Via Alpina – prečenje Alp

 

08. – 16. julij 2023 – Vedrette di Ries-Aurina in Zillertalske Alpe

05. – 11. avgust 2023 – Alpski park Karwendel in Wetterstein

Via Alpina – prečenje Alp skozi vseh osem alpskih dežel

 

Rdeča pot Via Alpina je 2500 km dolga pohodniška pot, ki vodi od Trsta do Monaka in zaobjame celoten alpski lok.

 

Via Alpina je mreža 5 pohodniških pešpoti (rdeča, vijolična, rumena, modra, zelena), ki vsaka po svoji trasi vodijo pohodnika skozi alpski svet. Leta 2020 si je skupina pohodnikov pod našim vodstvom zadala za cilj najdaljšo izmed njih, rdečo pot Via Alpina, ki je speljana skozi vseh osem alpskih dežel in je razdeljena na 161 etap. Cilj ni športne narave, v čim krajšem času prehoditi čim daljšo pot. Projekt smo si zastavili dolgoročno – postopno spoznavanje gora, grebenov, dolin, krajev, kultur, zgodovine, jezikov, ki soustvarjajo ta velik in raznolik alpski prostor.

 

Do konca leta 2022 smo prehodili prvih 30 etap v smeri Trst – Monako, okvirno 520 km. Za nami so Julijske Alpe, Karavanke, celoten greben Karnijskih Alp in Dolomiti. Z vsakim korakom se svet pod našimi nogami spreminja, z vsakim kilometrom se pred nami odpirajo sveži, navdihujoči pogledi. Gostoljubje in red v planinskih kočah se tekom poti spreminja, hrana prav tako. Spoznavamo navade ljudi, zgodovino krajev, skozi katere hodimo, njihov jezik, običaje. Vsak večdnevni treking je svet zase. In lepo je, če ga imač čas počasi prebaviti in mu dati mesto v svojem izboru poti.

 

JULIJA 2023 nadaljujemo v smeri proti Innsbrucku. Pot nas bo vodila skozi Naravni park Rieserferner-Ahrn / Vedrette di Ries-Aurina in Zillertalske Alpe. Pohod zaključimo nekaj km vzhodno od Innsbrucka. AVGUSTA 2023 nas pot vodi severno od Innsbrucka v smeri proti zahodu. Vstopimo v Alpski park Karwendel in nadaljujemo v pogorje Wetterstein (nem. Wettersteingbirge), ki se nahaja na avstrijsko-nemški meji. Za dva dni se podamo v Nemčijo, vse dokler ne dosežemo vznožja Zugspitze (2.962 m), najvišjega vrha gorovja Wetterstein in najvišje gore v Nemčiji. Čez njegov zahodni vrh poteka avstrijsko-nemška meja. Sestopimo na avstrijsko stran, kjer zaključimo pohod.

 

Celotna mreža Via Alpina poti tvori skupno več kot 5000 km poti, razdeljenih na 342 dnevnih etap, ki vam razkrijejo kulturno in naravno dediščino Alp. Pohodnik na teh poteh spozna številne gorske skupine, prečka mnoge prelaze, osvoji prenekatere vrhove in prehodi kilometre grebenov. Poti so speljane skozi mnoge narodne in naravne parke, dotaknejo se zgodovinske in kulturne raznolikosti dežel (ilirska, rimska, slovanska, benečanska, habsburžanska dediščina), obiščejo številne alpske vasice in mesteca, na njih se srečamo s številnimi jeziki in dialekti.

Alpe, Alpska konvencija in rojstvo Via Alpine

 

Alpe so gorski sistem v osrednji Evropi, ki se razteza v 1200 km dolgem loku med Genovskim zalivom in reko Donavo pri Dunaju. Alpski lok povezuje osem držav: Avstrijo, Francijo, Italijo, Lihtenštajn, Monako, Nemčijo, Slovenijo in Švico. Ta alpski prostor v srcu Evrope predstavlja naravno, kulturno, življenjsko ter ekonomsko okolje več kot 14 milijonom ljudi. Vsako leto ga obiščejo milijoni turistov.

