Portugalska, Ribiška pot

 

15. – 22. marec 2025

Divja obala Atlantika & ubrana ponudba butičnih nastanitev

 

 

Ribiška pot je speljana po jugozahodni obali Portugalske in poteka čez dve regiji, Aletejo in Algarve. Za razliko od turističnega juga nudi doživetje tišine, divjine, pristnosti; pravi odklop od vsakdanjega vrveža. Poleg nabora poti so posebnost naše ponudbe s pozornostjo izbrane butične nastanitve, na katerih preživimo večere, noči in jutra. Njihovi lastniki so srčni domačini (običajno družine), ki si s svojo dejavnostjo prizadevajo k ohranjanju unikatne podobe dežele ter varovanju lokalne tradicije.

 

 

Ribiška pot poteka skozi naravni park, ki se razteza 150 km po JZ obali Portugalske. Nad strmimi klifi gnezdijo štorklje, peščene sipine se bleščijo v belih, zlatih, oranžnih, rdečih, vijoličnih odtenkih, ribiči lovijo svojo srečo v divjih valovih Atlantika, deskarji iščejo svoj najboljši val, pohodnika pa peščeni zalivi vabijo, da v njih posedi in si ohladi noge. Tu in tam kakšna ribiška vasica, pritlična hišica in potem spet dolgo nič, samo pesek, tišina in valovi. V teh krajih se človek resnično lahko odklopi od vsakdanjih skrbi, si spočije in napolni baterije.

 

Enako pozornost, kot smo jo pri oblikovanju potovanja namenili izboru poti, saj smo si želeli vključiti njene najlepše odseke, smo namenili tudi izbiri nastanitev. Naše nastanitve se nahajajo v manjših obmorskih mestecih ali v tihem, agrarnem zakulisju obale. V nizkih, modro belih hišicah in na posestvih diši po lokalnih dobrotah, sobe so opremljene v rustikalnem stilu, običajno z izhodom na teraso z bazenom. Zajtrki so pripravljeni s posebno pozornostjo in v veliki meri na osnovi lokalnih sestavin, proizvodov, dobrot iz domače kuhinje. Lastniki izbranih nastanitev dihajo s to deželo, jo spoštujejo in si jo želijo ohraniti takšno kot je že stoletja. Obenem pa jo jo z veseljem delijo tudi s tujimi obiskovalci. Njihova srčnost in ohranjanje tradicije izžarevata na vsakem koraku.

 

 

Na kratko? Na šestdnevnem trekingu po Ribiški poti dodobra okusimo divjino jugozahodne obale Portugalske. Hodimo nad peščenimi in kamnitimi klifi, dihamo morje, okušamo lokalno hrano, se seznanimo z domačini, njihovimi prizadevanji in ljubeznijo do dežele. Na svoj račun bodo prišli ljubitelji morja, divjine, tišine; vsi tisti, ki uživajo v enkratni lokalni podobi in ponudbi butičnih nastanitev; in nenazadnje gurmani na račun vrhunskih zajtrkov in okusnih morskih večerij.

Vabljeni na potovanje v del sveta, ki še ni podlegel pritiskom masovnega turizma in ohranja lokalni, pristni duh ter govorico narave.

Vabljeni v enotedenski objem divjine in gostoljubnosti.

 

 

8 dni (7 noči)
1. 425 EUR (l. 2024)
Butične nastanitve
Udeležencev: 7
Letalo + kombi
1. dan: Prevoz na destinacijo, nastanitev
Polet iz bližnjega letališča na Portugalsko. Prevoz na nastanitev. Na poti opazujemo podobo pokrajine: močvirja, obširni nasadi plutovcev, velikanski bori, evkalipti, nasadi vinske trte in oljk, pomarančevci, ovce, govedo na pašnikih. Namakalni sistemi in vetrnice. Ta del dežele je pretežno ravninski in delno gričevnat, z zelo rodovitno prstjo in velja za žitnico Portugalske. Nastanitev na kmečkem turizmu.
Nastanitev: kmečki turizem
2. dan: 1. dan trekinga
Po zajtrku se odpravimo na pohod. Prvi dan spoznavamo zakulisje Ribiške poti, njegovo kmetijsko, poljedeljsko in gozdno podobo. Velikanski plutovci in evkaliptusi so kralji te pokrajine. Počasi se približujemo obali in pohod zaključimo ob morju. Nastanitev v manjšem hotelu v obmorski vasi.
Nastanitev: družinski hotel
Aktivnost: 15 km, 6 ur hoje
Prehrana: zajtrk
3. dan: Ribiška pot
Po zajtrku nadaljujemo tam, kjer smo včeraj zaključili. Danes prvi dan spoznavamo značaj Ribiške poti. Pot nas vodi ob morju, nad klifi, peščenimi sipinami, s pogledi uprtimi v daljavo. Današnji dan je precej zahteven, saj je pot v veliki meri peščena. Ko se nam ponudi možnost, zavijemo na obalo, se sezujemo in hodimo ob vodi in po neskončnih peščenih plažah. Po dolgem dnevu pridemo do obmorske vasi, kjer smo nastanjeni.
Nastanitev: družinski hotel
Aktivnost: 20 km, 8 ur hoje
Prehrana: zajtrk
4. dan: Ribiška pot
Po zajtrku nadaljujemo kjer smo končali prejšnji dan. Pred nami je hoja nad strmimi klifi, ki nas bo spremljala večino pohodnih dni. Kjer cesta doseže obalo, so v zalivih surfači, ki iščejo svoj val. Prevoz na nastanitev.
Nastanitev: družinski hotel
Aktivnost: 5 ur hoje
Prehrana: zajtrk
5. dan: Ribiška pot
Ta dan bomo opazovali štorkje, ki gnezdijo na strmih, temnih pečinah nad morjem. Skale so tu bolj temnih, sivih, črnih barv, kar je pravi kontrast peščenim zlatim in oranžnim odtenkom. Hojo zaključimo v manjši vasici. Prevoz na nastanitev.
Nastanitev: kmečki turizem / družinski hotel
Aktivnost: 6 ur hoje
Prehrana: zajtrk
6. dan: Ribiška pot
Po zajtrku se odpeljemo na izhodišče.  Nadaljujemo po Ribiški poti, ki nas vsak dan preseneti z novimi barvami, zalivi, klifi, rastjem. Prevoz na nastanitev.
Nastanitev: kmečki turizem / butična nastanitev
Aktivnost: 6 uri hoje
Prehrana: zajtrk

