Via Alpina – prečenje Alp

 

09. – 18. julij 2023 – Vedrette di Ries-Aurina in Zillertalske Alpe

 

05. – 11. avgust 2023 – Alpski park Karwendel in Wetterstein

Via Alpina – prečenje Alp skozi vseh osem alpskih dežel

 

Rdeča pot Via Alpina je 2500 km dolga pohodniška pot, ki vodi od Trsta do Monaka in zaobjame celoten alpski lok.

 

Via Alpina je mreža 5 pohodniških pešpoti (rdeča, vijolična, rumena, modra, zelena), ki vsaka po svoji trasi vodijo pohodnika skozi alpski svet. Leta 2020 si je skupina pohodnikov pod našim vodstvom zadala za cilj najdaljšo izmed njih, rdečo pot Via Alpina, ki je speljana skozi vseh osem alpskih dežel in je razdeljena na 161 etap. Cilj ni športne narave, v čim krajšem času prehoditi čim daljšo pot. Projekt smo si zastavili dolgoročno – postopno spoznavanje gora, grebenov, dolin, krajev, kultur, zgodovine, jezikov, ki soustvarjajo ta velik in raznolik alpski prostor.

 

Do konca leta 2022 smo prehodili prvih 30 etap v smeri Trst – Monako, okvirno 520 km. Za nami so Julijske Alpe, Karavanke, celoten greben Karnijskih Alp in Dolomiti. Z vsakim korakom se svet pod našimi nogami spreminja, z vsakim kilometrom se pred nami odpirajo sveži, navdihujoči pogledi. Gostoljubje in red v planinskih kočah se tekom poti spreminja, hrana prav tako. Spoznavamo navade ljudi, zgodovino krajev, skozi katere hodimo, njihov jezik, običaje. Vsak večdnevni treking je svet zase. In lepo je, če ga imač čas počasi prebaviti in mu dati mesto v svojem izboru poti.

 

JULIJA 2023 nadaljujemo v smeri proti Innsbrucku. Pot nas bo vodila skozi Naravni park Rieserferner-Ahrn / Vedrette di Ries-Aurina in Zillertalske Alpe. Pohod zaključimo nekaj km vzhodno od Innsbrucka. AVGUSTA 2023 nas pot vodi severno od Innsbrucka v smeri proti zahodu. Vstopimo v Alpski park Karwendel in nadaljujemo v pogorje Wetterstein (nem. Wettersteingbirge), ki se nahaja na avstrijsko-nemški meji. Za dva dni se podamo v Nemčijo, vse dokler ne dosežemo vznožja Zugspitze (2.962 m), najvišjega vrha gorovja Wetterstein in najvišje gore v Nemčiji. Čez njegov zahodni vrh poteka avstrijsko-nemška meja. Sestopimo na avstrijsko stran, kjer zaključimo pohod.

 

Celotna mreža Via Alpina poti tvori skupno več kot 5000 km poti, razdeljenih na 342 dnevnih etap, ki vam razkrijejo kulturno in naravno dediščino Alp. Pohodnik na teh poteh spozna številne gorske skupine, prečka mnoge prelaze, osvoji prenekatere vrhove in prehodi kilometre grebenov. Poti so speljane skozi mnoge narodne in naravne parke, dotaknejo se zgodovinske in kulturne raznolikosti dežel (ilirska, rimska, slovanska, benečanska, habsburžanska dediščina), obiščejo številne alpske vasice in mesteca, na njih se srečamo s številnimi jeziki in dialekti.

Alpe, Alpska konvencija in rojstvo Via Alpine

 

Alpe so gorski sistem v osrednji Evropi, ki se razteza v 1200 km dolgem loku med Genovskim zalivom in reko Donavo pri Dunaju. Alpski lok povezuje osem držav: Avstrijo, Francijo, Italijo, Lihtenštajn, Monako, Nemčijo, Slovenijo in Švico. Ta alpski prostor v srcu Evrope predstavlja naravno, kulturno, življenjsko ter ekonomsko okolje več kot 14 milijonom ljudi. Vsako leto ga obiščejo milijoni turistov.

 

V zadnjih desetletij je število izzivov in razvojnih vprašanj na področju urejanja prostora, prometa, energije, turizma zelo naraslo. Spoznanje, da se je potrebno problematiko obravnavati v mednarodnem okviru, je pripeljelo do tega, da so leta 1989 ministri alpskih držav sprejeli sklep o pripravi osnutka sporazuma, ki bo urejal vprašanje varstva in trajnostnega razvoja Alp.

 

Konvencijo o varstvu Alp oziroma Alpsko konvencijo so 7. novembra 1991 v Salzburgu v Avstriji podpisali Avstrija, Francija, Nemčija, Italija, Švica, Lihtenštajn in EU. Slovenija je Alpsko konvencijo podpisala 29. marca 1993, Kneževina Monako pa je postala pogodbenica s podpisom posebnega dodatnega protokola. Alpska konvencija je začela veljati 6. marca 1995, podpisnice 8 alpskih držav + EU. Gre za prvo mednarodno pogodbo, ki povezuje celotno mednarodno gorsko območje kot geografsko celoto. Sedež sekretariata (politične in administrativne naloge) je v Innsbrucku v Avstriji (AT), izpostava (tehnične in operativne naloge) pa v Bolzanu/Boznu (IT).