 

V zadnjih desetletij je število izzivov in razvojnih vprašanj na področju urejanja prostora, prometa, energije, turizma zelo naraslo. Spoznanje, da se je potrebno problematiko obravnavati v mednarodnem okviru, je pripeljelo do tega, da so leta 1989 ministri alpskih držav sprejeli sklep o pripravi osnutka sporazuma, ki bo urejal vprašanje varstva in trajnostnega razvoja Alp.

 

Konvencijo o varstvu Alp oziroma Alpsko konvencijo so 7. novembra 1991 v Salzburgu v Avstriji podpisali Avstrija, Francija, Nemčija, Italija, Švica, Lihtenštajn in EU. Slovenija je Alpsko konvencijo podpisala 29. marca 1993, Kneževina Monako pa je postala pogodbenica s podpisom posebnega dodatnega protokola. Alpska konvencija je začela veljati 6. marca 1995, podpisnice 8 alpskih držav + EU. Gre za prvo mednarodno pogodbo, ki povezuje celotno mednarodno gorsko območje kot geografsko celoto. Sedež sekretariata (politične in administrativne naloge) je v Innsbrucku v Avstriji (AT), izpostava (tehnične in operativne naloge) pa v Bolzanu/Boznu (IT).

 

Pogodba je sestavljena iz okvirne konvencije in osmih izvedbenih protokolov. Okvirna konvencija določa osnovna načela vseh dejavnosti Alpske konvencije in vsebuje splošne ukrepe za uveljavljanje trajnostnega razvoja na območju Alp. Izvedbeni protokoli vsebujejo podrobnejše predpise za posamezna vsebinska področja. Okvirna konvencija je z ratifikacijo v Državnem zboru Republike Slovenije postala del slovenskega pravnega reda (zakon) leta 1995. Slovenija je leta 2003 postala četrta alpska država, ki je uzakonila tudi osem izvedbenih protokolov.

 

Zamisel o pohodniški poti Via Alpina je prišla leta 1999 s strani francoskega združenja za pohodniški turizem – Grande Traversée des Alpes. Idejo podprejo vse alpske dežele, podpisnice Alpske konvencije, ki na ta način izrazijo kulturno povezanost alpskega loka. Leta 2002 Via Alpino uradno ustanovijo in priznajo ministri za okolje osmih alpskih držav kot prispevek k uresničevanju Alpske konvencije, ki temelji na spodbujanju trajnostnega razvoja.

Več o nastanku Via Alpine in o Alpski konvencijiSkrij
7 – 10 dni
določeno v programu
gorske koče / hotel
Udeležencev: 8
Kombi

08. – 16. julij: Vedrette di Ries-Aurina in Zillertalske Alpe

Naravni park Rieserferner-Ahrn / Vedrette di Ries-Aurina je bil ustanovljen leta 1998. Meji direktno na Narodni park Visoke Ture. Skupaj z visokogorskim naravnim parkom Zillertalske Alpe ta tri zavarovana območja pokrivajo področje 2,571 km2 in tvorijo največjo evropsko zvezo zavarovanih območij. Park je vključen v Naturo 2000, katere cilj je varovanje habitatov, flore in favne.

 

Visokogorski naravni varstveni park Zillertalske Alpe meri 379 km² in sega od 1.000 m nadmorske višine v gorskem mestu Ginzling do 3.509 m na Hochfeilerju. Območje obsega vse nadmorske višine, ki so značilne za Alpe – od kmetijsko obdelanega dolinskega dna vse do gozdnega roba na območjih planinskega pašništva in naprej do ledeniškega sveta. Divja naravna krajina je tukaj tesno prepletena s človekovim življenjskim prostorom in gospodarsko dejavnostjo. Sadovi njihovega dela se kažejo v fascinantni kulturni krajini s cvetočimi travniki in visokimi planšarijami, ki so zaščitni znak te regije. Skrivnost privlačnosti, ki jo premore Visokogorski naravni park Zillertalske Alpe, je v tesnem sožitju visokogorske divjine in živahne kmetijske krajine. To je tisto, zaradi česar je raziskovanje te regije raznoliko in nepozabno doživetje.

