Nockberge

 

01. – 04. julij 2023

Štiridnevno prečenje Nockberge

 

Nockberge so travnato in zaoblo gorovje v Avstriji, ki si ga delijo dežele Koroška, Štajerska in Salzburška. Tokrat bomo obiskali koroški del tega gorstva, ki se nahaja zahodno od Osojskega jezera in Osojščice (Gerlitzen). Osvojili bomo kar nekaj vrhov preko 2000 m, s katerih se ponuajajo čudoviti razgledi na koroška jezera, Julijske Alpe, Karavanke in Karnijske Alpe na jugu ter Nizke in Visoke Ture na severu in zahodu. Za konec nas čaka še skok v jezero .

 

Območje je zaščiteno kot biosferni rezervat pod okriljem Unesca. Gre za princip sodelovanja trajnostnega gospodarjenja in varovanja narave. Znamenita rastlina Nockbergov je zdravilna špajka (vrsta baldrijana, Valeriana celtica), katere korenine so zdravilne.

4 dni
 EUR
hotel, planinska koča
Udeležencev: 20
Minibus
21. etapa: AVSTRIJA: Arjoh – Bad Kleinkircheim
Prvi dan štiridnevnega trekinga čez Nockberge se začenja v podeželski vasi Arjoh. Mimo geografskega sredušča Koroške se povzpnemo se na Wöllaner Nock (2.145 m). Nadaljujemo na Kaiserberg (2055 m) in sestopimo v Bad Kleinkircheim.
Aktivnost: 7 ure hoje
Razdalja in višinski metri: 19 km, + 1350 m / – 1200 m
22. etapa: AVSTRIJA: Bad Kleinkircheim – Falkerthaus
Drugi dan se iz Bad Kleinkircheima sprva zložno skozi vasi, nato pa strmo skozi gozd, povzpnemo na Schwarzkofel (2.168). Ndaljujemo po grebenu na Rödresnock (2.310 m) in sestopimo do planine Heidialm. Sledi kratek povratek na greben in spust do planinske koče Falkerthaus.
Aktivnost: 8 ure hoje
Razdalja in višinski metri: 19 km, + 1750 m / – 1300 m
23. etapa: AVSTRIJA: Falkerthaus – Langalmtal
Po napornem dnevu sledi ne tako zahteven in krajši dan. Skozi macesnove gozdove se povzpnemo na visokogorske pašnike in osvajamo en vrh za drugim, Mallnock (2.226 m), Pfannock (2.254 m), na vrhu pečine se pne Predigerstuhl (2.197 m), nedaleč stran pa še Törl (2107 m). Ves dan se nahajamo v Biosfernem parku Nockberge, vseskozi na višini in z lepimi razgledi na okolico. Na koncu sledi rahel spust do planinske koče, kjer še zadnjič prespimo.
Aktivnost: 7 ure hoje
Razdalja in višinski metri: 15 km, + 1050 m / – 1000 m
24. etapa: AVSTRIJA: Langalmtal – Döbriach
Ta dan nas čaka sestop v dolino. Sledimo dolini mlinov in prispemo v Radenče (Radenthein), staro rudarsko mesto, Nadaljujemo po dolini navzdol vse do Milštatskega jezera. Zaključno kopanje in vrnitev v Slovenijo.
Aktivnost: 6 ure hoje
Razdalja in višinski metri: 17 km, + 150 m / – 1200 m

Termini

 

01. – 04. julij 2023: Nockberge (Avstrija)

Zanimivosti in odlike

 

 • zgodovinsko in kulturno raznolika in bogata pot
 • spoznavanje krajev zamejskih Slovencev
 • naravni parki, naravne znamenitosti
 • spoznavanje treh dežel, treh kultur
 • lokalna kulinarika
 • nezahtevne poti
 • organiziran prevoz

Dodatne informacije in pogosta vprašanja

Zakaj se podati na pot Alpe Adria Trail? Kje se skriva njeno bogastvo?

Alpe Adria Trail je nedaven projekt treh dežel, Avstrijske Koroške, Italije in Slovenije. Ideja o postavitvi poti je prišla s strani koroške Kaernten Werbung in je bila prvič predstavljena leta 2011. Osnovni cilj ni bil narediti zgolj še eno novo transverzalo ampak pot, na kateri spoznavaš naravne lepote, zgodovinsko zapuščino, kulturne vrednote in ljudi treh mejnih dežel, ki delijo skupen zgodovinski prostor, dandanes pa pripadajo trem različnim državam.

