Korzika, GR 20

Prečenje Korzike – v kraljestvu divjine

 

Prečenje divjih gora Korzike je izziv za marsikaterega pohodnika. Mnogi, ki so prehodili transverzalo GR20, jo opisujejo kot eno težjih pešpoti, kar so jih kdajkoli opravili. Veliko se jih predčasno umakne s poti, saj so podcenjevali njeno naravo. So pa tudi tisti, ki jo vzljubijo in se vselej radi vrnejo v njeno kraljestvo. Narava Korzike je v številnih pogledih ohranila svojo divjino. Prav tako tudi njeni prebivalci, ki ponosno varujejo svoje bogastvo.

 

Pot GR 20 poteka visoko v gorah, kjer se le pohodnik, vajen kamnitega in skalnatega terena, počuti dovolj svobodnega in lahkotnega, da se čez številne skalne zapreke, skoke, plošče in izpostavljene grebene suvereno premika svojemu cilju naproti. Kljub temu, da GR20 zahteva znanje in izkušnje iz hoje po skalnatem, divjem terenu, pa velika korziška transverzala ponuja veliko več kot le to. Vodi nas čez idilične zelene doline, divje gorske planote, skozi brezove gaje in borove gozdičke, mimo domovanj gorskih živali in rastišč nežnega gorskega rastja, vse do žuborečih potokov, tolmunov in bistrih visokogorskih jezer, kjer si hladimo preznojena telesa. Vse to se dogaja pod vztrajno močjo mediteranskega sonca in s podarjenimi pogledi na Sredozemsko morje.

16 dni (15 noči)
 EUR
Gorske koče, hoteli
Udeležencev: 7
Kombi, trajekt
1. dan: Prevoz na destinacijo, pohod po tematski poti, nastanitev
V zgodnjih jutranjih urah se s kombijem odpeljemo do Livorna, kjer se vkrcamo na trajekt za Korziko. Sledi prevoz v Calvi. Ogled mesta, nastanitev in večerja.
Nastanitev: hotel
Prehrana: večerja
2. – 14. dan: Treking po transverzali GR 20
V trinajstih dneh prečkamo Korziko iz severa proti jugu. Začnemo v Calenzani, ki je oddaljena le nekaj km od Calvija in končamo v Bavelli, nedaleč stran od Bonifacia. Hodimo vsak dan v povprečju 7-8 ur na dan. Tereni so zahtevni, skalnati, strmi. Spimo v gorskih kočah, kjer imamo na voljo zajtrk in večerjo. V nahrbtniku imamo opremo za celotno našo pot.
Nastanitev: gorske koče
Aktivnost: 8 ur hoje / dan
Prehrana: zajtrk in večerja
15. dan: Prevoz v Bonifacio in ogled mesta
 
Po zaključenem trekingu se odpeljemo v Bonifacio, kjer si privoščimo kopanje v morju in ogled slikovitega in znamenitega mesta. Večerja in nočitev.
Nastanitev: hotel
Prehrana: zajtrk, večerja
16. dan: Prevoz iz Bonifacia v Bastio. Trajekt v Livorno in prevoz domov.
 
Po zajtrku se odpeljemo v Bastio in vkrcamo na trajekt. Sledi prevoz domov.
Prehrana: zajtrk
Visokogorske planote v Kotijskih Alpah so postlane z jezeri.
4. dan: Pohod med jezeri
Naslednja dva dneva bomo namenili spoznavanju zahodnega dela doline, ki meji na Francijo. Prvi dan se povzpnemo po slikoviti rečni dolini do prelaza na 2.800 metrih. Levo in desno od nas so posejana lesketajoča visokogorska jezera. Z mejnega grebena sestopimo na francosko stran, zaokrožimo okoli čudovitega jezera sredi divje gorske pokrajine in se vrnemo po dolini nazaj na izhodišče. Večerja na nastanitvi.
Nastanitev: butična nastanitev
Aktivnost: 8 ur hoje
Prehrana: zajtrk, večerja; lokalna pridelava, ekološki izdelki
Na mejnem grebenu.
5. dan: Osvajanje vrhov na francosko-italijanski meji
Ta dan je namenjen vzponu na dva vrhova. Skozi macesnov gozd se vzpnemo na visokogorsko panoto, posejano z manjšimi in večjimi jezeri. Na poti nas spremljajo bunkerji in drugi vojaški ostanki, ki pričajo o sporni meji med Francijo in Italijo med 2. sv. v. Povzpnemo se na dva mejna vrhova in se mimo bivaka in skozi pisan macesnov gozd vrnemo v dolino. Prevoz na nastanitev in večerja.
Nastanitev: butična nastanitev
Aktivnost: 8 uri hoje
Prehrana: zajtrk, večerja; lokalna pridelava, ekološki izdelki
V jeseni se macesni počasi odenejo v zlate barve.
6. dan: Visokogorska planota z ostanki vojaške dediščine
Zadnja dva dneva sta namenjena spoznavanju južne pregrade doline. S prelaza na 2.500 m se nam odpre pogled na prostrano visokogorsko planoto. Z nje se k višku pne skalna gora, ki pogosto odslikava pohodništvo v teh krajih. Prečkamo obsežno planoto in se spustimo v novo dolino, kjer zaključimo pohod v vasi. Dodaten prevoz na nastanitev in večerja.
Nastanitev: butična nastanitev
Aktivnost: 6 uri hoje
Prehrana: zajtrk, večerja; lokalna pridelava, ekološki izdelki
Dediščina Kotijskih Alp
7. dan: Dopoldanski pohod skozi okoliške vasi in prevoz domov
Po krajšem pohodu se odpeljemo nazaj proti domu. Prihod v Ljubljano v večernih urah.
Aktivnost: 2 uri hoje
Prehrana: zajtrk; lokalna pridelava, ekološki izdelki
Pokaži celotni programSkrij