 

Pogodba je sestavljena iz okvirne konvencije in osmih izvedbenih protokolov. Okvirna konvencija določa osnovna načela vseh dejavnosti Alpske konvencije in vsebuje splošne ukrepe za uveljavljanje trajnostnega razvoja na območju Alp. Izvedbeni protokoli vsebujejo podrobnejše predpise za posamezna vsebinska področja. Okvirna konvencija je z ratifikacijo v Državnem zboru Republike Slovenije postala del slovenskega pravnega reda (zakon) leta 1995. Slovenija je leta 2003 postala četrta alpska država, ki je uzakonila tudi osem izvedbenih protokolov.

 

Zamisel o pohodniški poti Via Alpina je prišla leta 1999 s strani francoskega združenja za pohodniški turizem – Grande Traversée des Alpes. Idejo podprejo vse alpske dežele, podpisnice Alpske konvencije, ki na ta način izrazijo kulturno povezanost alpskega loka. Leta 2002 Via Alpino uradno ustanovijo in priznajo ministri za okolje osmih alpskih držav kot prispevek k uresničevanju Alpske konvencije, ki temelji na spodbujanju trajnostnega razvoja.

Več o nastanku Via Alpine in o Alpski konvencijiSkrij

09. – 18. julij: Vedrette di Ries-Aurina in Zillertalske Alpe

Naravni park Rieserferner-Ahrn / Vedrette di Ries-Aurina je bil ustanovljen leta 1998. Meji direktno na Narodni park Visoke Ture. Skupaj z visokogorskim naravnim parkom Zillertalske Alpe ta tri zavarovana območja pokrivajo področje 2,571 km2 in tvorijo največjo evropsko zvezo zavarovanih območij. Park je vključen v Naturo 2000, katere cilj je varovanje habitatov, flore in favne.

 

Visokogorski naravni varstveni park Zillertalske Alpe meri 379 km² in sega od 1.000 m nadmorske višine v gorskem mestu Ginzling do 3.509 m na Hochfeilerju. Območje obsega vse nadmorske višine, ki so značilne za Alpe – od kmetijsko obdelanega dolinskega dna vse do gozdnega roba na območjih planinskega pašništva in naprej do ledeniškega sveta. Divja naravna krajina je tukaj tesno prepletena s človekovim življenjskim prostorom in gospodarsko dejavnostjo. Sadovi njihovega dela se kažejo v fascinantni kulturni krajini s cvetočimi travniki in visokimi planšarijami, ki so zaščitni znak te regije. Skrivnost privlačnosti, ki jo premore Visokogorski naravni park Zillertalske Alpe, je v tesnem sožitju visokogorske divjine in živahne kmetijske krajine. To je tisto, zaradi česar je raziskovanje te regije raznoliko in nepozabno doživetje.

Termini

 

 • 09. – 18. julij 2023: Vedrette di Ries-Aurina in Zillertalske Alpe
 • 05. – 11. avgust 2023: Alpski park Karwendel in Wetterstein

Zanimivosti in odlike

 

 • 2500 km dolga pot čez alpski lok
 • osem alpskih dežel
 • vsako leto dva daljša trekinga
 • zgodovinsko in kulturno raznolika in bogata pot
 • naravni parki, naravne znamenitosti
 • lokalna kulinarika

Dodatne informacije in pogosta vprašanja

Kaj je vključeno v ceno - julij 2023?

Via Alpina, 09 – 15. julij 2023

 

CENA:  EUR (10 udeležencev)

Zgodnje prijave (do 1. junija 2023) in ZVESTOBA*: EUR

 

OBVEZNA DOPLAČILA:

Minimalno število potnikov za izvedbo potovanja je 8.

Doplačilo v primeru manjše skupine (9 udeležencev): 40 EUR/os.

Doplačilo v primeru manjše skupine (8 udeležencev): 80 EUR/os.

Doplačilo v primeru manjše skupine (7 udeležencev): 130 EUR/os.

 

PROSTOVOLJNA DOPLAČILA:
 • zavarovanje za tujino (Zavarovalnica Triglav): 20 EUR (trajanje 15 dni, premija A)
 • zavarovanje za odpoved potovanja v tujino (Zavarovalnica Triglav):
  • paket A: 4,61 % cene potovanja
  • paket A in B: 7,2 % cene potovanja

Več o zavarovanju in pogojih zavarovanja si preberite v razdelku Zavarovanje v nadaljevanju strani.

 

V ceno je vključeno:
 • 6 x nočitev v planinski koči (skupna ležišča)
 • 3 x nastanitev v hotelu oziroma ’guest house’
 • 9 x zajtrk
 • 8 x večerja
 • organizacija in izvedba potovanja
 • vodenje trekinga
 • svetovanje in pomoč pri pripravi na potovanje
V ceno ni vključeno:
 • prevoz na destinacijo in iz nje
 • 1 x večerja (na voljo na nastanitvi zgolj a la carte)
 • kosila, malice, pijača ob obrokih
 • stroški osebne narave in vsi stroški izven programa
 • dodatna zavarovanja (tujina in odpoved potovanja)

 

*Darilo zvestobe prejme vsak, ki se je v zadnjih treh letih udeležil vsaj enega enotedenskega trekinga.

Kaj je vključeno v ceno - avgust 2023?

Via Alpina, 05 – 11. avgust 2023

 

CENA:  EUR (10 udeležencev)

Zgodnje prijave (do 1. aprila 2023) in ZVESTOBA*: EUR

 

OBVEZNA DOPLAČILA:

Minimalno število potnikov za izvedbo potovanja je 7.

Doplačilo v primeru manjše skupine (9 udeležencev): 35 EUR/os.

Doplačilo v primeru manjše skupine (8 udeležencev): 80 EUR/os.

Doplačilo v primeru manjše skupine (7 udeležencev): 140 EUR/os.