PROGRAM TREKINGA

31. etapa: AVSTRIJA: Antholz-Mittertal – Rieserfernerhütte
Pot nas vodi skozi gozd in nato v številnih serpentinah do majhne zavarovane ledeniške kotanje. Nadaljujemo do prelaza Gemsbichljoch in bližnje koče (2.791 m).
Aktivnost: 5 ure hoje
Razdalja in višinski metri: 7 km, + 1450 m / – 0 m
32. etapa: AU: Rieserfernerhütte – Ahornach
Od koče se spustimo v področje Tauferer Boden. Sledimo dolini Gelltal vse do ravnega dolinskega dna in naselja Ahornach.
Aktivnost: 5 ure hoje
Razdalja in višinski metri: 18 km, + 150 m / – 1300 m
33. etapa: AVSTRIJA: Ahornach – Chemnitzer Hütte
Spustimo se do spodnje postaje žičnice Speikboden, kjer začnemo dolg vzpon do zgornje postaje žičnice, ki se nahaja na planini Michlreis-Alm(1960m). Nadaljujemo do prelaza Mühlwalder Jöchl (2.342 m) in naprej do Chemnitzer Hütte (2.419 m).
Aktivnost: 7 ure hoje
Razdalja in višinski metri: 24 km, + 1450 m / – 270 m
34. etapa: Chemnitzer Hütte – Dun
S prelaza Nevesjoch (2405 m) pelje pot v širšem loku do koče Edelrauthütte. Hodimo na višini 2500 m. 8 km dolga pot „Neveser Höhenweg“ je na nekaterih točkah zavarovana ali pa opremljena s kamnitimi ploščami. Od koče pri prelazu Eisbruggjoch se spustimo po planinski poti v dolino proti Dunu (1468 m).
Aktivnost: 5 ur hoje
Razdalja in višinski metri: 16 km, + 200 m / – 1000 m
35. etapa: Dun – Pfitscherjoch
Od Duna sledimo potoku Weitenbergbach, nato se po makadamu povzpnemo do planine Engbergalm. Prečkamo planšarije, se podamo do jezera Grindler See, od tod pa do bližnje škrbine Gliederscharte. Sledi spust 900 višinskih metrov v dolino Unterbergertal in od tod ponovno navzgor do koče Pfitscher-Joch (2275 m).
Aktivnost: 6 ur hoje
Razdalja in višinski metri: 14 km, + 1050 m / – 500 m
36. etapa: Pfitscherjoch – Ginzling
Po čudoviti dolini Zamser Grunde pridemo do jezera Schlegeisstausee. Sledimo tematski poti, ki nam pripoveduje o številnih posebnostih doline Zillertal.
Aktivnost: 6 ur hoje
Razdalja in višinski metri: 24 km, + 100 m / – 1400 m
37. etapa: Ginzling – Finkenberg
Od Ginzlinga nadaljujemo po dolini navzdol, čez travnike v dolino Zemmtal. Skozi majhen bukov gozd, ki je prava redkost v Osrednjih Alpah, pridemo do Finkenberg – Dornau.
Aktivnost: 3 ure hoje
Razdalja in višinski metri: 10 km, + 200 m / – 350 m
38. etapa: Finkenberg – Rastkogelhütte
Današnji cilj je koča Rastkogelhütte na 2.117 m višine. Na začetku hodimo po poti ob Penknu navzgor. Skozi majhna naselja, čez travnike in gozd pridemo do potoka Morbach, kjer se začne vzpon na kočo Rastkogelhütte.
Aktivnost: 8 ure hoje
Razdalja in višinski metri: 23 km, + 2000 m / – 700 m
39. etapa: Rastkogelhütte – Kellerjochhütte
Od koče Rastkogelhütte se dvigujemo zlagoma proti sedlu Loassattel od koder nadaljujemo naprej do koče Kellerjochütte. Obeta se nam prijeten sprehod čez planine in skozi mešani gozd.
Aktivnost: 5 ure hoje
Razdalja in višinski metri: 16 km, + 700 m / – 850 m
40. etapa: Kellerjochhütte – Schwaz
Čaka nas z razgledi bogata etapa s prihodom v Silberstadt Schwaz. Vzpon do koče Kellerjochhütte je precej strm toda udobna koča nam nudi vse, kar si planinčevo srce poželi. Pohod zaključimo v mestu Schwaz, poznanem zaradi pridobivanja srebra.
Aktivnost: 6 ure hoje
Razdalja in višinski metri: 16 km, + 650 m / – 2050 m
Prikaži celotni programSkrij