 

7. dan: Ribiška pot
Po zajtrku prevoz na izodišče poti. Danes naredimo krožno pot in tako poleg obmorske Ribiške poti spoznamo še agrarni duh krajev, ki bivajo ob morju. Prevoz na nastanitev.
Nastanitev: butična nastanitev
Aktivnost: 6 uri hoje
Prehrana: zajtrk
8. dan: Vrnitev v Slovenijo
Po zajtrku prevoz do letališče in vrnitev v Slovenijo.
Prehrana: zajtrk
Pokaži celotni programSkrij

Termin

 

 • 15. – 22. marec 2025
 • 22. – 29. marec 2025

Zanimivosti in odlike

 

 • obmorska pot ob Atlantiku
 • zavarovano območje ohranjene narave – naravni park
 • neobljudenost, odsotnost množičnega turizma
 • družinske butične nastanitve, kmečki turizem
 • lokalna kulinarika
 • obmorska flora in favna
 • prevoz opreme med etapami
 • majhne skupine

Dodatne informacije in pogosta vprašanja

Kaj je vključeno v ceno?
CENA (za leto 2024): 1.425 EUR (7 udeležencev)

Velja za zgodnje prijave (do 15. oktobra 2023 ) in ZVESTOBA*.

 

Cena po 15. oktobru: 1.475 EUR.

Cena je odvisna tudi od cenovne politike letalske družbe. V kolikor se v nadaljevanju cena letalske karte močno podraži, se v skladu s tem poviša tudi cena potovanja.

Minimalno število potnikov za izvedbo potovanja je 7.

 

 

V CENO JE VKLJUČENO:

 

 • letalska karta z dodatno prtljago in letališke takse
 • prevoz iz Ljubljane na bližnje letališče (IT)
 • 7 nočitev v dvoposteljnih sobah na butičnih nastanitvah – družinski penzion, sodobni kmečki turizem
 • 7 x zajtrk
 • 6 vodenih pohodniških tur
 • prevozi na destinaciji po programu
 • prevoz prtljage in dostop do prtljage tekom trekinga po programu
 • organizacija in izvedba potovanja
 • svetovanje in pomoč pri pripravi na potovanje in treking informativno gradivo
V CENO NI VKLJUČENO:

 

 • večerje
 • malica in pijača pri obrokih
 • stroški osebne narave in vsi stroški izven programa
 • zavarovanje za riziko odpovedi potovanja
 • doplačilo za enoposteljno sobo

 

 

PROSTOVOLJNA DOPLAČILA:

 

 • zavarovanje za tujino (Zavarovalnica Triglav): 12,10 EUR (trajanje 8 dni, premija A)
 • zavarovanje za odpoved potovanja v tujino (Zavarovalnica Triglav):
  • paket A: 4,61 % cene potovanja + DDV (71,27 EUR)
  • paket A in B: 7,2 % cene potovanja + DDV (108,54 EUR)

*Nagrado zvestobe lahko koristijo vse pohodnice in pohodniki, ki so se v preteklih letih udeležili vsaj enega enotedenskega trekinga v organizaciji Edlothia.

Nastanitve in prehrana

Nastanitve so izbrane s posebno pozornostjo in imajo tako prav posebno vlogo in težo na trekingu. Z izborom nastanitev podpiramo lokalno prebivalstvo, ki si prizadeva v smer ohranjanja lokalnega in tradicionalnega. To so ljudje, ki cenijo kraje, v katerih živijo in nasprotujejo večjim spremembam krajine na račun razvoja množičnega turizma. Lokalni duh je prisoten tako v samih zgradbah, kot tudi v notranji opremi, dekoracijah in ne nazadnje ga občutimo tudi na mizi.

Nastanjeni smo v manjšem hotelu, družinskem penzionu, ter na treh družinskih kmečkih turizmih. Sobe so dvoposteljne s svojo lastno kopalnico. Na kmečkem turizmu imajo sobe izhod na teraso, kjer se nahaja tudi zunanji bazen. Zajtrki so sestavljeni v veliki meri na podlagi lokalnih izdelkov. Nekatere nastanitve nudijo možnost večerje. Večerja je na voljo tudi v bližnjih restavracijah.

Zajtrki: lokalno pridelani proizvodi, delno ekološki pridelki, domača ponudba

Zahtevnost trekinga

Hoja po Ribiški poti ne zahteva posebnega znanja, tehničnih spretnosti, izkušenj. Zahteva pa nekaj vztrajnosti predvsem na predelih, kjer se srečujemo z peščeno podlago, ter fizične pripravljenosti za okvirno 6 ur hoje na dan.

Vodenje

Nina Kopčavar, planinska vodnica (UIAA)

Z vami je ves čas potovanja in trekinga.