Termin

Zanimivosti in odlike

 

 • GR 20 v enem zamahu, 13 dni trekinga
 • Najvišji vrh Korzike: Monte Cinto, 2.706 m
 • Vzponi na najvišje gore Korzike: Monte Rotondo (2.622 m), Monte d’Oro (2.389 m) in Monte Renoso (2.352 m)
 • Gorska jezera in močvirja
 • Tipična gorska flora in favna
 • Neobljudeni, divji in zahtevni tereni
 • Korziški mesteci: Calvi, Bonifacio
 • Slovensko vodenje
 • Majhne skupine – 7 udeležencev
 • ALL INCLUSIVE – prevoz, nastanitev, hrana, vodenje

Dodatne informacije in pogosta vprašanja

Kaj je vključeno v ceno?
CENA: _____ EUR (7 udeležencev)

 

V CENO JE VKLJUČENO:

 

 • 3 nočitve v hotelu z zajtrkom in večerjo
 • 12 nočitev v gorski koči z zajtrkom in večerjo
 • prevoz na destinacijo
 • prevozi na destinaciji
 • organizacija in izvedba potovanja
 • slovensko spremstvo na potovanju in vodenje trekinga (planinska vodnica)
 • srečanje udeležencev pred potovanjem
 • svetovanje in pomoč pri pripravi na potovanje in treking informativno gradivo

 

V CENO NI VKLJUČENO:

 

 • kosilo in pijača pri obrokih
 • stroški osebne narave in vsi stroški izven programa
 • zavarovanje za riziko odpovedi potovanja
 • doplačilo za dvoposteljno sobo/enoposteljno sobo
Odpoved potovanja v primeru izrednih razmer

V kolikor je zaradi razglašene epidemije in sprejetih ukrepov potovanje odpovedano, vam v primeru vplačanega potovanja, povrnemo vsa vplačila.

Nastanitve in prehrana

Planinske koče na Korziki so v velikih pogledih zelo osnovne. Ležišča so skupinska. Prav tako sanitarije. Obstaja tudi možnost spanja v šotorih pred kočami. Hrana je okusna in bogata. V kočah nudijo tudi malico ‘to go’. Gorske koče na Korziki ne nudijo luksuza in udobja gorskih koč nekaterih alpskih dežel.

Zahtevnost trekinga

Treking GR 20 spada med najbolj zahtevne trekinge v Evropi. Poti v veliki meri potekajo po skalnatem terenu, zato so izkušnje iz hoje po visokogorju obvezne. Vsi štirje dostopi na vrhove, ki jih bomo osvojili na letošnjem trekingu, zahtevajo varen in izkušen korak ter obilo izkušenj iz gibanja po skalnatem, izpostavljenem svetu. Posameznik, ki se bo udeležil tega trekinga, potrebuje izkušnje iz hoje po izpostavljenih, nezavarovanih in zavarovanih zahtevnih poteh.

Kondicijsko je treking zelo zahteven, saj hodimo povprečno 8 ur na dan 13 dni zapored, pri čemer premagujemo precejšnje višinske razlike kot tudi dolžino. Večino časa se gibamo med 1.100 in 2.400 metri. Posameznik nosi v nahrbtniku vso svojo opremo, ki jo potrebuje za šestnajstdnevno potovanje.

Potrebna je torej zelo dobra fizična pripravljenost, vzdržljivost in samostojnost gibanja po zahtevnih terenih v visokogorju. Treking priporočam zgolj zelo izkušenim gornicam in gornikom, ki si želijo večjih izzivov.

Vodenje

Nina Kopčavar, planinska vodnica (UIAA)

Z vami je ves čas potovanja in trekinga.