05. – 13. avgust: Alpski park Karwendel in Wetterstein

41. etapa: Schwaz – Lamsenjochhütte
Po prečkanju reke Inn se silikatna tla spremene v apnenčasta. Vstopimo v Alpski park Karwendel. Sprva nas pot vodi skozi gozd, nad gozdno mejo pa se začne pas ruševja. Odprejo se nam razgledi na sosednje hribe in doline. Čez vedno bolj kamniti sveti pridemo do koče Lamsenjochhütte, ob vznožju mogočnega vrha Lamsenspitze.
Aktivnost: 6 ure hoje
Razdalja in višinski metri: 16 km, + 1550 m / – 100 m
42. etapa: Lamsenjochhütte – Falkenhütte
Drugi dan nas popelje v osrčje Alpskega parka Karwendel. Vzpon od koče Lamsenjochhütte do prelaza Lamsenjoch je malce izpostavljen in neprimeren za pohodnike z vrtoglavico. Pred nami so čudoviti razgledi na jezero Achensee in mogočne stene Lalidererja (Laliderer Wände).
Aktivnost: 5 ure hoje
Razdalja in višinski metri: 16 km, + 850 m / – 900 m
43. etapa: Falkenhütte – Scharnitz
Od koče Falkenhütte se zlagoma spuščamo čez planine do Malega Ahornbodna, kjer se nahaja spomenik Hermannu von Barth Denkmalu. Sledi vzpon na prelaz do koče Karwendelhaus, nato pa še dolg spust do Scharnitza.
Aktivnost: 9 ure hoje
Razdalja in višinski metri: 30 km, + 500 m / – 1370 m
44. etapa: Scharnitz – Meilerhütte
Čaka nas zahtevna etapa. V prvem delu se vzpnemo čez sedlo Hohen Sattel (1.492 m), od koder nas čaka spust v Leutasch. Drugi del etape zaznamuje visokogorski svet. Čaka nas strm vzpon do koče Meilerhütte, za katerega je značilen oster teren pogorja Wettersteingbirge.
Aktivnost: 8 ur hoje
Razdalja in višinski metri: 20 km, + 1950 m / – 500 m
45. etapa: Meilerhütte – Reintalanger Hütte
Po naporni etapi sledi udobna, lažja etapa, ki nas vodi pretežno navzdol. Hodimo skozi čudovito krajino v osrčju pogorja Wettersteingebirge.
Aktivnost: 5 ur hoje
Razdalja in višinski metri: 13 km, + 350 m / – 1300 m
46. etapa: Reintalanger Hütte – Coburger Hütte
Vzpnemo se na planoto Zugspitzplatte, kjer se nahaja koča Knorrhütte (2.043 m). Sledi prečenje do prelaza Gatterl (2.053 m), ki leži na nemško avstrijski meji. Spet smo v Avstriji. Nadaljujemo čez planine do jezera Sebensee in naprej do koče Coburger Hütte.
Aktivnost: 7 ur hoje
Razdalja in višinski metri: 18 km, + 1200 m / – 700 m
47. etapa: Coburger Hütte – Bibewier
Zadnji dan nas čaka spust v dolino. Iz pogorja Wetter-steingebirge vodi Via Alpina naprej v Lechtaler Alpe. Mi pohod zaključimo v dolini, ki ločuje ti dve pogorji.
Aktivnost: 3 ur hoje
Razdalja in višinski metri: 7 km, + 100 m / – 1000 m
Prikaži celotni programSkrij