Zavarovanje za tujino in zavarovanje odpovedi turističnega potovanja

Edlothia, Nina Kopčavar s.p. lahko na podlagi sklenjene pogodbe z Zavarovalnico Triglav za svoje potnike sklepa zavarovanje za tujino in zavarovanje za odpoved potovanja v tujino. Splošni pogoji Zavarovalnice Triglav za obe vrsti zavarovanj so dostopni na spletni strani Zavarovalnice Triglav.

 

ZAVAROVANJE ZA TUJINO:

 

Vsak potnik mora imeti pred odhodom na potovanje sklenjeno zavarovanje za tujino. To si lahko uredi sam, lahko pa za vas uredimo mi. Izbirate lahko med paketom A, B in C, ki se razlikujejo po višini zavarovalnega kritja. Vse informacije, vključno s splošnimi pogoji, najdete na spletni strani Zavarovalnice Triglav.

 

 

ZAVAROVANJE ZA ODPOVED POTOVANJA V TUJINO

 

Vsem potnikom priporočamo sklenitev zavarovanja za primer odpovedi potovanja, s čimer se potnik zavaruje za primer, da se potovanja ne bi mogel udeležiti zaradi nenadne bolezni, nezgode ali kakšnega drugega nepredvidljivega dogodka. Natančne informacije in splošni pogoji so dostopni na spletni strani Zavarovalnice Triglav.

Izbirate lahko med paketi A, B in A+B:

 

 • PAKET A: 4,61 % cene potovanja – krije stroške odpovedi potovanja zaradi dogodkov, kot so npr. smrt, nezgode ali nepričakovano poslabšanje zdravstvenega stanja zavarovanca ali njegovih svojcev, elementarne nesreče v kraju stalnega prebivališča zavarovanca.

 

 • PAKET A in B: 7,2 % cene potovanja – krije stroške odpovedi potovanja zaradi dogodkov, kot so npr. elementarne nesreče, epidemije, pandemije ali ogrožena varnost na območju potovanja, teroristično dejanje do 30 dni pred načrtovanim potovanjem v kraju ali na območju načrtovanega potovanja, neposredna vključenost v prometno nesrečo na poti do kraja, iz katerega je bil naročen odhod na potovanje, odpoved poročnega potovanja zaradi odpovedi poroke, izguba službe.

 

 

V primeru, da se potnik odloči za sklenitev zavarovanja za odpoved potovanja, ob prijavi vplača celoten znesek potovanja + zavarovanje za odpoved potovanja.

 

V primeru, da potnik odpove potovanje in nima urejenega zavarovanja za odpoved potovanja, ima Edlothia pravico do povračila stroškov, ki so odvisni od časa, ki je ostal do začetka potovanja (določeno v splošnih pogojih poslovanja Edlothia, Nina Kopčavar s.p.).

Splošni pogoji poslovanja

­Splošni pogoji poslovanja Edlothia, Nina Kopčavar s.p.

 

1. SPLOŠNA DOLOČILA

 

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del pogodbe, ki jo skleneta Edlothia, Nina Kopčavar s.p. (v nadaljevanju Edlothia) in potnik, ki se prijavlja na turistični paket v organizaciji Edlothia. V primeru nasprotja med določili splošnih pogojev poslovanja in določili posameznega programa, veljajo določbe, navedene v programu.

Potnik je vsaka oseba, ki je opravila veljavno rezervacijo ali nakup turističnega paketa. V primeru telefonske prijave ali prijave preko interneta se šteje, da se je potnik s splošnimi pogoji seznanil in jih sprejel. Z določili splošnih pogojev se potnik lahko seznani na spletni strani www.edlothia.com, kjer so na vidnem mestu in splošno dostopni.

Ti splošni pogoji ne veljajo za nakupe letalskih vozovnic, kjer Edlothia nastopa kot posrednik. V tem primeru potnika zavezujejo splošni pogoji organizatorja oziroma letalskega prevoznika in mednarodna zakonodaja na tem področju. Ti splošni pogoji prav tako ne veljajo za zavarovanje potovanj v tujino in zavarovanje odpovedi turističnih potovanj, kjer Edlothia nastopa kot posrednik. V tem primeru veljajo splošni pogoji zavarovalnice.

 

2. PRIJAVA

 

Program potovanja velja kot ponudba, na osnovi katere se potnik prijavi na izbran turistični paket. Potnik se lahko prijavi na turistični paket preko spletne strani, elektronske pošte ali preko telefona. Ob prijavi potnik prejme s strani Edlothia dokument (račun / pogodbo o potovanju) iz katerega so razvidni vsi podatki o potovanju, na katerega se je potnik prijavil. Potnik je dolžan dokument prebrati in v primeru nestrinjanja ali napake dokument reklamirati v roku enega dne po njegovi izdaji.

Ob prijavi je potnik dolžan navesti vse podatke in predložiti dokumente, ki jih zahteva program potovanja ter izvršiti plačilo skladno z določili splošnih pogojev. Če potnik ob prijavi ne navede pravilnih oz. točnih podatkov, je odgovoren za vse stroške oz. posledice, nastale zaradi napačnih podatkov. S plačilom prvega obroka (akontacija) se šteje, da je pogodba sklenjena.

Prijava potnika je zavezujoča. Od nje lahko odstopi v skladu z določili o potnikovi odpovedi potovanja. Za zavezujočo prijavo se poleg plačanega prvega obroka računa šteje tudi vsaka prijava ali naročilo, posredovano v ustni ali pisni obliki, ki vsebuje ime in priimek potnika in ostalih udeležencev, plačilo ali delno plačilo cene turističnega paketa ali drugo razvidno dejanje, ki nakazuje na to, da je potnik posredoval zavezujočo prijavo.