 

PROSTOVOLJNA DOPLAČILA:
 • zavarovanje za tujino (Zavarovalnica Triglav):12.10 EUR (trajanje 8 dni, premija A)
 • zavarovanje za odpoved potovanja v tujino (Zavarovalnica Triglav):
  • paket A: 4,61 % cene potovanja
  • paket A in B: 7,2 % cene potovanja

Več o zavarovanju in pogojih zavarovanja si preberite v razdelku Zavarovanje v nadaljevanju strani.

 

V ceno je vključeno:
 • 6 x nočitev v planinski koči (skupna ležišča) z zajtrkom
 • 3 x večerja
 • organizacija in izvedba potovanja
 • vodenje trekinga
 • svetovanje in pomoč pri pripravi na potovanje
V ceno ni vključeno:
 • prevoz na destinacijo in iz nje
 • 3 x večerja (na voljo na nastanitvi zgolj a la carte)
 • kosila, malice, pijača ob obrokih
 • stroški osebne narave in vsi stroški izven programa
 • dodatna zavarovanja (tujina in odpoved potovanja)

 

*Darilo zvestobe prejme vsak, ki se je v zadnjih treh letih udeležil vsaj enega enotedenskega trekinga.

Prijava na VA in plačilo

Na pohod po Via Alpina se lahko prijavite preko te spletne strani, elektronske pošte ali telefona. Prijava je informativne narave, program potovanja pa velja kot prva ponudba. Prijave sprejema Edlothia, Nina Kopčavar s.p. do 10. aprila 2023 oz. do zapolnitve prostih mest.

 

Po prijavi boste prejeli dokument Edlothia, Nina Kopčavar s.p. (račun), iz katerega so razvidni vsi podatki o naročenem potovanju in dodatnih storitvah ter morebitni ostali dogovori. Račun je potrebno poravnati v dogovorjenem roku. S plačilom računa se šteje, da je rezervacija potrjena, pogodba sklenjena in da sprejemate določila splošnih pogojev poslovanja Edlothia, Nina Kopčavar s.p. Če do določenega roka račun ni plačan, to pomeni, da se potovanja ne boste udeležili in vaše mesto se odstopi drugemu kandidatu.

 

Za zavezujočo prijavo se šteje prvi vplačan obrok za potovanje v organizaciji Edlothia, Nina Kopčavar s.p. Od nje lahko odstopite v skladu z določili o potnikovi odpovedi potovanja.

Odpoved turističnega paketa

Odpovedni stroški za program Via Alpina julij in avgust:

 

Potnik ima v vsakem trenutku pravico do odpovedi turističnega paketa. V primeru, ko potnik odpove potovanje, ima organizator pravico do povračila stroškov, ki so odvisni od časa, ki je ostal do začetka potovanja. V vsakem primeru Edlothia zahteva povrnitev administrativnih stroškov rezervacije v višini 15,00 EUR.

 

V primeru odpovedi s strani potnika veljajo spodaj napisani odpovedni stroški:

 

• od 90 do 60 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 20% cene aranžmaja,
• od 59 do 45 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 40% cene aranžmaja,
• od 44 do 30 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 50% cene aranžmaja,
• od 29 do 14 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 60% cene aranžmaja,
• od 13 do 8 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 80% cene aranžmaja,
• od 7 do 3 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 90% cene aranžmaja,
• manj kot 3 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 100% cene aranžmaja,
• neudeležba brez odpovedi: Edlothia zadrži 100% cene aranžmaja.

Vodenje

Nina Kopčavar, planinska vodnica (UIAA)

Z vami je ves čas potovanja in pohodov.

Zavarovanje za tujino in zavarovanje odpovedi turističnega potovanja

Edlothia, Nina Kopčavar s.p. lahko na podlagi sklenjene pogodbe z Zavarovalnico Triglav za svoje potnike sklepa zavarovanje za tujino in zavarovanje za odpoved potovanja v tujino. Splošni pogoji Zavarovalnice Triglav za obe vrsti zavarovanj so dostopni na spletni strani Zavarovalnice Triglav.

 

ZAVAROVANJE ZA TUJINO:

 

Vsak potnik mora imeti pred odhodom na potovanje sklenjeno zavarovanje za tujino. To si lahko uredi sam, lahko pa za vas uredimo mi. Izbirate lahko med paketom A, B in C, ki se razlikujejo po višini zavarovalnega kritja. Vse informacije, vključno s splošnimi pogoji, najdete na spletni strani Zavarovalnice Triglav.

 

 

ZAVAROVANJE ZA ODPOVED POTOVANJA V TUJINO

 

Vsem potnikom priporočamo sklenitev zavarovanja za primer odpovedi potovanja, s čimer se potnik zavaruje za primer, da se potovanja ne bi mogel udeležiti zaradi nenadne bolezni, nezgode ali kakšnega drugega nepredvidljivega dogodka. Natančne informacije in splošni pogoji so dostopni na spletni strani Zavarovalnice Triglav.

Izbirate lahko med paketi A, B in A+B:

 

 • PAKET A: 4,61 % cene potovanja – krije stroške odpovedi potovanja zaradi dogodkov, kot so npr. smrt, nezgode ali nepričakovano poslabšanje zdravstvenega stanja zavarovanca ali njegovih svojcev, elementarne nesreče v kraju stalnega prebivališča zavarovanca.