 

Na poti prečkamo izjemne pokrajine, od narodnih parkov (TNP, Visoke Ture), UNESCO biosfernih območij (Julijske Alpe, Nockberge), obiščemo bogata zgodovinska mesta (srednjeveški Čedad UNESCO), se srečamo z raznoliko mediteransko in alpsko floro, bogatim živalskim svetom, divjimi kanjoni in slapovi, pozabljenimi cerkvicami in zgovornimi ostanki zgodovine – dediščino treh dežel.

 

Poti, po katerih hodimo, so raznovrstne, od gorskih stezic, gorskih cest, makedamskih poti, do asvaltiranih cest, ki so nujen del za vzpostavitev povezav med že obstoječimi potmi.

Zahtevnost pohodov

Poti, po katerih hodimo, so raznovrstne. Gre za kombinacijo planinskih poti, kolovozov, dolinskih poti in cest, ki povezujejo že obstoječe poti v zaključeno celoto. Tehnično poti na AAT niso zahtevne. Gre za lahke pešpoti. Na pohodu hodimo v zmernem tempu. Aktivne hoje je od 5 – 8 ur na dan.

 

Na dan premagamo od 100 do 1500 metrov višinske razlike. Italijanski del poti je bolj nižinski, manj je vzponov in spustov, topleje je. Ko pa enkrat vstopimo v zgornjo dolino reke Soče, vstopimo v gorsko okolje. Poti ostajajo v tehničnem oziru še vedno lahke (lahke markirane planinske poti), so pa bolj razgibane, z večjimi višinskimi razlikami. V Avstriji poti vodijo čez gorska področja, po dolinah in mimo številnih koroških jezer.

 

V primeru enodnevnega pohoda imamo v nahrbtniku zgolj opremo za en dan hoje. V kolikor gre za vikend turo, je odvisno od kraja, kjer se nahajamo.

 

Hoja po AAT je primerna za vsako pohodnico, vsakega pohodnika, ki je sposoben povprečno 6 ur hoje na dan.

Kaj je vključeno v ceno - april 2023?
CENA: 85 EUR (20 udeležencev)

Minimalno število potnikov za izvedbo potovanja je 11.

 

OBVEZNA DOPLAČILA:

Doplačilo v primeru 15 – 19 udeležencev: 12 EUR/os.

Doplačilo v primeru 11 – 14 udeležencev: 35 EUR/os.

 

V ceno je vključeno:
 • organizacija
 • vodenje
 • prevoz Ljubljana – Čedad, Tolmin – Ljubljana
Doplačila:
 • nastanitev + polpenzion: 62 EUR
Prijava na AAT in plačilo

Na pohod po Alpe Adria Trail se lahko prijavite preko te spletne strani, elektronske pošte ali telefona. Prijava je informativne narave, program potovanja pa velja kot prva ponudba. Prijave sprejema Edlothia, Nina Kopčavar s.p. do 14 dni pred odhodom oz. do zapolnitve prostih mest.

 

Po prijavi boste prejeli dokument Edlothia, Nina Kopčavar s.p. (račun), iz katerega so razvidni vsi podatki o naročenem potovanju in dodatnih storitvah ter morebitni ostali dogovori. Račun je potrebno poravnati v dogovorjenem roku. S plačilom računa se šteje, da je rezervacija potrjena, pogodba sklenjena in da sprejemate določila splošnih pogojev poslovanja Edlothia, Nina Kopčavar s.p. Če do določenega roka račun ni plačan, to pomeni, da se potovanja ne boste udeležili in vaše mesto se odstopi drugemu kandidatu.

 

Za zavezujočo prijavo se šteje prvi vplačan obrok za potovanje v organizaciji Edlothia, Nina Kopčavar s.p. Od nje lahko odstopite v skladu z določili o potnikovi odpovedi potovanja.

Odpoved turističnega paketa

Potnik ima pravico do odpovedi turističnega paketa. O odpovedi mora obvestiti direktno Edlothia, Nina Kopčavar s.p. (po elektronski pošti, prek telefonskega klica ali spletne strani). V primeru, ko potnik odpove turistični paket, ima Edlothia, Nina Kopčavar s.p. pravico do povračila stroškov, ki so odvisni od časa, ki je ostal do začetka potovanja. V vsakem primeru Edlothia zahteva povrnitev administrativnih stroškov rezervacije v višini 15,00 EUR.