Kaj pravijo udeleženci?

Tam se je čas ustavil in začela se je pravljica. Pozabili smo na vsakodnevne skrbi, službo… Nina nas je vodila po dolinah, grebenih, gorah, vasicah. Joj, koliko lepot smo videli! Vsaka posebej je paša za oči in dušo. S kulinariko in vinom pa so prijazni lastniki razvajali naše brbončice. Bili smo majhna, a razigrana druščina. Nina, tebi se je pa težko zahvaliti! Toliko energije, duše in srca vlagaš v svoje trekinge. Žar s katerim delaš, hodiš, fotografiraš.., je nalezljiv. Iskrena HVALA! Še bova hodila s tabo.
Blanka in Zlatko
Kotijske Alpe so bile meni manj znani biser. Očarajo z navdihujočo arhitekturo vasi in ureditvijo ekskluzivnih nastanitev, s svojstveno  pokrajino, macesnovimi gozdovi, z ravno pravimi dnevno prehojenimi razdaljami po urejenih poteh, odličnim vodenjem in vso ostalo organizacijo, pa seveda izvrstna kulinarika! Nina, s svojo energijo znaš ustvariti najboljše! Pri tvojih trekingih, pa če se še tako trudim, ne najdem minusa, morda en sam in sicer dolžina trekinga po dnevih: bila bi več dni kot le en teden :). Vse ima svojo ceno in trekingi v tvoji organizaciji in pod tvojim vodstvom si to ceno več kot zaslužijo!
Ida
To nepozabno doživetje shraniš na dno srca, za spomin, za prijatelje pa hitro narediš nekaj posnetkov. Doživetja v teh odročnih samotnih strminah, posejanih z redkimi naselji podirajočih hiš so tako močna in globoka, da me preplavljajo vse dni, posebno, ko želim komu opisati to deželo. Nina, ne znam drugega, kot da se ti iz vsega srca zahvalim za to čudovito potovanje v Okcitanijo. Hvala ti, najboljša vodnica.
Ana
Nina, hvala ti za nepozaben teden in odlično profesionalno vodenje. Hvala, ker si nama pokazala nov košček sveta: tako nepozabno lep v svoji gorski lepoti, svoji prvobitnosti in ljudeh, ki se zavedajo svoje pristnosti, ki spoštujejo svojo kulturno in arhitekturno dediščino, ki obiskovalcu nudijo enostavno naravno in lepo prenočišče,  domačo in okusno pripravljeno hrano ter prijazen nasmeh in pogovor. Zame so bili vsi ti prehojeni kilometri na eni strani dnevi umiritve uma in  prava antistresna terapija v tem norem ritmu, ki ga živimo in na drugi preizkušanja svojih meja ter na koncu spoznanje, da je bil odhod na to potovanje prava in dobra izkušnja. Tebe in tvoje Kotijske Alpe srčno priporočam vsem, ki uživajo v preprostih rečeh:  v hoji,  v prelepem naravnem okolju, v pristnih prenočiših, ob okusni hrani in dobri družbi!
Alenka in Aleš
Če je organizacija potovanja perfektna in ta je v danih razmerah bila več kot to, potem je neizbežen tudi uspeh in zadovoljstvo vseh udeležencev trekinga v Kotijskih Alpah. Se vidimo na naslednjem trekingu.
Igor
 Program nama je bil zelo všeč. Prijavila sva se, ker vsak mesec spoznavava tvoj pristop do ljudi, hoje, kulture, zgodovine… In vsak mesec znova sva pozitivno presenečena. Malo naju je skrbela višinska razlika, tako da se na take višine ne bi prijavila k drugemu vodniku. Tebi pa zaupava! Sicer pa imaš tako raznolik program, da bi bilo grešno izpustiti kakšen pohod. Teden odklopa, teden čudenja, pa trenutki, ko se od radosti na vrhu zarosijo oči… Hvala za vse in hvala, da si, kar si!
Blanka in Zlatko
Najlepša ti hvala za organizacijo in vodenje trekinga po Kotijskih alpah. Bilo je čudovito – enkratno. Teden v Kotijskih alpah mi bo ostal v trajnem spominu.
Matej
Splanirala si naravnost luksuzen treking po slikoviti pokrajini in zasneženih vrhovih s tem, ko si izbrala prenočišča pri ljudeh, ki so nas tako lepo sprejeli in se nam predstavili v najžlahtnejši podobi.
Na treking sem se odpravil v pričakovanju malo hoje in veliko dobre hrane. Izkazalo pa se je, da je hoje še kar, gorski kotički pa so tako čudoviti, da zdaj že ne vem več kaj mi je bilo bolj všeč: hrana, nore lepote narave ali prijetno druženje s “sotrpini” in zelo strokovno vodenje Nine.
Slava