnik vse reklamacijske zahtevke izključno od izvajalca storitve na kraju samem.

 

5. CENE

 

Cena turističnega paketa je določena s programom potovanja in velja od dneva objave programa do spremembe. V ceno so vštete storitve, ki so navedene v programu turističnega paketa. Za potnika je veljavna cena na dan izdaje računa / sklenitve pogodbe o potovanju.

Edlothia si pridržuje pravico do spremembe cene zaradi sprememb v menjalnem tečaju ali sprememb v tarifah prevoznikov, ki vplivajo na ceno turističnega paketa, v skladu z Oblagacijskim zakonikom in drugimi veljavnimi predpisi v RS. O morebitni spremembi cene potovanja Edlothia potnika pisno obvesti najkasneje 20 dni pred odhodom. Potnik ima pravico, da v primeru več kot 10 % povišanja cene odstopi od pogodbe. Edlothia bo v tem primeru potniku vrnila ves nakazani znesek.

Cene letalskih kart, ki so navedene v programu in na spletni strani Edlothia, so informativne narave. Cena letalske karte, ki jo Edlothia posreduje potniku, velja zgolj na dan rezervacije turističnega paketa. Letalska karta se sicer izda v določenem časovnem roku, znotraj katerega pa lahko pride do spremembe cene letalske karte, saj si letalski prevoznik pridružuje pravico do spremembe cen.

 

6. POSEBNE STORITVE

 

Posebne storitve so storitve, ki praviloma niso vštete v ceno turističnega paketa (posebna prehrana, dodatni izleti, druga doplačila po želji ipd) ali so za njih v programu predvidena doplačila (enoposteljna soba, vizumi, zavarovanja, druga doplačila).

Ob prijavi potnik navede katere dodatne storitve bi želel naročiti. Te storitve se vključijo v potnikovo ceno turističnega paketa, ki jo je potnik dolžan poravnati pred odhodom na potovanje. Objavljene cene posebnih storitev veljajo zgolj v primeru naročila in plačila teh storitev ob prijavi na potovanje.

Med potovanjem potnik doplača posebne storitve praviloma vodji potovanja v kraju, kjer se storitev opravlja, v kolikor je storitev še možno naročiti. Cena je določena na kraju samem, potnik pa jo je dolžan plačati v ustrezni valuti.

 

7. MANJŠE SKUPINE

 

Edlothia v programu določi izhodniščno ceno turističnega paketa, ki velja za določeno število potnikov. Ta cena se lahko spremeni v primeru, da je na potovanje prijavljenih manjše število potnikov. Edlothia v programu določi dodatno ceno v obliki obveznega doplačila, ki velja v primeru manjše skupine (število oseb od – do).
Ob prijavi na potovanje Edlothia potniku zaračuna izhodiščno ceno turističnega paketa. Če se na potovanje prijavi manj potnikov, ki številčno ustrezajo določitvi manjše skupine za posamični turistični paket, potnik ne more odstopiti od pogodbe, saj je bil s pogoji o spremembi cene iz tega naslova seznanjen ob prijavi.

 

8. POSAMEZNO PRIJAVLJENI POTNIK

 

Če se potnik sam prijavi na turistični paket, mu lahko Edlothia skuša najti sopotnika, s katerim bo delil sobo. Ne glede na to, mora posamezno prijavljeni potnik ob prijavi doplačati za enoposteljno sobo. V primeru, da se posamezno prijavljenemu potniku najde sopotnik, se potniku po potovanju vrne doplačilo za enoposteljno sobo. V primeru, da se na turistični paket prijavita dva, ki sta skupaj v sobi, pred potovanjem pa eden od njiju turistični paket odpove, drugi potnik nosi stroške doplačila za enoposteljno sobo, če mu ni možno najti drugega sopotnika.