Edlothia je dolžna v skladu s pogodbo potniku nuditi storitve, ki imajo vsebino in lastnosti, kot so napovedane v pogodbi oziroma programu turističnega paketa in skrbeti za interese potnika v skladu z dobrimi poslovnimi praksami. Potnik je dolžan skrbeti, da sam osebno, njegove osebne listine in njegova prtljaga izpolnjujejo pogoje, ki so predpisani z obmejnimi, carinskimi, sanitarnimi, denarnimi in drugimi upravnimi predpisi.

 

3. PRIJAVNINA

 

Edlothia za svoje storitve zaračunava naročniku standardne rezervacijske stroške in stroške za sestavo ponudbe pri prodaji turističnih paketov skladno z razpisom na vsako rezervacijo. Edlothia lahko za posamezni turistični paket določi drugačne rezervacijske stroške.
­

 

4. PLAČILO

 

Za dan plačila se šteje dan, ko Edlothia prejme plačilo na transakcijski račun. Ob prijavi potnik plača 30 % cene potovanja. Preostali znesek vplača potnik najkasneje 30 dni pred potovanjem, v kolikor ni v pogodbi, programu potovanja ali na računu drugače navedeno.

Pravočasno plačilo pomeni potrjeno rezervacijo. V primeru, da potnik ne plača v dogovorjenem roku, to pomeni, da odpoveduje turistični paket. V sledenjem primeru se uporabijo določila o potnikovi odpovedi turističnega paketa.

Edlothia lahko v programu določi, da potnik plača določene storitve na kraju samem in sicer direktno izvajalcu dotične storitve (doplačila). V tem primeru Edlothia ne nastopa kot organizator ali posrednik, temveč zgolj v vlogi informatorja. V tem primeru uveljavlja potnik vse reklamacijske zahtevke izključno od izvajalca storitve na kraju samem.

 

5. CENE

 

Cena turističnega paketa je določena s programom potovanja in velja od dneva objave programa do spremembe. V ceno so vštete storitve, ki so navedene v programu turističnega paketa. Za potnika je veljavna cena na dan izdaje računa / sklenitve pogodbe o potovanju.

Edlothia si pridržuje pravico do spremembe cene zaradi sprememb v menjalnem tečaju ali sprememb v tarifah prevoznikov, ki vplivajo na ceno turističnega paketa, v skladu z Oblagacijskim zakonikom in drugimi veljavnimi predpisi v RS. O morebitni spremembi cene potovanja Edlothia potnika pisno obvesti najkasneje 20 dni pred odhodom. Potnik ima pravico, da v primeru več kot 10 % povišanja cene odstopi od pogodbe. Edlothia bo v tem primeru potniku vrnila ves nakazani znesek.

Cene letalskih kart, ki so navedene v programu in na spletni strani Edlothia, so informativne narave. Cena letalske karte, ki jo Edlothia posreduje potniku, velja zgolj na dan rezervacije turističnega paketa. Letalska karta se sicer izda v določenem časovnem roku, znotraj katerega pa lahko pride do spremembe cene letalske karte, saj si letalski prevoznik pridružuje pravico do spremembe cen.

 

6. POSEBNE STORITVE

 

Posebne storitve so storitve, ki praviloma niso vštete v ceno turističnega paketa (posebna prehrana, dodatni izleti, druga doplačila po želji ipd) ali so za njih v programu predvidena doplačila (enoposteljna soba, vizumi, zavarovanja, druga doplačila).

Ob prijavi potnik navede katere dodatne storitve bi želel naročiti. Te storitve se vključijo v potnikovo ceno turističnega paketa, ki jo je potnik dolžan poravnati pred odhodom na potovanje. Objavljene cene posebnih storitev veljajo zgolj v primeru naročila in plačila teh storitev ob prijavi na potovanje.

Med potovanjem potnik doplača posebne storitve praviloma vodji potovanja v kraju, kjer se storitev opravlja, v kolikor je storitev še možno naročiti. Cena je določena na kraju samem, potnik pa jo je dolžan plačati v ustrezni valuti.

 

7. MANJŠE SKUPINE

 

Edlothia v programu določi izhodniščno ceno turističnega paketa, ki velja za določeno število potnikov. Ta cena se lahko spremeni v primeru, da je na potovanje prijavljenih manjše število potnikov. Edlothia v programu določi dodatno ceno v obliki obveznega doplačila, ki velja v primeru manjše skupine (število oseb od – do).
Ob prijavi na potovanje Edlothia potniku zaračuna izhodiščno ceno turističnega paketa. Če se na potovanje prijavi manj potnikov, ki številčno ustrezajo določitvi manjše skupine za posamični turistični paket, potnik ne more odstopiti od pogodbe, saj je bil s pogoji o spremembi cene iz tega naslova seznanjen ob prijavi.

 

8. POSAMEZNO PRIJAVLJENI POTNIK

 

Če se potnik sam prijavi na turistični paket, mu lahko Edlothia skuša najti sopotnika, s katerim bo delil sobo. Ne glede na to, mora posamezno prijavljeni potnik ob prijavi doplačati za enoposteljno sobo. V primeru, da se posamezno prijavljenemu potniku najde sopotnik, se potniku po potovanju vrne doplačilo za enoposteljno sobo. V primeru, da se na turistični paket prijavita dva, ki sta skupaj v sobi, pred potovanjem pa eden od njiju turistični paket odpove, drugi potnik nosi stroške doplačila za enoposteljno sobo, če mu ni možno najti drugega sopotnika.