Termini

 

 • 08. – 16. julij 2023: Vedrette di Ries-Aurina in Zillertalske Alpe
 • 05. – 11. avgust 2023: Alpski park Karwendel in Wetterstein

Zanimivosti in odlike

 

 • 2500 km dolga pot čez alpski lok
 • osem alpskih dežel
 • vsako leto dva daljša trekinga
 • zgodovinsko in kulturno raznolika in bogata pot
 • naravni parki, naravne znamenitosti
 • lokalna kulinarika
 • organiziran prevoz

Dodatne informacije in pogosta vprašanja

Zakaj se podati na pot Alpe Adria Trail? Kje se skriva njeno bogastvo?

Alpe Adria Trail je nedaven projekt treh dežel, Avstrijske Koroške, Italije in Slovenije. Ideja o postavitvi poti je prišla s strani koroške Kaernten Werbung in je bila prvič predstavljena leta 2011. Osnovni cilj ni bil narediti zgolj še eno novo transverzalo ampak pot, na kateri spoznavaš naravne lepote, zgodovinsko zapuščino, kulturne vrednote in ljudi treh mejnih dežel, ki delijo skupen zgodovinski prostor, dandanes pa pripadajo trem različnim državam.

 

Na poti prečkamo izjemne pokrajine, od narodnih parkov (TNP, Visoke Ture), UNESCO biosfernih območij (Julijske Alpe, Nockberge), obiščemo bogata zgodovinska mesta (srednjeveški Čedad UNESCO), se srečamo z raznoliko mediteransko in alpsko floro, bogatim živalskim svetom, divjimi kanjoni in slapovi, pozabljenimi cerkvicami in zgovornimi ostanki zgodovine – dediščino treh dežel.

 

Poti, po katerih hodimo, so raznovrstne, od gorskih stezic, gorskih cest, makedamskih poti, do asvaltiranih cest, ki so nujen del za vzpostavitev povezav med že obstoječimi potmi.

Zahtevnost pohodov

Poti, po katerih hodimo, so raznovrstne. Gre za kombinacijo planinskih poti, kolovozov, dolinskih poti in cest, ki povezujejo že obstoječe poti v zaključeno celoto. Tehnično poti na AAT niso zahtevne. Gre za lahke pešpoti. Na pohodu hodimo v zmernem tempu. Aktivne hoje je od 5 – 8 ur na dan.

 

Na dan premagamo od 100 do 1500 metrov višinske razlike. Italijanski del poti je bolj nižinski, manj je vzponov in spustov, topleje je. Ko pa enkrat vstopimo v zgornjo dolino reke Soče, vstopimo v gorsko okolje. Poti ostajajo v tehničnem oziru še vedno lahke (lahke markirane planinske poti), so pa bolj razgibane, z večjimi višinskimi razlikami. V Avstriji poti vodijo čez gorska področja, po dolinah in mimo številnih koroških jezer.

 

V primeru enodnevnega pohoda imamo v nahrbtniku zgolj opremo za en dan hoje. V kolikor gre za vikend turo, je odvisno od kraja, kjer se nahajamo.

 

Hoja po AAT je primerna za vsako pohodnico, vsakega pohodnika, ki je sposoben povprečno 6 ur hoje na dan.

Kaj je vključeno v ceno?
CENA:  EUR

Minimalno št. udeležencev je 8.