 

Odpovedni stroški:

 

 • odpoved od 30 do 22 dni pred odhodom, 10 % cene aranžmaja,
 • odpoved 21 do 15 dni pred odhodom, 30 % cene aranžmaja,
 • odpoved 14 do 8 dni pred odhodom, 50 % cene aranžmaja,
 • odpoved 7 do 1 dan (24 ur) pred odhodom, 80 % cene aranžmaja,
 • odpoved na dan (manj kot 24 ur), 100 % cene aranžmaja.
Vodenje

Nina Kopčavar, planinska vodnica (UIAA)

Z vami je ves čas potovanja in pohodov.

Splošni pogoji poslovanja

Splošni pogoji poslovanja Edlothia, Nina Kopčavar s.p.

 

1. SPLOŠNA DOLOČILA

 

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del pogodbe, ki jo skleneta Edlothia, Nina Kopčavar s.p. (v nadaljevanju Edlothia) in potnik, ki se prijavlja na turistični paket v organizaciji Edlothia. V primeru nasprotja med določili splošnih pogojev poslovanja in določili posameznega programa, veljajo določbe, navedene v programu.

Potnik je vsaka oseba, ki je opravila veljavno rezervacijo ali nakup turističnega paketa. V primeru telefonske prijave ali prijave preko interneta se šteje, da se je potnik s splošnimi pogoji seznanil in jih sprejel. Z določili splošnih pogojev se potnik lahko seznani na spletni strani www.edlothia.com, kjer so na vidnem mestu in splošno dostopni.

Ti splošni pogoji ne veljajo za nakupe letalskih vozovnic, kjer Edlothia nastopa kot posrednik. V tem primeru potnika zavezujejo splošni pogoji organizatorja oziroma letalskega prevoznika in mednarodna zakonodaja na tem področju. Ti splošni pogoji prav tako ne veljajo za zavarovanje potovanj v tujino in zavarovanje odpovedi turističnih potovanj, kjer Edlothia nastopa kot posrednik. V tem primeru veljajo splošni pogoji zavarovalnice.

 

2. PRIJAVA

 

Program potovanja velja kot ponudba, na osnovi katere se potnik prijavi na izbran turistični paket. Potnik se lahko prijavi na turistični paket preko spletne strani, elektronske pošte ali preko telefona. Ob prijavi potnik prejme s strani Edlothia dokument (račun / pogodbo o potovanju) iz katerega so razvidni vsi podatki o potovanju, na katerega se je potnik prijavil. Potnik je dolžan dokument prebrati in v primeru nestrinjanja ali napake dokument reklamirati v roku enega dne po njegovi izdaji.

Ob prijavi je potnik dolžan navesti vse podatke in predložiti dokumente, ki jih zahteva program potovanja ter izvršiti plačilo skladno z določili splošnih pogojev. Če potnik ob prijavi ne navede pravilnih oz. točnih podatkov, je odgovoren za vse stroške oz. posledice, nastale zaradi napačnih podatkov. S plačilom prvega obroka (akontacija) se šteje, da je pogodba sklenjena.

Prijava potnika je zavezujoča. Od nje lahko odstopi v skladu z določili o potnikovi odpovedi potovanja. Za zavezujočo prijavo se poleg plačanega prvega obroka računa šteje tudi vsaka prijava ali naročilo, posredovano v ustni ali pisni obliki, ki vsebuje ime in priimek potnika in ostalih udeležencev, plačilo ali delno plačilo cene turističnega paketa ali drugo razvidno dejanje, ki nakazuje na to, da je potnik posredoval zavezujočo prijavo.

Edlothia je dolžna v skladu s pogodbo potniku nuditi storitve, ki imajo vsebino in lastnosti, kot so napovedane v pogodbi oziroma programu turističnega paketa in skrbeti za interese potnika v skladu z dobrimi poslovnimi praksami. Potnik je dolžan skrbeti, da sam osebno, njegove osebne listine in njegova prtljaga izpolnjujejo pogoje, ki so predpisani z obmejnimi, carinskimi, sanitarnimi, denarnimi in drugimi upravnimi predpisi.

