Alpe Adria Trail

 

22. – 23. april 2023 – Beneška Slovenija (IT, SLO)

 

13. – 16. julij 2023 – Nockberge (AU)

Peš od Jadranskega morja do najvišje gore Avstrije, Grossglocknerja

 

Pa to res gre? Saj ideja je odlična, izziv vabljiv, ampak… 750 km? Ali jaz to zmorem? Kako se sploh lotiti tako dolge poti? Saj nimam toliko časa, dopusta…

 

Tako sem se na začetku leta 2019 spraševala tudi sama. Julija 2021 je prva skupina 20 pohodnikov že zaključila s transverzalo. Pod najvišjo goro Avstrije smo delili veselje in ponos nad potjo, ki smo jo opravili. Vabljeni, da se priključite novi skupini, ki se je na to resnično bogato pot odpravila decembra 2021. Italijanski in slovenski del poti sta z izjemo dveh etap že za nami, tudi del avstrijske Koroške. Aprila 2023 je na vrsti Beneška Slovenija (Čedad – Tolmin), v juliju štiridnevno prečenje gorovja Nockberge v Avstriji in v septembru razgledni greben Milštatskih Alp nad jezerom Milštat na avstrijskem Koroškem. Tako julijska kot septembrska pohoda bosta kronana s kopanjem v koroških jezerih. Vsi odhodi so organizirani iz Ljubljane.

 

Alpe Adria Trail je daljinska pot, ki povezuje tri sosedne regije – Avstrijsko Koroško, Furlanijo – Julijsko Krajino in zahodno Slovenijo. Vodi izpod najvišjega vrha Avstrije, Grossglocknerja (Veliki Klek), 3.798 m, do Jadranskega morja. Skupaj z dodatkom okoli Trbiža meri v dolžino 750 km in je razdeljena na 43 etap. Etape so dolge povprečno 20 km, na dan premagamo od 100 do 1500 višinskih metrov, za kar potrebujemo običajno 5 – 7 ur hoje. Več o tem kaj je AAT, si lahko preberete v Blogu.

2 – 4 dni
50 – 100 EUR
penzion / hotel
Udeležencev: 20
Minibus
_

22. – 23. april: Beneška Slovenija

_
10. etapa: ITALIJA: Čedad – Gorenji Tarbij
Pot se začenja v Čedadu, mestu, ki je bilo uvršeno na seznam UNESCO dediščine in se ponaša s čudovitim starim mestnim jedrom. Ob reki Nadiži nadaljujemo proti samostanski cerkvi Matere božje na Stari gori. Nadaljujemo po hribih, skozi kostanjeve gozdove in nekdanje pašnike do Gorenjega Tarbija.
Aktivnost: 7 -8 ure hoje
Razdalja in višinski metri: 24 km, + 1300 m / – 800 m
11. etapa: IT/SLO: Gorenji Tarbij – Tolmin
Iz Gorenjega Tarbija se odpravimo proti grebenu Kolovrata, po katerem poteka  državna meja in ki je bil v prvi svetovni vojni prizorišče ostrih bojev med italijanskimi in avstro-ogrskimi vojaškimi četami. Ogledamo si muzej na prostem in sestopimo v Soško dolino. Pohod zaključimo v Tolminu.
Aktivnost: 7 ure hoje
Razdalja in višinski metri: 19 km, + 1000 m / – 1500 m
_