 

 • PAKET A in B: 7,2 % cene potovanja – krije stroške odpovedi potovanja zaradi dogodkov, kot so npr. elementarne nesreče, epidemije, pandemije ali ogrožena varnost na območju potovanja, teroristično dejanje do 30 dni pred načrtovanim potovanjem v kraju ali na območju načrtovanega potovanja, neposredna vključenost v prometno nesrečo na poti do kraja, iz katerega je bil naročen odhod na potovanje, odpoved poročnega potovanja zaradi odpovedi poroke, izguba službe.

 

 

V primeru, da se potnik odloči za sklenitev zavarovanja za odpoved potovanja, ob prijavi vplača celoten znesek potovanja + zavarovanje za odpoved potovanja.

 

V primeru, da potnik odpove potovanje in nima urejenega zavarovanja za odpoved potovanja, ima Edlothia pravico do povračila stroškov, ki so odvisni od časa, ki je ostal do začetka potovanja (določeno v splošnih pogojih poslovanja Edlothia, Nina Kopčavar s.p.).

Splošni pogoji poslovanja

­Splošni pogoji poslovanja Edlothia, Nina Kopčavar s.p.

 

1. SPLOŠNA DOLOČILA

 

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del pogodbe, ki jo skleneta Edlothia, Nina Kopčavar s.p. (v nadaljevanju Edlothia) in potnik, ki se prijavlja na turistični paket v organizaciji Edlothia. V primeru nasprotja med določili splošnih pogojev poslovanja in določili posameznega programa, veljajo določbe, navedene v programu.

Potnik je vsaka oseba, ki je opravila veljavno rezervacijo ali nakup turističnega paketa. V primeru telefonske prijave ali prijave preko interneta se šteje, da se je potnik s splošnimi pogoji seznanil in jih sprejel. Z določili splošnih pogojev se potnik lahko seznani na spletni strani www.edlothia.com, kjer so na vidnem mestu in splošno dostopni.

Ti splošni pogoji ne veljajo za nakupe letalskih vozovnic, kjer Edlothia nastopa kot posrednik. V tem primeru potnika zavezujejo splošni pogoji organizatorja oziroma letalskega prevoznika in mednarodna zakonodaja na tem področju. Ti splošni pogoji prav tako ne veljajo za zavarovanje potovanj v tujino in zavarovanje odpovedi turističnih potovanj, kjer Edlothia nastopa kot posrednik. V tem primeru veljajo splošni pogoji zavarovalnice.

 

2. PRIJAVA

 

Program potovanja velja kot ponudba, na osnovi katere se potnik prijavi na izbran turistični paket. Potnik se lahko prijavi na turistični paket preko spletne strani, elektronske pošte ali preko telefona. Ob prijavi potnik prejme s strani Edlothia dokument (račun / pogodbo o potovanju) iz katerega so razvidni vsi podatki o potovanju, na katerega se je potnik prijavil. Potnik je dolžan dokument prebrati in v primeru nestrinjanja ali napake dokument reklamirati v roku enega dne po njegovi izdaji.

Ob prijavi je potnik dolžan navesti vse podatke in predložiti dokumente, ki jih zahteva program potovanja ter izvršiti plačilo skladno z določili splošnih pogojev. Če potnik ob prijavi ne navede pravilnih oz. točnih podatkov, je odgovoren za vse stroške oz. posledice, nastale zaradi napačnih podatkov. S plačilom prvega obroka (akontacija) se šteje, da je pogodba sklenjena.

Prijava potnika je zavezujoča. Od nje lahko odstopi v skladu z določili o potnikovi odpovedi potovanja. Za zavezujočo prijavo se poleg plačanega prvega obroka računa šteje tudi vsaka prijava ali naročilo, posredovano v ustni ali pisni obliki, ki vsebuje ime in priimek potnika in ostalih udeležencev, plačilo ali delno plačilo cene turističnega paketa ali drugo razvidno dejanje, ki nakazuje na to, da je potnik posredoval zavezujočo prijavo.

Edlothia je dolžna v skladu s pogodbo potniku nuditi storitve, ki imajo vsebino in lastnosti, kot so napovedane v pogodbi oziroma programu turističnega paketa in skrbeti za interese potnika v skladu z dobrimi poslovnimi praksami. Potnik je dolžan skrbeti, da sam osebno, njegove osebne listine in njegova prtljaga izpolnjujejo pogoje, ki so predpisani z obmejnimi, carinskimi, sanitarnimi, denarnimi in drugimi upravnimi predpisi.

 

3. PRIJAVNINA

 

Edlothia za svoje storitve zaračunava naročniku standardne rezervacijske stroške in stroške za sestavo ponudbe pri prodaji turističnih paketov skladno z razpisom na vsako rezervacijo. Edlothia lahko za posamezni turistični paket določi drugačne rezervacijske stroške.
­

 

4. PLAČILO

 

Za dan plačila se šteje dan, ko Edlothia prejme plačilo na transakcijski račun. Ob prijavi potnik plača 30 % cene potovanja. Preostali znesek vplača potnik najkasneje 30 dni pred potovanjem, v kolikor ni v pogodbi, programu potovanja ali na računu drugače navedeno.

Pravočasno plačilo pomeni potrjeno rezervacijo. V primeru, da potnik ne plača v dogovorjenem roku, to pomeni, da odpoveduje turistični paket. V sledenjem primeru se uporabijo določila o potnikovi odpovedi turističnega paketa.

Edlothia lahko v programu določi, da potnik plača določene storitve na kraju samem in sicer direktno izvajalcu dotične storitve (doplačila). V tem primeru Edlothia ne nastopa kot organizator ali posrednik, temveč zgolj v vlogi informatorja. V tem primeru uveljavlja potnik vse reklamacijske zahtevke izključno od izvajalca storitve na kraju samem.