 

9. PRODAJA LETALSKIH KART

 

Pri prodaji letalskih kart nastopa Edlothia zgolj kot posrednik za sklenitev rezervacije in izvedbo plačila. V tem primeru potnika zavezujejo splošni pogoji letalskega prevoznika in mednarodna zakonodaja na tem področju.
Edlothia ne odgovarja za izvedbo leta ter ne odgovarja za izbiro prevoznika s strani potnikov. Potnik sam izbere prevoznika po svojih željah in kriterijih in za svojo izbiro odgovarja sam.
Edlothia je odgovorna potniku posredovati vse potrebne informacije, ki jih ta potrebuje za svoje potovanje. Potnik lahko pridobi informacije o produktih in storitvah, ki jih posreduje Edlothia po elektronski pošti, prek telefonskih klicev ter spletne strani. Vsak produkt narekuje svoje pogoje in svoj način rezervacije, za katere se šteje, da je potnik z njimi seznanjen ob opravljeni rezervaciji.
Storitev Edlothia je zaključena, ko je potniku posredovana potrditev rezervacije in izdana letalska karta. Od tega trenutka naprej je potnik v neposrednem razmerju z odgovornim letalskim prevoznikom. Ob morebitni ne izvedbi ali pomanjkljivi izvedbi leta, potnik zahtevek za nadomestilo za vplačano letalsko karto naslovi neposredno na prevoznika.

 

10. ODSTOPNINA

 

Potnik se lahko ob prijavi odloči za sklenitev zavarovanja za primer odpovedi potovanja. V tem primeru ob prijavi plača odstopnino, katere višina je navedena v programu turističnega paketa in je skladna s cenikom zavarovalnice. Pogoji odstopnine so določeni s splošnimi pogoji zavarovalnice.

 

11. POTNIKOVA SPREMEMBA POGODBE ALI ODPOVED TURISTIČNEGA PAKETA

 

Potnik ima pravico zahtevati spremembo pogodbe (npr. sprememba imena, namestitve, dodatne storitve ipd.) po njeni sklenitvi, Edlothia pa je dolžna preveriti, če je ta sprememba izvedljiva. V primeru spremembe pogodbe na zahtevo potnika, lahko Edlothia zaračuna potniku administrativne stroške v višini 18,00 EUR za spremembo, v kolikor ni v programu potovanja drugače določeno. V primeru, da s spremembo nastanejo dodatni stroški (naprimer pri spremembi letalske karte ipd), jih je potnik dolžan poravnati.

Potnik ima v vsakem trenutku pravico do odpovedi turističnega paketa. V primeru, ko potnik odpove potovanje, ima organizator pravico do povračila stroškov, ki so odvisni od časa, ki je ostal do začetka potovanja. V vsakem primeru Edlothia zahteva povrnitev administrativnih stroškov rezervacije v višini 22,00 EUR.

 

Če na programu ni drugače določeno, veljajo spodaj napisani odpovedni stroški:
Za turistične pakete:

• od 90 do 45 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 20 % cene aranžmaja,
• od 44 do 30 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 30 % cene aranžmaja,
• od 29 do 22 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 50% cene aranžmaja,
• od 21 do 15 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 80% cene aranžmaja,
• kasneje kot 15 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 100% cene aranžmaja,
• neudeležba brez odpovedi: Edlothia zadrži 100% cene aranžmaja.

 

Za enodnevne turistične pakete:

• odpoved do 30 dni pred odhodom, 10 % cene aranžmaja,
• odpoved od 29 do 22 dni pred odhodom, 20 % cene aranžmaja,
• odpoved 21 do 15 dni pred odhodom, 30 % cene aranžmaja,
• odpoved 14 do 8 dni pred odhodom, 50 % cene aranžmaja,
• odpoved 7 do 1 dan (24 ur) pred odhodom, 80 % cene aranžmaja,
• odpoved na dan (manj kot 24 ur), 100 % cene aranžmaja.

 

Ne glede na zgoraj določene stroške so stroški odpovedi lahko tudi drugačni, če so navedeni v programu turističnega paketa ali pogodbi.