13. – 16. julij: Nockberge

_
21. etapa: AVSTRIJA: Arjoh – Bad Kleinkircheim
Prvi dan štiridnevnega trekinga čez Nockberge se začenja v podeželski vasi Arjoh. Mimo geografskega sredušča Koroške se povzpnemo se na Wöllaner Nock (2.145 m). Nadaljujemo na Kaiserberg (2055 m) in sestopimo v Bad Kleinkircheim.
Aktivnost: 7 ure hoje
Razdalja in višinski metri: 19 km, + 1350 m / – 1200 m
22. etapa: AVSTRIJA: Bad Kleinkircheim – Falkerthaus
Drugi dan se iz Bad Kleinkircheima sprva zložno skozi vasi, nato pa strmo skozi gozd, povzpnemo na Schwarzkofel (2.168). Ndaljujemo po grebenu na Rödresnock (2.310 m) in sestopimo do planine Heidialm. Sledi kratek povratek na greben in spust do planinske koče Falkerthaus.
Aktivnost: 8 ure hoje
Razdalja in višinski metri: 19 km, + 1750 m / – 1300 m
23. etapa: AVSTRIJA: Falkerthaus – Langalmtal
Po napornem dnevu sledi ne tako zahteven in krajši dan. Skozi macesnove gozdove se povzpnemo na visokogorske pašnike in osvajamo en vrh za drugim, Mallnock (2.226 m), Pfannock (2.254 m), na vrhu pečine se pne Predigerstuhl (2.197 m), nedaleč stran pa še Törl (2107 m). Ves dan se nahajamo v Biosfernem parku Nockberge, vseskozi na višini in z lepimi razgledi na okolico. Na koncu sledi rahel spust do planinske koče, kjer še zadnjič prespimo.
Aktivnost: 7 ure hoje
Razdalja in višinski metri: 15 km, + 1050 m / – 1000 m
24. etapa: AVSTRIJA: Langalmtal – Döbriach
Ta dan nas čaka sestop v dolino. Sledimo dolini mlinov in prispemo v Radenče (Radenthein), staro rudarsko mesto, Nadaljujemo po dolini navzdol vse do Milštatskega jezera. Zaključno kopanje in vrnitev v Slovenijo.
Aktivnost: 6 ure hoje
Razdalja in višinski metri: 17 km, + 150 m / – 1200 m
1. etapa: ITALIJA: Milje – Glinščica
AAT se začenja v Miljah pri Trstu. Po dolini reke Osp se sprehodimo do Naravnega rezervata Laghetti delle Noghere. Obidemo oljčne nasade, ki jih varujejo suhozidi iz fliša. Ob pogledih na Trst in njegovo zaledje se približamo Naravnemu rezervatu dolina Glinščice.
Aktivnost: 4 ure hoje
Razdalja in višinski metri: 13 km, + 450 m / – 370 m
2. etapa: Glinščica (IT) – Lipica (SLO)
Prvi del dneva je namenjen pohodu skozi kanjon reke Glinščice. Ogledamo si ostanke rimskega vodovoda in se po nekdanji avstroogrski železniški progi Dunaj – Trst sprehodimo do mejnega prehoda. Sledi vzpon na razgledni vrh Kokoš (670 m) in spust do Kobilarne Lipica.
Aktivnost: 7 ur hoje
Razdalja in višinski metri: 20 km, + 950 m / – 670 m
3. etapa: Lipica (SLO) – Prosek (IT)
Iz Lipice se usmerimo nazaj proti zahodu. Sledimo gozdni učni poti, ki nas pripelje do Bazovice. Tržaško zaledje je posejano z vasmi, v katerih živijo zamejski Slovenci. Spoznamo košček njihove zgodovine in tipično kraško gradnjo. Po Vicentinski cesti, zgodovinski sprehajalni poti, ki je speljana tik nad morjem, dosežemo Prosek (IT).
Aktivnost, : 6 ur hoje
Razdalja in višinski metri: 20 km, + 400 m / – 550 m
4. etapa: ITALIJA: Prosek – Devin
Današnji dan je namenjen raziskovanju majhnih kraških vasi v zaledju Trsta. Na poti se sezanimo se s pogozodanjem Krasa in vplivi slovenskih kulturnikov v tem prostoru. Dan zaključimo s pohodom po znameniti Rilkejevi poti, ki vodi nad pečinami Sesljanjskega zaliva od Sesljana do Devina.
Aktivnost: 7 ur hoje
Razdalja in višinski metri: 25 km, + 450 m / – 670 m
5. etapa: ITALIJA: Devin – Gradišče ob Soči
Dan je namenjen prečenju Doberdobske planote. Sprehodimo se skozi naravni rezervat Doberdobsko in Prelosno jezero ter obiščemo muzej zgodovine na prostem, posvečen dogajanju med 1. sv. vojno. Sledi spust do svete reke, kot Italiani pravijo reki Soči (il fiume sacro). Pohod zaključimo v Gradiščeu ob Soči, ki je v času Beneške republike postalo trdnjava za obrambo proti Turkom.
Aktivnost: 8 ur hoje
Razdalja in višinski metri: 28 km, + 700 m / – 680 m
6. etapa: ITALIJA: Gradišče ob Soči – Krmin
Danes vstopamo v Furlansko nižino in Brda. Začetni del etape je izrazito nižinski. Okoli nas se razprostirajo nasadi vinske trte, katere grozdje je namenjeno pridelavi visokokakovostnega vina. V nadaljevanju vstopimo v bolj gričevnato območje Brd in se mimo nasadov vinske trte približamo srednjeveškem mestu Krmin (Cormons), današnji prestolnici vinarstva na tem območju.
Aktivnost: 5 uri hoje
Razdalja in višinski metri: 17 km, + 250 m / – 200 m
Prikaži celotni programSkrij