 

9. PRODAJA LETALSKIH KART

 

Pri prodaji letalskih kart nastopa Edlothia zgolj kot posrednik za sklenitev rezervacije in izvedbo plačila. V tem primeru potnika zavezujejo splošni pogoji letalskega prevoznika in mednarodna zakonodaja na tem področju.
Edlothia ne odgovarja za izvedbo leta ter ne odgovarja za izbiro prevoznika s strani potnikov. Potnik sam izbere prevoznika po svojih željah in kriterijih in za svojo izbiro odgovarja sam.
Edlothia je odgovorna potniku posredovati vse potrebne informacije, ki jih ta potrebuje za svoje potovanje. Potnik lahko pridobi informacije o produktih in storitvah, ki jih posreduje Edlothia po elektronski pošti, prek telefonskih klicev ter spletne strani. Vsak produkt narekuje svoje pogoje in svoj način rezervacije, za katere se šteje, da je potnik z njimi seznanjen ob opravljeni rezervaciji.
Storitev Edlothia je zaključena, ko je potniku posredovana potrditev rezervacije in izdana letalska karta. Od tega trenutka naprej je potnik v neposrednem razmerju z odgovornim letalskim prevoznikom. Ob morebitni ne izvedbi ali pomanjkljivi izvedbi leta, potnik zahtevek za nadomestilo za vplačano letalsko karto naslovi neposredno na prevoznika.

 

10. ODSTOPNINA

 

Potnik se lahko ob prijavi odloči za sklenitev zavarovanja za primer odpovedi potovanja. V tem primeru ob prijavi plača odstopnino, katere višina je navedena v programu turističnega paketa in je skladna s cenikom zavarovalnice. Pogoji odstopnine so določeni s splošnimi pogoji zavarovalnice.

 

11. POTNIKOVA SPREMEMBA POGODBE ALI ODPOVED TURISTIČNEGA PAKETA

 

Potnik ima pravico zahtevati spremembo pogodbe (npr. sprememba imena, namestitve, dodatne storitve ipd.) po njeni sklenitvi, Edlothia pa je dolžna preveriti, če je ta sprememba izvedljiva. V primeru spremembe pogodbe na zahtevo potnika, lahko Edlothia zaračuna potniku administrativne stroške v višini 18,00 EUR za spremembo, v kolikor ni v programu potovanja drugače določeno. V primeru, da s spremembo nastanejo dodatni stroški (naprimer pri spremembi letalske karte ipd), jih je potnik dolžan poravnati.

Potnik ima v vsakem trenutku pravico do odpovedi turističnega paketa. V primeru, ko potnik odpove potovanje, ima organizator pravico do povračila stroškov, ki so odvisni od časa, ki je ostal do začetka potovanja. V vsakem primeru Edlothia zahteva povrnitev administrativnih stroškov rezervacije v višini 22,00 EUR.

 

Če na programu ni drugače določeno, veljajo spodaj napisani odpovedni stroški:
Za turistične pakete:

• od 90 do 45 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 20 % cene aranžmaja,
• od 44 do 30 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 30 % cene aranžmaja,
• od 29 do 22 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 50% cene aranžmaja,
• od 21 do 15 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 80% cene aranžmaja,
• kasneje kot 15 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 100% cene aranžmaja,
• neudeležba brez odpovedi: Edlothia zadrži 100% cene aranžmaja.

 

Za enodnevne turistične pakete:

• odpoved do 30 dni pred odhodom, 10 % cene aranžmaja,
• odpoved od 29 do 22 dni pred odhodom, 20 % cene aranžmaja,
• odpoved 21 do 15 dni pred odhodom, 30 % cene aranžmaja,
• odpoved 14 do 8 dni pred odhodom, 50 % cene aranžmaja,
• odpoved 7 do 1 dan (24 ur) pred odhodom, 80 % cene aranžmaja,
• odpoved na dan (manj kot 24 ur), 100 % cene aranžmaja.

 

Ne glede na zgoraj določene stroške so stroški odpovedi lahko tudi drugačni, če so navedeni v programu turističnega paketa ali pogodbi.

O odpovedi turističnega paketa pred potovanjem mora potnik pisno obvestiti Edlothia oziroma podpisati odpovedni dokument, ki mu ga posreduje Edlothia. V kolikor odpovednega dokumenta ne podpiše, se šteje, da potovanja ni odpovedal.

Med potovanjem lahko potnik na svojo željo prekine turistični paket. V tem primeru nima pravice do povračila stroškov ali kupnine ne delno ne v celoti.

Če potnik med potovanjem po svoji želji spremeni program oziroma ne potuje po programu, ki je sestavni del pogodbe, sklenjene z agencijo Edlothia, se šteje, da je potnik odstopil od pogodbe med potovanjem. V tem primeru je potnik odgovoren za stroške in škodo, ki jih je s tem povzročil. V primeru spremembe programa na lastno željo ali zaradi višje sile, ne da bi za to obstajali razlogi na strani Edlothia zaradi nepravilno opravljene storitve, potnik nima pravice zahtevati kakršnekoli odškodnine ali znižanja cene.

Edlothia oziroma pooblaščena oseba lahko kadarkoli pred potovanjem ali na dan odhoda zavrne osebo, kadar oceni, da bi potnik lahko ogrozil zdravje ali premoženje sebe ali drugih ter nemoteno izvajanje programa potovanja. Prav tako lahko Edlothia zavrne potnika, ki je ob odhodu očitno pod vplivom alkohola, drog ali drugih tovrstnih substanc. Edlothia v obeh primerih ravna po določilih o potnikovi odpovedi.

Edlothia oziroma pooblaščena oseba lahko pred potovanjem ali na dan odhoda zavrne potnika, ki je na potovanje prišel s pomankljivo ali neustrezno opremo. Edlothia v tem primeru ravna po določilih o potnikovi odpovedi.