O odpovedi turističnega paketa pred potovanjem mora potnik pisno obvestiti Edlothia oziroma podpisati odpovedni dokument, ki mu ga posreduje Edlothia. V kolikor odpovednega dokumenta ne podpiše, se šteje, da potovanja ni odpovedal.

Med potovanjem lahko potnik na svojo željo prekine turistični paket. V tem primeru nima pravice do povračila stroškov ali kupnine ne delno ne v celoti.

Če potnik med potovanjem po svoji želji spremeni program oziroma ne potuje po programu, ki je sestavni del pogodbe, sklenjene z agencijo Edlothia, se šteje, da je potnik odstopil od pogodbe med potovanjem. V tem primeru je potnik odgovoren za stroške in škodo, ki jih je s tem povzročil. V primeru spremembe programa na lastno željo ali zaradi višje sile, ne da bi za to obstajali razlogi na strani Edlothia zaradi nepravilno opravljene storitve, potnik nima pravice zahtevati kakršnekoli odškodnine ali znižanja cene.

Edlothia oziroma pooblaščena oseba lahko kadarkoli pred potovanjem ali na dan odhoda zavrne osebo, kadar oceni, da bi potnik lahko ogrozil zdravje ali premoženje sebe ali drugih ter nemoteno izvajanje programa potovanja. Prav tako lahko Edlothia zavrne potnika, ki je ob odhodu očitno pod vplivom alkohola, drog ali drugih tovrstnih substanc. Edlothia v obeh primerih ravna po določilih o potnikovi odpovedi.

Edlothia oziroma pooblaščena oseba lahko pred potovanjem ali na dan odhoda zavrne potnika, ki je na potovanje prišel s pomankljivo ali neustrezno opremo. Edlothia v tem primeru ravna po določilih o potnikovi odpovedi.

Edlothia ima pravico med potovanjem zahtevati od potnika, da prekine skupno pot s skupino, če sam ne skrbi za to, da sam osebno, njegove osebne listine in njegova prtljaga izpolnjujejo pogoje, ki so predpisani z obmejnimi, carinskimi, sanitarnimi, denarnimi in drugimi predpisi, ali če je očitno pod vplivom alkohola, drog ali drugih tovrstnih substanc ali če se neprimerno obnaša do ostalih sopotnikov in njegovo izločitev zahteva skupina. Edlothia v tem primeru ravna po določilih o potnikovi odpovedi.

Edlothia ima pravico med potovanjem zahtevati od potnika, da prekine skupno pot s skupino, če sam ne skrbi za to, da uporablja razmeram primerno opremo, če ne upošteva splošnih in vodnikovih navodil in opozoril glede varnega gibanja na terenu, če ne sledi svoji skupini in izbira svoje lastne poti ter na ta način lahko ogrozi varno napredovanje skupine in nemoteno izvajanje programa. Edlothia v tem primeru ravna po določilih o potnikovi odpovedi.

Edlothia bo uveljavljala vso škodo, ki bi jo na poti oziroma med trajanjem izvajanja turističnega paketa povzročil potnik s svojim neustreznim ravnanjem.

 

12. ORGANIZATORJEVA SPREMEMBA PROGRAMA ALI ODPOVED POTOVANJA

 

Edlothia si v skladu z veljavno zakonodajo pridržuje pravico do odpovedi turističnega paketa, če se na potovanje ne prijavi minimalno potrebno število potnikov. Minimalno število potnikov je navedeno v vsakem programu posebej.
Edlothia mora o odpovedi turističnega paketa obvestiti potnika najkasneje :

• 20 dni pred začetkom turističnega paketa za vse turistične pakete, ki trajajo 10 dni in več,
• 7 dni pred začetkom turističnega paketa za vse turistične pakete, ki trajajo od 2 do 9 dni,
• 2 dni (48 ur) pred začetkom turističnega paketa za vse turistične pakete, ki trajajo 2 dni in manj.