Termini

 

 • 22. – 23. april 2023: Čedad – Tolmin (Beneška Slovenija)
 • 13. – 16. julij 2023: Nockberge (Avstrija)
 • 30. september – 1. oktober 2023: Milštatske Alpe (Avstrija)

Zanimivosti in odlike

 

 • zgodovinsko in kulturno raznolika in bogata pot
 • spoznavanje krajev zamejskih Slovencev
 • naravni parki, naravne znamenitosti
 • spoznavanje treh dežel, treh kultur
 • lokalna kulinarika
 • nezahtevne poti
 • organiziran prevoz

Dodatne informacije in pogosta vprašanja

Zakaj se podati na pot Alpe Adria Trail? Kje se skriva njeno bogastvo?

Alpe Adria Trail je nedaven projekt treh dežel, Avstrijske Koroške, Italije in Slovenije. Ideja o postavitvi poti je prišla s strani koroške Kaernten Werbung in je bila prvič predstavljena leta 2011. Osnovni cilj ni bil narediti zgolj še eno novo transverzalo ampak pot, na kateri spoznavaš naravne lepote, zgodovinsko zapuščino, kulturne vrednote in ljudi treh mejnih dežel, ki delijo skupen zgodovinski prostor, dandanes pa pripadajo trem različnim državam.

 

Na poti prečkamo izjemne pokrajine, od narodnih parkov (TNP, Visoke Ture), UNESCO biosfernih območij (Julijske Alpe, Nockberge), obiščemo bogata zgodovinska mesta (srednjeveški Čedad UNESCO), se srečamo z raznoliko mediteransko in alpsko floro, bogatim živalskim svetom, divjimi kanjoni in slapovi, pozabljenimi cerkvicami in zgovornimi ostanki zgodovine – dediščino treh dežel.

 

Poti, po katerih hodimo, so raznovrstne, od gorskih stezic, gorskih cest, makedamskih poti, do asvaltiranih cest, ki so nujen del za vzpostavitev povezav med že obstoječimi potmi.

Zahtevnost pohodov

Poti, po katerih hodimo, so raznovrstne. Gre za kombinacijo planinskih poti, kolovozov, dolinskih poti in cest, ki povezujejo že obstoječe poti v zaključeno celoto. Tehnično poti na AAT niso zahtevne. Gre za lahke pešpoti. Na pohodu hodimo v zmernem tempu. Aktivne hoje je od 5 – 8 ur na dan.

 

Na dan premagamo od 100 do 1500 metrov višinske razlike. Italijanski del poti je bolj nižinski, manj je vzponov in spustov, topleje je. Ko pa enkrat vstopimo v zgornjo dolino reke Soče, vstopimo v gorsko okolje. Poti ostajajo v tehničnem oziru še vedno lahke (lahke markirane planinske poti), so pa bolj razgibane, z večjimi višinskimi razlikami. V Avstriji poti vodijo čez gorska področja, po dolinah in mimo številnih koroških jezer.

 

V primeru enodnevnega pohoda imamo v nahrbtniku zgolj opremo za en dan hoje. V kolikor gre za vikend turo, je odvisno od kraja, kjer se nahajamo.

 

Hoja po AAT je primerna za vsako pohodnico, vsakega pohodnika, ki je sposoben povprečno 6 ur hoje na dan.

Kaj je vključeno v ceno?
CENA: 50 EUR

Minimalno št. udeležencev je 15.