 

5. CENE

 

Cena turističnega paketa je določena s programom potovanja in velja od dneva objave programa do spremembe. V ceno so vštete storitve, ki so navedene v programu turističnega paketa. Za potnika je veljavna cena na dan izdaje računa / sklenitve pogodbe o potovanju.

Edlothia si pridržuje pravico do spremembe cene zaradi sprememb v menjalnem tečaju ali sprememb v tarifah prevoznikov, ki vplivajo na ceno turističnega paketa, v skladu z Oblagacijskim zakonikom in drugimi veljavnimi predpisi v RS. O morebitni spremembi cene potovanja Edlothia potnika pisno obvesti najkasneje 20 dni pred odhodom. Potnik ima pravico, da v primeru več kot 10 % povišanja cene odstopi od pogodbe. Edlothia bo v tem primeru potniku vrnila ves nakazani znesek.

Cene letalskih kart, ki so navedene v programu in na spletni strani Edlothia, so informativne narave. Cena letalske karte, ki jo Edlothia posreduje potniku, velja zgolj na dan rezervacije turističnega paketa. Letalska karta se sicer izda v določenem časovnem roku, znotraj katerega pa lahko pride do spremembe cene letalske karte, saj si letalski prevoznik pridružuje pravico do spremembe cen.

 

6. POSEBNE STORITVE

 

Posebne storitve so storitve, ki praviloma niso vštete v ceno turističnega paketa (posebna prehrana, dodatni izleti, druga doplačila po želji ipd) ali so za njih v programu predvidena doplačila (enoposteljna soba, vizumi, zavarovanja, druga doplačila).

Ob prijavi potnik navede katere dodatne storitve bi želel naročiti. Te storitve se vključijo v potnikovo ceno turističnega paketa, ki jo je potnik dolžan poravnati pred odhodom na potovanje. Objavljene cene posebnih storitev veljajo zgolj v primeru naročila in plačila teh storitev ob prijavi na potovanje.

Med potovanjem potnik doplača posebne storitve praviloma vodji potovanja v kraju, kjer se storitev opravlja, v kolikor je storitev še možno naročiti. Cena je določena na kraju samem, potnik pa jo je dolžan plačati v ustrezni valuti.

 

7. MANJŠE SKUPINE

 

Edlothia v programu določi izhodniščno ceno turističnega paketa, ki velja za določeno število potnikov. Ta cena se lahko spremeni v primeru, da je na potovanje prijavljenih manjše število potnikov. Edlothia v programu določi dodatno ceno v obliki obveznega doplačila, ki velja v primeru manjše skupine (število oseb od – do).
Ob prijavi na potovanje Edlothia potniku zaračuna izhodiščno ceno turističnega paketa. Če se na potovanje prijavi manj potnikov, ki številčno ustrezajo določitvi manjše skupine za posamični turistični paket, potnik ne more odstopiti od pogodbe, saj je bil s pogoji o spremembi cene iz tega naslova seznanjen ob prijavi.

 

8. POSAMEZNO PRIJAVLJENI POTNIK

 

Če se potnik sam prijavi na turistični paket, mu lahko Edlothia skuša najti sopotnika, s katerim bo delil sobo. Ne glede na to, mora posamezno prijavljeni potnik ob prijavi doplačati za enoposteljno sobo. V primeru, da se posamezno prijavljenemu potniku najde sopotnik, se potniku po potovanju vrne doplačilo za enoposteljno sobo. V primeru, da se na turistični paket prijavita dva, ki sta skupaj v sobi, pred potovanjem pa eden od njiju turistični paket odpove, drugi potnik nosi stroške doplačila za enoposteljno sobo, če mu ni možno najti drugega sopotnika.

 

9. PRODAJA LETALSKIH KART

 

Pri prodaji letalskih kart nastopa Edlothia zgolj kot posrednik za sklenitev rezervacije in izvedbo plačila. V tem primeru potnika zavezujejo splošni pogoji letalskega prevoznika in mednarodna zakonodaja na tem področju.
Edlothia ne odgovarja za izvedbo leta ter ne odgovarja za izbiro prevoznika s strani potnikov. Potnik sam izbere prevoznika po svojih željah in kriterijih in za svojo izbiro odgovarja sam.
Edlothia je odgovorna potniku posredovati vse potrebne informacije, ki jih ta potrebuje za svoje potovanje. Potnik lahko pridobi informacije o produktih in storitvah, ki jih posreduje Edlothia po elektronski pošti, prek telefonskih klicev ter spletne strani. Vsak produkt narekuje svoje pogoje in svoj način rezervacije, za katere se šteje, da je potnik z njimi seznanjen ob opravljeni rezervaciji.
Storitev Edlothia je zaključena, ko je potniku posredovana potrditev rezervacije in izdana letalska karta. Od tega trenutka naprej je potnik v neposrednem razmerju z odgovornim letalskim prevoznikom. Ob morebitni ne izvedbi ali pomanjkljivi izvedbi leta, potnik zahtevek za nadomestilo za vplačano letalsko karto naslovi neposredno na prevoznika.

 

10. ODSTOPNINA

 

Potnik se lahko ob prijavi odloči za sklenitev zavarovanja za primer odpovedi potovanja. V tem primeru ob prijavi plača odstopnino, katere višina je navedena v programu turističnega paketa in je skladna s cenikom zavarovalnice. Pogoji odstopnine so določeni s splošnimi pogoji zavarovalnice.