Edlothia si pridržuje pravico popolnoma ali delno odstopiti od pogodbe, če pred izvajanjem ali med izvajanjem programa nastopijo izredne okoliščine, ki jih ni bilo mogoče pričakovati, odstraniti ali se jim izogniti (vojne, elementarne nesreče, vremenske neprilike, zdravstvena priporočila ipd), za Edlothia pa te okoliščine pomenijo utemeljen razlog, da pogodbe ne bi sklenila, če bi obstajale ob sklenitvi pogodbe.

Edlothia si pridržuje pravico do spremembe dneva in časa odhoda na potovanje zaradi spremembe letalskega voznega reda ali nastopa višje sile ter pravico do spremembe smeri potovanja, če se spremenijo pogoji za potovanje (nov vozni red, negotov položaj v državi, kjer je organiziran program, naravne nesreče ali drugi nepredvideni vzroki, na katere Edlothia ne more vplivati), brez posebne odškodnine in po veljavnih predpisih v potniškem prometu.

Edlothia ne more prevzeti odgovornosti za spremembe programa zaradi nastopa kakršnekoli višje sile med potekom programa. V teh primerih lahko potnikom zagotovi storitve v spremenjeni obliki, glede na obstoječe možnosti.

V primeru, da Edlothia odpove turistični paket, ima potnik pravico do povračila celotne cene turističnega paketa, izključujoč stroške vizuma in cepljenj, ki so bili v programu zahtevani. V tem primeru potnik nima praviče do kakršnekoli odškodnine, razen do povračila že vplačanega zneska.

Edlothia ne odgovarja za škodo, ki bi nastala zaradi zamude, odpovedi ali spremembe prevoznih sredstev (letala, avtobusi, vlaki, ladje), kakor tudi ne za spremembo programa, ki bi nastala posledično.

V primeru, da stanje na kraju samem agenciji Edlothia ne dopušča namestitve potnikov v naročenem objektu, lahko Edlothia namesti potnika v istem kraju v drug objekt najmanj enake kategorije.

 

13. POTNI DOKUMENTI

 

Potnik je dolžan zaradi zahtev v mednarodnem potniškem prometu in turističnemu sektorju (letalski prevozi, nastanitveni objekti ipd) ob prijavi posredovati vse potrebne podatke o vseh udeležencih potovanja, ki jih prijavlja. Podatki se morajo v celoti ujemati s podatki v uradnih dokumentih, ki so jih udeleženci potovanja dolžni v skladu s predpisi o prestopu državne meje in ustreznimi tujimi zakonodajnimi akti nositi s seboj. V primeru, da napačni ali netočni podatki povzročijo zamudo, dodatne stroške ali prekinitev potovanja drugim udeležencem potovanja, odgovarja za vse nastale stroške udeležencem potovanja potnik sam.

Potnik mora imeti s seboj veljaven potni list ali drug veljaven dokument, s katerim lahko vstopi v državo, v katero potuje. Dokument mora biti veljaven do vključno zadnjega dneva potovanja. Potnik je za veljavnost svojega dokumenta odgovoren sam in Edlothia ne odgovarja za morebitne neprijetnosti ali prekinitev potovanja iz tega naslova. V kolikor se potnik zaradi neizpolnjenih obveznosti potovanja ne more udeležiti, veljajo določila o potnikovi odpovedi potovanja.

Potnik si je dolžan pred potovanjem oziroma do roka, ki je v programu določen, pridobiti vizume za države, v katere potuje.

Če potnik med potovanjem izgubi dokumente ali so mu ukradeni, so pa nujno potrebni za nadaljevanje potovanja ali za vrnitev v domovino, si potnik na lastne stroške priskrbi nove. V primeru, da mora potnik zaradi izgube ali kraje dokumentov prekiniti turistični paket, ni upravičen do kakršnegakoli povračila vplačanega turističnega paketa ali do povrnitve stroškov.