 

V ceno je vključeno:
 • organizacija
 • vodenje
Doplačila:
 • avtobusni prevoz (iz Ljubljane)
 • nastanitev (+ polpenzion)

Okviren strošek vikenda (organizacija, vodenje, prevoz in nastanitev z zajtrkom in večerjo) je med 120 in 150 EUR.

Stroški tekočega vikenda so znani ob prijavi.

Prijava na AAT in plačilo

Na pohod po Alpe Adria Trail se lahko prijavite preko te spletne strani, elektronske pošte ali telefona. Prijava je informativne narave, program potovanja pa velja kot prva ponudba. Prijave sprejema Edlothia, Nina Kopčavar s.p. do 14 dni pred odhodom oz. do zapolnitve prostih mest.

 

Po prijavi boste prejeli dokument Edlothia, Nina Kopčavar s.p. (račun), iz katerega so razvidni vsi podatki o naročenem potovanju in dodatnih storitvah ter morebitni ostali dogovori. Račun je potrebno poravnati v dogovorjenem roku. S plačilom računa se šteje, da je rezervacija potrjena, pogodba sklenjena in da sprejemate določila splošnih pogojev poslovanja Edlothia, Nina Kopčavar s.p. Če do določenega roka račun ni plačan, to pomeni, da se potovanja ne boste udeležili in vaše mesto se odstopi drugemu kandidatu.

 

Za zavezujočo prijavo se šteje prvi vplačan obrok za potovanje v organizaciji Edlothia, Nina Kopčavar s.p. Od nje lahko odstopite v skladu z določili o potnikovi odpovedi potovanja.

Odpoved turističnega paketa

Potnik ima pravico do odpovedi turističnega paketa. O odpovedi mora obvestiti direktno Edlothia, Nina Kopčavar s.p. (po elektronski pošti, prek telefonskega klica ali spletne strani). V primeru, ko potnik odpove turistični paket, ima Edlothia, Nina Kopčavar s.p. pravico do povračila stroškov, ki so odvisni od časa, ki je ostal do začetka potovanja.

 

Odpovedni stroški za enodnevne in dvodnevne turistične pakete (do 48 ur):

 

• odpoved do 15 dni pred odhodom, 20 % cene aranžmaja,
• odpoved 14 do 8 dni pred odhodom, 50 % cene aranžmaja,
• odpoved 7 do 1 dan (24 ur) pred odhodom, 80 % cene aranžmaja,
• odpoved na dan (manj kot 24 ur), 100 % cene aranžmaja.

Vodenje

Nina Kopčavar, planinska vodnica (UIAA)

Z vami je ves čas potovanja in pohodov.

Kaj pravijo udeleženci?

Januar je primeren čas za nove začetke. Tako sva se z možem v januarju 2019 priključila Nini in skupini pohodnikov. Sami neznanci, s skupno ljubeznijo do narave in pohodov, smo začeli premagovati kilometre, višine, strahove in sebe. Povezali smo se v razigrano, klepetavo, predvsem pa sočutno druščino. Tretji vikend v mesecu je rezerviran za to pot in redko ga zamudimo. Doma pustimo večino skrbi ter se predamo Ninini odlični organizaciji in vodenju. Nove poti, nova znanja, izvrstna kulinarika… Pa ljudje, kjer smo vedno dobrodošli in smo lahko to, kar smo.
Z našo ljubo Nino, morda pa prav zaradi nje, je pot AAT čudovita izkušnja v našem življenju.
Bolj kot se bližamo cilju, bolj nas stiska, da se bomo morali posloviti. A Nina je organizirala pohod po Via Alpini. Juhej! Še deset let bomo skupaj!

Blanka in Zlatko

Dolžinske poti nekateri prehodijo sami, v enem zamahu, brez vodnika…..tudi v redu. Ampak hoditi v skupini, imeti rezerviran vsak tretji vikend, možgani na “off”, saj Nina poskrbi za vse – to je pa super. Toliko si imamo za povedati, ko se po enem mesecu spet srečamo ali pa preprosto hodimo molče. AAT je pestra, polna pričevanj iz zgodovine, zanimivih srečanj, narava pa itak nikoli ne razočara.

Mojca