 

11. POTNIKOVA SPREMEMBA POGODBE ALI ODPOVED TURISTIČNEGA PAKETA

 

Potnik ima pravico zahtevati spremembo pogodbe (npr. sprememba imena, namestitve, dodatne storitve ipd.) po njeni sklenitvi, Edlothia pa je dolžna preveriti, če je ta sprememba izvedljiva. V primeru spremembe pogodbe na zahtevo potnika, lahko Edlothia zaračuna potniku administrativne stroške v višini 18,00 EUR za spremembo, v kolikor ni v programu potovanja drugače določeno. V primeru, da s spremembo nastanejo dodatni stroški (naprimer pri spremembi letalske karte ipd), jih je potnik dolžan poravnati.

Potnik ima v vsakem trenutku pravico do odpovedi turističnega paketa. V primeru, ko potnik odpove potovanje, ima organizator pravico do povračila stroškov, ki so odvisni od časa, ki je ostal do začetka potovanja. V vsakem primeru Edlothia zahteva povrnitev administrativnih stroškov rezervacije v višini 22,00 EUR.

 

Če na programu ni drugače določeno, veljajo spodaj napisani odpovedni stroški:
Za turistične pakete:

• od 90 do 45 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 20 % cene aranžmaja,
• od 44 do 30 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 30 % cene aranžmaja,
• od 29 do 22 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 50% cene aranžmaja,
• od 21 do 15 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 80% cene aranžmaja,
• kasneje kot 15 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 100% cene aranžmaja,
• neudeležba brez odpovedi: Edlothia zadrži 100% cene aranžmaja.

 

Za enodnevne turistične pakete:

• odpoved do 30 dni pred odhodom, 10 % cene aranžmaja,
• odpoved od 29 do 22 dni pred odhodom, 20 % cene aranžmaja,
• odpoved 21 do 15 dni pred odhodom, 30 % cene aranžmaja,
• odpoved 14 do 8 dni pred odhodom, 50 % cene aranžmaja,
• odpoved 7 do 1 dan (24 ur) pred odhodom, 80 % cene aranžmaja,
• odpoved na dan (manj kot 24 ur), 100 % cene aranžmaja.

 

Ne glede na zgoraj določene stroške so stroški odpovedi lahko tudi drugačni, če so navedeni v programu turističnega paketa ali pogodbi.

O odpovedi turističnega paketa pred potovanjem mora potnik pisno obvestiti Edlothia oziroma podpisati odpovedni dokument, ki mu ga posreduje Edlothia. V kolikor odpovednega dokumenta ne podpiše, se šteje, da potovanja ni odpovedal.

Med potovanjem lahko potnik na svojo željo prekine turistični paket. V tem primeru nima pravice do povračila stroškov ali kupnine ne delno ne v celoti.

Če potnik med potovanjem po svoji želji spremeni program oziroma ne potuje po programu, ki je sestavni del pogodbe, sklenjene z agencijo Edlothia, se šteje, da je potnik odstopil od pogodbe med potovanjem. V tem primeru je potnik odgovoren za stroške in škodo, ki jih je s tem povzročil. V primeru spremembe programa na lastno željo ali zaradi višje sile, ne da bi za to obstajali razlogi na strani Edlothia zaradi nepravilno opravljene storitve, potnik nima pravice zahtevati kakršnekoli odškodnine ali znižanja cene.

Edlothia oziroma pooblaščena oseba lahko kadarkoli pred potovanjem ali na dan odhoda zavrne osebo, kadar oceni, da bi potnik lahko ogrozil zdravje ali premoženje sebe ali drugih ter nemoteno izvajanje programa potovanja. Prav tako lahko Edlothia zavrne potnika, ki je ob odhodu očitno pod vplivom alkohola, drog ali drugih tovrstnih substanc. Edlothia v obeh primerih ravna po določilih o potnikovi odpovedi.

Edlothia oziroma pooblaščena oseba lahko pred potovanjem ali na dan odhoda zavrne potnika, ki je na potovanje prišel s pomankljivo ali neustrezno opremo. Edlothia v tem primeru ravna po določilih o potnikovi odpovedi.

Edlothia ima pravico med potovanjem zahtevati od potnika, da prekine skupno pot s skupino, če sam ne skrbi za to, da sam osebno, njegove osebne listine in njegova prtljaga izpolnjujejo pogoje, ki so predpisani z obmejnimi, carinskimi, sanitarnimi, denarnimi in drugimi predpisi, ali če je očitno pod vplivom alkohola, drog ali drugih tovrstnih substanc ali če se neprimerno obnaša do ostalih sopotnikov in njegovo izločitev zahteva skupina. Edlothia v tem primeru ravna po določilih o potnikovi odpovedi.

Edlothia ima pravico med potovanjem zahtevati od potnika, da prekine skupno pot s skupino, če sam ne skrbi za to, da uporablja razmeram primerno opremo, če ne upošteva splošnih in vodnikovih navodil in opozoril glede varnega gibanja na terenu, če ne sledi svoji skupini in izbira svoje lastne poti ter na ta način lahko ogrozi varno napredovanje skupine in nemoteno izvajanje programa. Edlothia v tem primeru ravna po določilih o potnikovi odpovedi.

Edlothia bo uveljavljala vso škodo, ki bi jo na poti oziroma med trajanjem izvajanja turističnega paketa povzročil potnik s svojim neustreznim ravnanjem.