 

14. ZDRAVSTVENI PREDPISI

 

V primeru, da so za vstop v državo, kamor potnik potuje, zahtevana določena cepljenja, je však potnik sam dolžan opraviti določena cepljenja in si priskrbeti mednarodno potrdilo (rumeno knjižico) z vpisanimi opravljenimi cepljenji. Edlothia ne odgovarja za morebitne zaplete ali potnikovo prekinitev turističnega paketa zaradi potnikovega nespoštovanja zdravstvenih predpisov države, v katero vstopa, kakor tudi ne za stroške, povezane s tem.

 

15. CARINSKI in DEVIZNI PREDPISI

 

Potnik je dolžan spoštovati vse carinske in devizne predpise Republike Slovenije, kakor tudi vseh drugih držav v katere in skozi katere potuje. Če zaradi nespoštovanja predpisov potnik potovanja ne bi mogel nadaljevati, nosi sam vse posledice in stroške, ki nastanejo v zvezi s tem njemu in drugim sopotnikom.

 

16. PRTLJAGA

 

Pri letalskem prevozu je za prtljago odgovorna izključno letalska družba na podlagi predpisov, ki veljajo v mednarodnem letalskem potniškem prometu. Edlothia obvesti potnika o dovoljeni teži prtljage na letalu. Prevoz prtljage do določene teže, ki jo določa prevoznik, je brezplačen oziroma vključen v osnovno ceno leta. Vsak dodatni kilogram potnik sam doplača na kraju samem v ustrezni valuti in po določilih prevoznika.

Edlothia ne odgovarja za krajo, izgubo, poškodovanje potnikove prtljage ali drugih osebnih stvari, dragocenosti in dokumentov, do časar je prišlo tekom prevoza (letalo, avtobus, vlak, ladja, čoln ipd) ali na namestitvenih objektih. Prijavo izgubljene ali poškodovane prtljage potnik sam naslovi na prevoznika ali namestitveni objekt.

 

17. REKLAMACIJE oz. PRITOŽBE

 

Potrošnik mora v najkrajšem mogočem času izvajalcu storitev in organizatorju oziroma predstavniku organizatorja pisno ali v drugi ustrezni obliki sporočiti vsako napako, ki jo med izpolnjevanjem pogodbe opazi na kraju samem. Ob morebitni pritožbi mora organizator potovanja v najkrajšem mogočem času narediti vse potrebno za odpravo pomanjkljivosti.

Če pomanjkljivosti niso bile odpravljene na kraju samem, lahko potrošnik zaradi nepopolno ali nekakovostno opravljenih storitev uveljavlja sorazmerno znižanje cene po končanem potovanju. Če sta obseg ali kakovost opravljenih storitev bistveno odstopala od obsega ali kakovosti storitev, ki sta bila določena v potrdilu ali pogodbi o potovanju, je potrošnik upravičen do vračila vsega vplačanega zneska. V obeh primerih se mora potrošnik organizatorju potovanja oziroma prodajalcu pritožiti pisno v dveh mesecih po končanem potovanju.

Reklamacija mora biti utemeljena. Potnik naj zato reklamaciji priloži ustrezne dokaze in/ali ustrezno potrdilo s strani lastnika/vodje nastanitvenega objekta, prevoznika oziroma druge ustrezne osebe o dejanskem stanju, na podlagi katerega potnik uveljavlja svoj zahtevek. Edlothia je dolžna pisno odgovoriti na reklamacijo v 8 dneh po njenem prejemu.

Višina odškodnine je omejena z višino cene vplačanega potovanja oziroma z višino realne vrednosti neizvedenih storitev. To določilo ne velja v primeru, ko ima Edlothia pravico do odpovedi aranžmaja ali spremembe programa, skladno z določili teh splošnih pogojev in zakona.

Ne glede na vloženo reklamacijo je potnik dolžan poravnati svoje obveznosti po izdanih računih za opravljeno storitev v skladu z razporedom plačil, morebitna odškodnina pa se izplača po končanem reklamacijskem postopku na osebni račun potnika.