Edlothia ima pravico med potovanjem zahtevati od potnika, da prekine skupno pot s skupino, če sam ne skrbi za to, da sam osebno, njegove osebne listine in njegova prtljaga izpolnjujejo pogoje, ki so predpisani z obmejnimi, carinskimi, sanitarnimi, denarnimi in drugimi predpisi, ali če je očitno pod vplivom alkohola, drog ali drugih tovrstnih substanc ali če se neprimerno obnaša do ostalih sopotnikov in njegovo izločitev zahteva skupina. Edlothia v tem primeru ravna po določilih o potnikovi odpovedi.

Edlothia ima pravico med potovanjem zahtevati od potnika, da prekine skupno pot s skupino, če sam ne skrbi za to, da uporablja razmeram primerno opremo, če ne upošteva splošnih in vodnikovih navodil in opozoril glede varnega gibanja na terenu, če ne sledi svoji skupini in izbira svoje lastne poti ter na ta način lahko ogrozi varno napredovanje skupine in nemoteno izvajanje programa. Edlothia v tem primeru ravna po določilih o potnikovi odpovedi.

Edlothia bo uveljavljala vso škodo, ki bi jo na poti oziroma med trajanjem izvajanja turističnega paketa povzročil potnik s svojim neustreznim ravnanjem.

 

12. ORGANIZATORJEVA SPREMEMBA PROGRAMA ALI ODPOVED POTOVANJA

 

Edlothia si v skladu z veljavno zakonodajo pridržuje pravico do odpovedi turističnega paketa, če se na potovanje ne prijavi minimalno potrebno število potnikov. Minimalno število potnikov je navedeno v vsakem programu posebej.
Edlothia mora o odpovedi turističnega paketa obvestiti potnika najkasneje :

• 20 dni pred začetkom turističnega paketa za vse turistične pakete, ki trajajo 10 dni in več,
• 7 dni pred začetkom turističnega paketa za vse turistične pakete, ki trajajo od 2 do 9 dni,
• 2 dni (48 ur) pred začetkom turističnega paketa za vse turistične pakete, ki trajajo 2 dni in manj.

Edlothia si pridržuje pravico popolnoma ali delno odstopiti od pogodbe, če pred izvajanjem ali med izvajanjem programa nastopijo izredne okoliščine, ki jih ni bilo mogoče pričakovati, odstraniti ali se jim izogniti (vojne, elementarne nesreče, vremenske neprilike, zdravstvena priporočila ipd), za Edlothia pa te okoliščine pomenijo utemeljen razlog, da pogodbe ne bi sklenila, če bi obstajale ob sklenitvi pogodbe.

Edlothia si pridržuje pravico do spremembe dneva in časa odhoda na potovanje zaradi spremembe letalskega voznega reda ali nastopa višje sile ter pravico do spremembe smeri potovanja, če se spremenijo pogoji za potovanje (nov vozni red, negotov položaj v državi, kjer je organiziran program, naravne nesreče ali drugi nepredvideni vzroki, na katere Edlothia ne more vplivati), brez posebne odškodnine in po veljavnih predpisih v potniškem prometu.

Edlothia ne more prevzeti odgovornosti za spremembe programa zaradi nastopa kakršnekoli višje sile med potekom programa. V teh primerih lahko potnikom zagotovi storitve v spremenjeni obliki, glede na obstoječe možnosti.

V primeru, da Edlothia odpove turistični paket, ima potnik pravico do povračila celotne cene turističnega paketa, izključujoč stroške vizuma in cepljenj, ki so bili v programu zahtevani. V tem primeru potnik nima praviče do kakršnekoli odškodnine, razen do povračila že vplačanega zneska.

Edlothia ne odgovarja za škodo, ki bi nastala zaradi zamude, odpovedi ali spremembe prevoznih sredstev (letala, avtobusi, vlaki, ladje), kakor tudi ne za spremembo programa, ki bi nastala posledično.

V primeru, da stanje na kraju samem agenciji Edlothia ne dopušča namestitve potnikov v naročenem objektu, lahko Edlothia namesti potnika v istem kraju v drug objekt najmanj enake kategorije.

 

13. POTNI DOKUMENTI

 

Potnik je dolžan zaradi zahtev v mednarodnem potniškem prometu in turističnemu sektorju (letalski prevozi, nastanitveni objekti ipd) ob prijavi posredovati vse potrebne podatke o vseh udeležencih potovanja, ki jih prijavlja. Podatki se morajo v celoti ujemati s podatki v uradnih dokumentih, ki so jih udeleženci potovanja dolžni v skladu s predpisi o prestopu državne meje in ustreznimi tujimi zakonodajnimi akti nositi s seboj. V primeru, da napačni ali netočni podatki povzročijo zamudo, dodatne stroške ali prekinitev potovanja drugim udeležencem potovanja, odgovarja za vse nastale stroške udeležencem potovanja potnik sam.

Potnik mora imeti s seboj veljaven potni list ali drug veljaven dokument, s katerim lahko vstopi v državo, v katero potuje. Dokument mora biti veljaven do vključno zadnjega dneva potovanja. Potnik je za veljavnost svojega dokumenta odgovoren sam in Edlothia ne odgovarja za morebitne neprijetnosti ali prekinitev potovanja iz tega naslova. V kolikor se potnik zaradi neizpolnjenih obveznosti potovanja ne more udeležiti, veljajo določila o potnikovi odpovedi potovanja.

Potnik si je dolžan pred potovanjem oziroma do roka, ki je v programu določen, pridobiti vizume za države, v katere potuje.

Če potnik med potovanjem izgubi dokumente ali so mu ukradeni, so pa nujno potrebni za nadaljevanje potovanja ali za vrnitev v domovino, si potnik na lastne stroške priskrbi nove. V primeru, da mora potnik zaradi izgube ali kraje dokumentov prekiniti turistični paket, ni upravičen do kakršnegakoli povračila vplačanega turističnega paketa ali do povrnitve stroškov.