 

12. ORGANIZATORJEVA SPREMEMBA PROGRAMA ALI ODPOVED POTOVANJA

 

Edlothia si v skladu z veljavno zakonodajo pridržuje pravico do odpovedi turističnega paketa, če se na potovanje ne prijavi minimalno potrebno število potnikov. Minimalno število potnikov je navedeno v vsakem programu posebej.
Edlothia mora o odpovedi turističnega paketa obvestiti potnika najkasneje :

• 20 dni pred začetkom turističnega paketa za vse turistične pakete, ki trajajo 10 dni in več,
• 7 dni pred začetkom turističnega paketa za vse turistične pakete, ki trajajo od 2 do 9 dni,
• 2 dni (48 ur) pred začetkom turističnega paketa za vse turistične pakete, ki trajajo 2 dni in manj.

Edlothia si pridržuje pravico popolnoma ali delno odstopiti od pogodbe, če pred izvajanjem ali med izvajanjem programa nastopijo izredne okoliščine, ki jih ni bilo mogoče pričakovati, odstraniti ali se jim izogniti (vojne, elementarne nesreče, vremenske neprilike, zdravstvena priporočila ipd), za Edlothia pa te okoliščine pomenijo utemeljen razlog, da pogodbe ne bi sklenila, če bi obstajale ob sklenitvi pogodbe.

Edlothia si pridržuje pravico do spremembe dneva in časa odhoda na potovanje zaradi spremembe letalskega voznega reda ali nastopa višje sile ter pravico do spremembe smeri potovanja, če se spremenijo pogoji za potovanje (nov vozni red, negotov položaj v državi, kjer je organiziran program, naravne nesreče ali drugi nepredvideni vzroki, na katere Edlothia ne more vplivati), brez posebne odškodnine in po veljavnih predpisih v potniškem prometu.

Edlothia ne more prevzeti odgovornosti za spremembe programa zaradi nastopa kakršnekoli višje sile med potekom programa. V teh primerih lahko potnikom zagotovi storitve v spremenjeni obliki, glede na obstoječe možnosti.

V primeru, da Edlothia odpove turistični paket, ima potnik pravico do povračila celotne cene turističnega paketa, izključujoč stroške vizuma in cepljenj, ki so bili v programu zahtevani. V tem primeru potnik nima praviče do kakršnekoli odškodnine, razen do povračila že vplačanega zneska.

Edlothia ne odgovarja za škodo, ki bi nastala zaradi zamude, odpovedi ali spremembe prevoznih sredstev (letala, avtobusi, vlaki, ladje), kakor tudi ne za spremembo programa, ki bi nastala posledično.

V primeru, da stanje na kraju samem agenciji Edlothia ne dopušča namestitve potnikov v naročenem objektu, lahko Edlothia namesti potnika v istem kraju v drug objekt najmanj enake kategorije.

 

13. POTNI DOKUMENTI

 

Potnik je dolžan zaradi zahtev v mednarodnem potniškem prometu in turističnemu sektorju (letalski prevozi, nastanitveni objekti ipd) ob prijavi posredovati vse potrebne podatke o vseh udeležencih potovanja, ki jih prijavlja. Podatki se morajo v celoti ujemati s podatki v uradnih dokumentih, ki so jih udeleženci potovanja dolžni v skladu s predpisi o prestopu državne meje in ustreznimi tujimi zakonodajnimi akti nositi s seboj. V primeru, da napačni ali netočni podatki povzročijo zamudo, dodatne stroške ali prekinitev potovanja drugim udeležencem potovanja, odgovarja za vse nastale stroške udeležencem potovanja potnik sam.

Potnik mora imeti s seboj veljaven potni list ali drug veljaven dokument, s katerim lahko vstopi v državo, v katero potuje. Dokument mora biti veljaven do vključno zadnjega dneva potovanja. Potnik je za veljavnost svojega dokumenta odgovoren sam in Edlothia ne odgovarja za morebitne neprijetnosti ali prekinitev potovanja iz tega naslova. V kolikor se potnik zaradi neizpolnjenih obveznosti potovanja ne more udeležiti, veljajo določila o potnikovi odpovedi potovanja.

Potnik si je dolžan pred potovanjem oziroma do roka, ki je v programu določen, pridobiti vizume za države, v katere potuje.

Če potnik med potovanjem izgubi dokumente ali so mu ukradeni, so pa nujno potrebni za nadaljevanje potovanja ali za vrnitev v domovino, si potnik na lastne stroške priskrbi nove. V primeru, da mora potnik zaradi izgube ali kraje dokumentov prekiniti turistični paket, ni upravičen do kakršnegakoli povračila vplačanega turističnega paketa ali do povrnitve stroškov.

 

14. ZDRAVSTVENI PREDPISI

 

V primeru, da so za vstop v državo, kamor potnik potuje, zahtevana določena cepljenja, je však potnik sam dolžan opraviti določena cepljenja in si priskrbeti mednarodno potrdilo (rumeno knjižico) z vpisanimi opravljenimi cepljenji. Edlothia ne odgovarja za morebitne zaplete ali potnikovo prekinitev turističnega paketa zaradi potnikovega nespoštovanja zdravstvenih predpisov države, v katero vstopa, kakor tudi ne za stroške, povezane s tem.

 

15. CARINSKI in DEVIZNI PREDPISI

 

Potnik je dolžan spoštovati vse carinske in devizne predpise Republike Slovenije, kakor tudi vseh drugih držav v katere in skozi katere potuje. Če zaradi nespoštovanja predpisov potnik potovanja ne bi mogel nadaljevati, nosi sam vse posledice in stroške, ki nastanejo v zvezi s tem njemu in drugim sopotnikom.