V primeru, da bi bila reklamacija lahko rešena na kraju samem (na primer pomanjkljiva čistoča sobe, oprema ipd), potnik pa ni sporočil napake oz. nepravilnosti predstavniku agencije, se šteje, da se je potnik strinjal s tako storitvijo in s tem je izgubil pravico do vlaganja kasnejših reklamacij.

 

18. UPORABA PODATKOV

 

Edlothia vse pridobljene podatke o potnikih varuje v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Šteje se, da potnik s podpisom pogodbe pristaja na uporabo teh podatkov tudi za namene statistične obdelave in obveščanja o ponudbi. Če tega ne želi, lahko to izjavi ob prijavi na potovanje.

 

19. INFORMACIJE

 

Ustne informacije, ki jih potnik dobi ob prijavi, ne obvezujejo agencijo Edlothia bolj kot navedbe v programu ali ponudbi. V primeru dvoma se vedno šteje za veljavno pisna ponudba, račun, pogodba o potovanju, pisna informacija ali pisna razlaga.

 

20. KONČNA DOLOČILA

V primeru spora med strankami je za vse spore pristojno sodišče.

 

Edlothia, Nina Kopčavar s.p., Ljubljana, 15. marec 2022

Kaj pravijo udeleženci?

Pireneji so mene čisto navdušili. Sploh ta način hoje – treking od koče do koče mi je bil super. Zame je bil to res pravi odklop in bi ga lahko ponovila vsak mesec. Da ne omenjam čudovite narave, rožic, kamenin, jezer, slapov, svizcev….in nenazadnje res čudovite družbe ter tvojega vrhunskega vodenja. Pireneji so res zakon! Z največjim veseljem se ti pridružim se na kakšni drugi turi.
Tatjana
Odlično vodenje, perfektno, zlasti pa motivacijsko od bajte do bajte. Pohodniki smo bili brez skrbi.
Igor
In potem smo zakorakali v zame nov svet, kot da je na drugem planetu: špičasti vrhovi, deroči potoki in nebroj smaragdnih jezer. Peljala si nas po slikoviti pokrajini, ki je kar naprej vabila k odkrivanju novih prizorov in novih doživetij. Ne bi si mogla zamisliti boljše ekipe. In ne bi si mogla zamisliti boljše vodnice, da me popelje v sanjsko lep svet v Pirenejih, najlepše doživetje gora v mojem življenju. Čestitam, da si turo tako vrhunsko izpeljala in še dodala kar nekaj presežkov.
Ana
Pot je bila izjemna, lepa in harmonična. Pri pregledovanju fotografij podoživljava različne dogodke: kako lepo zeleni so Pireneji, koliko dolin, vrhov, grebenov, jezer in potočkov; koliko modrine v irisih in kontrastov pri rožicah, kako lepo so nas osvežila jezera, kako nežno nas je božala megla in naredila mistično kuliso vzpona na Petit Vignemale, kako smo tiho hodili in shranjevali vtise, kako smo veselo kramljali in se smejali, kako je pasalo pivo, kako se je prilegla kava, …..
Tatjana in Marko
Program je bil dobro pripravljen in vodenje je bilo odlično. Nina je zelo simpatična vodnica. Vsekakor, če bo prilika se bom udeležila novega trekinga z njo.Sami Pireneji pa so prečudoviti, divji in hkrati tihi, različnih obrazov na kratkih razdaljah, planinske koče pa odsevajo duh pohodništva…
Katja
Odkrit še en delček narave, tokrat po tvoji zaslugi. Prijetno je bilo v Pirenejih. Pokrajina, družba, ne preveč naporna hoja napravijo dobro počutje potrebno za premagovanje občasnih težav. Sam sem z enotedenskim doživetjem Pirenejev zadovoljen, tako z vodenjem kot tudi z organizacijo.
Peter
Hvala ti, da si bila z nami in da si nam zaupala, da bomo zmogli in znali!
Marta