 

14. ZDRAVSTVENI PREDPISI

 

V primeru, da so za vstop v državo, kamor potnik potuje, zahtevana določena cepljenja, je však potnik sam dolžan opraviti določena cepljenja in si priskrbeti mednarodno potrdilo (rumeno knjižico) z vpisanimi opravljenimi cepljenji. Edlothia ne odgovarja za morebitne zaplete ali potnikovo prekinitev turističnega paketa zaradi potnikovega nespoštovanja zdravstvenih predpisov države, v katero vstopa, kakor tudi ne za stroške, povezane s tem.

 

15. CARINSKI in DEVIZNI PREDPISI

 

Potnik je dolžan spoštovati vse carinske in devizne predpise Republike Slovenije, kakor tudi vseh drugih držav v katere in skozi katere potuje. Če zaradi nespoštovanja predpisov potnik potovanja ne bi mogel nadaljevati, nosi sam vse posledice in stroške, ki nastanejo v zvezi s tem njemu in drugim sopotnikom.

 

16. PRTLJAGA

 

Pri letalskem prevozu je za prtljago odgovorna izključno letalska družba na podlagi predpisov, ki veljajo v mednarodnem letalskem potniškem prometu. Edlothia obvesti potnika o dovoljeni teži prtljage na letalu. Prevoz prtljage do določene teže, ki jo določa prevoznik, je brezplačen oziroma vključen v osnovno ceno leta. Vsak dodatni kilogram potnik sam doplača na kraju samem v ustrezni valuti in po določilih prevoznika.

Edlothia ne odgovarja za krajo, izgubo, poškodovanje potnikove prtljage ali drugih osebnih stvari, dragocenosti in dokumentov, do časar je prišlo tekom prevoza (letalo, avtobus, vlak, ladja, čoln ipd) ali na namestitvenih objektih. Prijavo izgubljene ali poškodovane prtljage potnik sam naslovi na prevoznika ali namestitveni objekt.

 

17. REKLAMACIJE oz. PRITOŽBE

 

Potrošnik mora v najkrajšem mogočem času izvajalcu storitev in organizatorju oziroma predstavniku organizatorja pisno ali v drugi ustrezni obliki sporočiti vsako napako, ki jo med izpolnjevanjem pogodbe opazi na kraju samem. Ob morebitni pritožbi mora organizator potovanja v najkrajšem mogočem času narediti vse potrebno za odpravo pomanjkljivosti.

Če pomanjkljivosti niso bile odpravljene na kraju samem, lahko potrošnik zaradi nepopolno ali nekakovostno opravljenih storitev uveljavlja sorazmerno znižanje cene po končanem potovanju. Če sta obseg ali kakovost opravljenih storitev bistveno odstopala od obsega ali kakovosti storitev, ki sta bila določena v potrdilu ali pogodbi o potovanju, je potrošnik upravičen do vračila vsega vplačanega zneska. V obeh primerih se mora potrošnik organizatorju potovanja oziroma prodajalcu pritožiti pisno v dveh mesecih po končanem potovanju.

Reklamacija mora biti utemeljena. Potnik naj zato reklamaciji priloži ustrezne dokaze in/ali ustrezno potrdilo s strani lastnika/vodje nastanitvenega objekta, prevoznika oziroma druge ustrezne osebe o dejanskem stanju, na podlagi katerega potnik uveljavlja svoj zahtevek. Edlothia je dolžna pisno odgovoriti na reklamacijo v 8 dneh po njenem prejemu.

Višina odškodnine je omejena z višino cene vplačanega potovanja oziroma z višino realne vrednosti neizvedenih storitev. To določilo ne velja v primeru, ko ima Edlothia pravico do odpovedi aranžmaja ali spremembe programa, skladno z določili teh splošnih pogojev in zakona.

Ne glede na vloženo reklamacijo je potnik dolžan poravnati svoje obveznosti po izdanih računih za opravljeno storitev v skladu z razporedom plačil, morebitna odškodnina pa se izplača po končanem reklamacijskem postopku na osebni račun potnika.

V primeru, da bi bila reklamacija lahko rešena na kraju samem (na primer pomanjkljiva čistoča sobe, oprema ipd), potnik pa ni sporočil napake oz. nepravilnosti predstavniku agencije, se šteje, da se je potnik strinjal s tako storitvijo in s tem je izgubil pravico do vlaganja kasnejših reklamacij.

 

18. UPORABA PODATKOV

 

Edlothia vse pridobljene podatke o potnikih varuje v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Šteje se, da potnik s podpisom pogodbe pristaja na uporabo teh podatkov tudi za namene statistične obdelave in obveščanja o ponudbi. Če tega ne želi, lahko to izjavi ob prijavi na potovanje.

 

19. INFORMACIJE

 

Ustne informacije, ki jih potnik dobi ob prijavi, ne obvezujejo agencijo Edlothia bolj kot navedbe v programu ali ponudbi. V primeru dvoma se vedno šteje za veljavno pisna ponudba, račun, pogodba o potovanju, pisna informacija ali pisna razlaga.

 

20. KONČNA DOLOČILA

V primeru spora med strankami je za vse spore pristojno sodišče.

 

Edlothia, Nina Kopčavar s.p., Ljubljana, 15. marec 2022

Kaj pravijo udeleženci?