 

16. PRTLJAGA

 

Pri letalskem prevozu je za prtljago odgovorna izključno letalska družba na podlagi predpisov, ki veljajo v mednarodnem letalskem potniškem prometu. Edlothia obvesti potnika o dovoljeni teži prtljage na letalu. Prevoz prtljage do določene teže, ki jo določa prevoznik, je brezplačen oziroma vključen v osnovno ceno leta. Vsak dodatni kilogram potnik sam doplača na kraju samem v ustrezni valuti in po določilih prevoznika.

Edlothia ne odgovarja za krajo, izgubo, poškodovanje potnikove prtljage ali drugih osebnih stvari, dragocenosti in dokumentov, do časar je prišlo tekom prevoza (letalo, avtobus, vlak, ladja, čoln ipd) ali na namestitvenih objektih. Prijavo izgubljene ali poškodovane prtljage potnik sam naslovi na prevoznika ali namestitveni objekt.

 

17. REKLAMACIJE oz. PRITOŽBE

 

Potrošnik mora v najkrajšem mogočem času izvajalcu storitev in organizatorju oziroma predstavniku organizatorja pisno ali v drugi ustrezni obliki sporočiti vsako napako, ki jo med izpolnjevanjem pogodbe opazi na kraju samem. Ob morebitni pritožbi mora organizator potovanja v najkrajšem mogočem času narediti vse potrebno za odpravo pomanjkljivosti.

Če pomanjkljivosti niso bile odpravljene na kraju samem, lahko potrošnik zaradi nepopolno ali nekakovostno opravljenih storitev uveljavlja sorazmerno znižanje cene po končanem potovanju. Če sta obseg ali kakovost opravljenih storitev bistveno odstopala od obsega ali kakovosti storitev, ki sta bila določena v potrdilu ali pogodbi o potovanju, je potrošnik upravičen do vračila vsega vplačanega zneska. V obeh primerih se mora potrošnik organizatorju potovanja oziroma prodajalcu pritožiti pisno v dveh mesecih po končanem potovanju.

Reklamacija mora biti utemeljena. Potnik naj zato reklamaciji priloži ustrezne dokaze in/ali ustrezno potrdilo s strani lastnika/vodje nastanitvenega objekta, prevoznika oziroma druge ustrezne osebe o dejanskem stanju, na podlagi katerega potnik uveljavlja svoj zahtevek. Edlothia je dolžna pisno odgovoriti na reklamacijo v 8 dneh po njenem prejemu.

Višina odškodnine je omejena z višino cene vplačanega potovanja oziroma z višino realne vrednosti neizvedenih storitev. To določilo ne velja v primeru, ko ima Edlothia pravico do odpovedi aranžmaja ali spremembe programa, skladno z določili teh splošnih pogojev in zakona.

Ne glede na vloženo reklamacijo je potnik dolžan poravnati svoje obveznosti po izdanih računih za opravljeno storitev v skladu z razporedom plačil, morebitna odškodnina pa se izplača po končanem reklamacijskem postopku na osebni račun potnika.

V primeru, da bi bila reklamacija lahko rešena na kraju samem (na primer pomanjkljiva čistoča sobe, oprema ipd), potnik pa ni sporočil napake oz. nepravilnosti predstavniku agencije, se šteje, da se je potnik strinjal s tako storitvijo in s tem je izgubil pravico do vlaganja kasnejših reklamacij.

 

18. UPORABA PODATKOV

 

Edlothia vse pridobljene podatke o potnikih varuje v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Šteje se, da potnik s podpisom pogodbe pristaja na uporabo teh podatkov tudi za namene statistične obdelave in obveščanja o ponudbi. Če tega ne želi, lahko to izjavi ob prijavi na potovanje.

 

19. INFORMACIJE

 

Ustne informacije, ki jih potnik dobi ob prijavi, ne obvezujejo agencijo Edlothia bolj kot navedbe v programu ali ponudbi. V primeru dvoma se vedno šteje za veljavno pisna ponudba, račun, pogodba o potovanju, pisna informacija ali pisna razlaga.

 

20. KONČNA DOLOČILA

V primeru spora med strankami je za vse spore pristojno sodišče.

 

Edlothia, Nina Kopčavar s.p., Ljubljana, 15. marec 2022

Kaj pravijo udeleženci?

Januar je primeren čas za nove začetke. Tako sva se z možem v januarju 2019 priključila Nini in skupini pohodnikov. Sami neznanci, s skupno ljubeznijo do narave in pohodov, smo začeli premagovati kilometre, višine, strahove in sebe. Povezali smo se v razigrano, klepetavo, predvsem pa sočutno druščino. Tretji vikend v mesecu je rezerviran za to pot in redko ga zamudimo. Doma pustimo večino skrbi ter se predamo Ninini odlični organizaciji in vodenju. Nove poti, nova znanja, izvrstna kulinarika… Pa ljudje, kjer smo vedno dobrodošli in smo lahko to, kar smo.
Z našo ljubo Nino, morda pa prav zaradi nje, je pot AAT čudovita izkušnja v našem življenju.
Bolj kot se bližamo cilju, bolj nas stiska, da se bomo morali posloviti. A Nina je organizirala pohod po Via Alpini. Juhej! Še deset let bomo skupaj!

Blanka in Zlatko

Dolžinske poti nekateri prehodijo sami, v enem zamahu, brez vodnika…..tudi v redu. Ampak hoditi v skupini, imeti rezerviran vsak tretji vikend, možgani na “off”, saj Nina poskrbi za vse – to je pa super. Toliko si imamo za povedati, ko se po enem mesecu spet srečamo ali pa preprosto hodimo molče. AAT je pestra, polna pričevanj iz zgodovine, zanimivih srečanj, narava pa itak nikoli ne razočara.

Mojca