 

V ceno je vključeno:
 • organizacija
 • vodenje
Doplačila:
 • prevoz iz Ljubljane
 • nastanitev (+ polpenzion)
Prijava na VA in plačilo

Na pohod po Via Alpina se lahko prijavite preko te spletne strani, elektronske pošte ali telefona. Prijava je informativne narave, program potovanja pa velja kot prva ponudba. Prijave sprejema Edlothia, Nina Kopčavar s.p. do 30 dni pred odhodom oz. do zapolnitve prostih mest.

 

Po prijavi boste prejeli dokument Edlothia, Nina Kopčavar s.p. (račun), iz katerega so razvidni vsi podatki o naročenem potovanju in dodatnih storitvah ter morebitni ostali dogovori. Račun je potrebno poravnati v dogovorjenem roku. S plačilom računa se šteje, da je rezervacija potrjena, pogodba sklenjena in da sprejemate določila splošnih pogojev poslovanja Edlothia, Nina Kopčavar s.p. Če do določenega roka račun ni plačan, to pomeni, da se potovanja ne boste udeležili in vaše mesto se odstopi drugemu kandidatu.

 

Za zavezujočo prijavo se šteje prvi vplačan obrok za potovanje v organizaciji Edlothia, Nina Kopčavar s.p. Od nje lahko odstopite v skladu z določili o potnikovi odpovedi potovanja.

Odpoved turističnega paketa

Potnik ima pravico do odpovedi turističnega paketa. O odpovedi mora obvestiti direktno Edlothia, Nina Kopčavar s.p. (po elektronski pošti, prek telefonskega klica ali spletne strani). V primeru, ko potnik odpove turistični paket, ima Edlothia, Nina Kopčavar s.p. pravico do povračila stroškov, ki so odvisni od časa, ki je ostal do začetka potovanja.

 

Odpovedni stroški za enodnevne in dvodnevne turistične pakete (do 48 ur):

 

• odpoved do 15 dni pred odhodom, 20 % cene aranžmaja,
• odpoved 14 do 8 dni pred odhodom, 50 % cene aranžmaja,
• odpoved 7 do 1 dan (24 ur) pred odhodom, 80 % cene aranžmaja,
• odpoved na dan (manj kot 24 ur), 100 % cene aranžmaja.

Vodenje

Nina Kopčavar, planinska vodnica (UIAA)

Z vami je ves čas potovanja in pohodov.

Kaj pravijo udeleženci?

Januar je primeren čas za nove začetke. Tako sva se z možem v januarju 2019 priključila Nini in skupini pohodnikov. Sami neznanci, s skupno ljubeznijo do narave in pohodov, smo začeli premagovati kilometre, višine, strahove in sebe. Povezali smo se v razigrano, klepetavo, predvsem pa sočutno druščino. Tretji vikend v mesecu je rezerviran za to pot in redko ga zamudimo. Doma pustimo večino skrbi ter se predamo Ninini odlični organizaciji in vodenju. Nove poti, nova znanja, izvrstna kulinarika… Pa ljudje, kjer smo vedno dobrodošli in smo lahko to, kar smo.
Z našo ljubo Nino, morda pa prav zaradi nje, je pot AAT čudovita izkušnja v našem življenju.
Bolj kot se bližamo cilju, bolj nas stiska, da se bomo morali posloviti. A Nina je organizirala pohod po Via Alpini. Juhej! Še deset let bomo skupaj!

Blanka in Zlatko

Dolžinske poti nekateri prehodijo sami, v enem zamahu, brez vodnika…..tudi v redu. Ampak hoditi v skupini, imeti rezerviran vsak tretji vikend, možgani na “off”, saj Nina poskrbi za vse – to je pa super. Toliko si imamo za povedati, ko se po enem mesecu spet srečamo ali pa preprosto hodimo molče. AAT je pestra, polna pričevanj iz zgodovine, zanimivih srečanj, narava pa itak nikoli ne razočara.

Mojca