Povsem nova izkušnja. Uživala sem od trenutka, ko sem stopila v kombi.
Čudovito vodenje, pohodna družba, nastanitve in da ne govorimo o hrani. Sami presežki! Nepozaben trenutek je bil prečkanje reke in bosa hoja po peščeni obali, kjer te lovijo oceanski valovi. Potovanje je preseglo vsa moja pričakovanja!
Mojca
Pot, ki je bila drugačna od trekingov, ki sem jih prehodil: razgledi na nemiren Atlantik, njegove valove in brezštevilne plaže in skrite plažice; klifi, ki razgaljajo geološko preteklost ter sipine, ki jih nisem vajen, vsaj ne toliko mivke pod nogami; družbica prijetna, lahko si delil mnenja, izmenjal izkušnje, obujal spomine prejšnjega dne, zvečer pa ustvarjal nove, lahko si se pa enostavno nekoliko umaknil in hodil sam s seboj; gastronomija odlična, seveda “Ribiški poti” pritiče, da smo jedli ribe, ampak črni pujs pri A. konkurira velikemu atlantskemu brancinu, ki je bil odličen; nastanitve butične, pri A. in I. razkošni zajtrki postreženi postreženi z osebno noto, pri T. pa na poseben način, všeč pa mi je bil tudi Bar zaupanja; o vodenju pa itak vse super, intimno, sproščeno.

Zdi se mi zelo posrečen izbor poti. Štiri etape v zaporedju, ena krožna na najbolj slikovitem in skalovitem območju in ena zgodovinska – super izbor za en teden oziroma 6 pohodniških dni. Etape niso bile prezahtevne, res pa je, da raje hodim počasi, ker tako več vidiš, fotografiraš, predebatiraš. Posrečen je tudi sistem nastanitev dva dni in kombinacija kratkih prevozov s kombijem, tako smo udobno hodili le z opremo in hrano za tekoči dan.

Marko
Bilo je razkošno in sproščujoče. Težavnost pohoda je bila po moji meri, favna in flora bogati, vodenje pričakovano dobro, nastanitve raznovrstne, a vse dovolj komot. Všeč mi je vsaj malo osebnega stika z gostitelji. Odlični zajtrki, večerje po lastni izbiri – torej bp. Družba super. Z izbiro etap sem bila zadovoljna. Vodenje trekinga? Trenutno boljšega vodenja ne poznam.
Erna
Prečudovito. Treking je bil drugačen od poprejšnih, vendar pozitivno raznolik zaradi čudovite flore, nič kaj naporen. Vsaka etapa je bila malo drugačna, zato pa v celoti bogata. Nastanitve so bile vse impresivne, z določenimi odtenki drugačne s tem pa tudi dopolnjujoče. Izbira restavracij in večerij je bila odlična. Najbolj so me očarale pokrajina, kulinarika in nastanitve.
Igor
Bilo je zanimivo, sproščujoče, lepa pokrajina. Zanimiva je bila izkušnja hoje po mivki. Pokrajina je navdušujoča in če je kje le preveč mivke te pogledi na klife, barvo mivke ali pa na raznolike razkošno cvetje takoj sprosti in pozabiš na hojo. Sami pohodi niso bili zahtevni – jaz sem se na tej poti spočila in si nabrala novih moči za domov in službo. Hrana je bila dobra. Vodenje je bilo odlično, nevsivljivo, prijetno, tako da sem bila zadovoljna. Najbolj nepozaben utrinek potovanja so čudoviti klifi in obale, kjer smo capljali bosi.
Tatjana
Bilo je prjietno, nenaporno in okusno. Pot kljub mivki ni pretirano naporna, saj ni napornih strmih vzponov. Zanimivo je bilo, ker so pogledi zelo raznoliki, še posebej me je veselilo, da ni ves čas le Ribiška pot. Ena etapa po notranjost s plutovci in drugimi posebnostmi je bila zelo dobrodošla. Hrana je bila lokalna in zelo dobra. Vse večerje so bile odlične. Zelo mi je ugajalo, da smo šli na večerje vedno vsi skupaj in da se nam ni bilo potrebno obremenjevati s tem, kje dobiti hrano. Ponudba je bila izbrana, lokalna. Zelo okusne so bile sveže ribe, brancin za šest, pa bela orada… Nastanitve so bile raznolike, prijala je namestitev v naravi, pa tudi v mestecu, kar nam je dalo možnost sprehoda po mestu. Najbolj poseben trenutek je bila hoja po mokri mivki in presenetljivo toplem morju.
N.
Lepa narava, dobra družba in super vodnica. Razgledi so bili čudoviti, barve tudi. Etape niso bile zahtevne in primerno izbrane. Hrana in nastanitve so bile odlične. Ribe so bile povsod odlične, vsekakor pa je treba pohvaliti A. kuhinjo. Bili smo zelo različni in zelo zabavni.
Boženka
Všeč mi je, da si izbrala pot, ki je na vsakih nekaj kilometrov pričarala drugačen prizor. Kamenine vseh barv in oblik so bile ponekod zložene v pisanih slojih kot torta Esterhazy, drugod pa si je morje zgladilo nepregledne peščene plaže, da jih je neprestano božalo v dooolgih valovih… Najbolj sem bila očarana nad divjo obalo, v katero so se venomer zaganjali ogromni valovi Atlantika. Bosa hoja po peščini, ko te občasno oblije nežen val je nepozaben užitek. Prostrani razgledi do konca obzorja, z osamljenimi ribiči na visokih pečinah in s štorkljami v gnezdih. Povsod so nam postregli izbrano domačo hrano in pripravili kraljeve zajtrke, posebno gospa I., ki si zasluži sedem zvezdic in veliko srce v hišnem grbu! Vse tri nastanitve se mi zdijo pravljično lepe, izjemno zanimive, morda kar preveč razkošne. Vse restavracije od vrhunske do preproste vaške špilunke so mi bile odkritje zase. Pokušali smo njihove specialitete, dobra vina, zelo dobro kavo, nepozaben sladoled z okusom karamele, polnega pinjol in ogromno zelo dišečih in slastnih sladic. Tvoje vodenje Nina pa je pravi jagodni izbor!
Ana