 

3. PRIJAVNINA

 

Edlothia za svoje storitve zaračunava naročniku standardne rezervacijske stroške in stroške za sestavo ponudbe pri prodaji turističnih paketov skladno z razpisom na vsako rezervacijo. Edlothia lahko za posamezni turistični paket določi drugačne rezervacijske stroške.
­

 

4. PLAČILO

 

Za dan plačila se šteje dan, ko Edlothia prejme plačilo na transakcijski račun. Ob prijavi potnik plača 30 % cene potovanja. Preostali znesek vplača potnik najkasneje 30 dni pred potovanjem, v kolikor ni v pogodbi, programu potovanja ali na računu drugače navedeno.

Pravočasno plačilo pomeni potrjeno rezervacijo. V primeru, da potnik ne plača v dogovorjenem roku, to pomeni, da odpoveduje turistični paket. V sledenjem primeru se uporabijo določila o potnikovi odpovedi turističnega paketa.

Edlothia lahko v programu določi, da potnik plača določene storitve na kraju samem in sicer direktno izvajalcu dotične storitve (doplačila). V tem primeru Edlothia ne nastopa kot organizator ali posrednik, temveč zgolj v vlogi informatorja. V tem primeru uveljavlja potnik vse reklamacijske zahtevke izključno od izvajalca storitve na kraju samem.

 

5. CENE

 

Cena turističnega paketa je določena s programom potovanja in velja od dneva objave programa do spremembe. V ceno so vštete storitve, ki so navedene v programu turističnega paketa. Za potnika je veljavna cena na dan izdaje računa / sklenitve pogodbe o potovanju.

Edlothia si pridržuje pravico do spremembe cene zaradi sprememb v menjalnem tečaju ali sprememb v tarifah prevoznikov, ki vplivajo na ceno turističnega paketa, v skladu z Oblagacijskim zakonikom in drugimi veljavnimi predpisi v RS. O morebitni spremembi cene potovanja Edlothia potnika pisno obvesti najkasneje 20 dni pred odhodom. Potnik ima pravico, da v primeru več kot 10 % povišanja cene odstopi od pogodbe. Edlothia bo v tem primeru potniku vrnila ves nakazani znesek.

Cene letalskih kart, ki so navedene v programu in na spletni strani Edlothia, so informativne narave. Cena letalske karte, ki jo Edlothia posreduje potniku, velja zgolj na dan rezervacije turističnega paketa. Letalska karta se sicer izda v določenem časovnem roku, znotraj katerega pa lahko pride do spremembe cene letalske karte, saj si letalski prevoznik pridružuje pravico do spremembe cen.

 

6. POSEBNE STORITVE

 

Posebne storitve so storitve, ki praviloma niso vštete v ceno turističnega paketa (posebna prehrana, dodatni izleti, druga doplačila po želji ipd) ali so za njih v programu predvidena doplačila (enoposteljna soba, vizumi, zavarovanja, druga doplačila).

Ob prijavi potnik navede katere dodatne storitve bi želel naročiti. Te storitve se vključijo v potnikovo ceno turističnega paketa, ki jo je potnik dolžan poravnati pred odhodom na potovanje. Objavljene cene posebnih storitev veljajo zgolj v primeru naročila in plačila teh storitev ob prijavi na potovanje.

Med potovanjem potnik doplača posebne storitve praviloma vodji potovanja v kraju, kjer se storitev opravlja, v kolikor je storitev še možno naročiti. Cena je določena na kraju samem, potnik pa jo je dolžan plačati v ustrezni valuti.

 

7. MANJŠE SKUPINE

 

Edlothia v programu določi izhodniščno ceno turističnega paketa, ki velja za določeno število potnikov. Ta cena se lahko spremeni v primeru, da je na potovanje prijavljenih manjše število potnikov. Edlothia v programu določi dodatno ceno v obliki obveznega doplačila, ki velja v primeru manjše skupine (število oseb od – do).
Ob prijavi na potovanje Edlothia potniku zaračuna izhodiščno ceno turističnega paketa. Če se na potovanje prijavi manj potnikov, ki številčno ustrezajo določitvi manjše skupine za posamični turistični paket, potnik ne more odstopiti od pogodbe, saj je bil s pogoji o spremembi cene iz tega naslova seznanjen ob prijavi.

 

8. POSAMEZNO PRIJAVLJENI POTNIK

 

Če se potnik sam prijavi na turistični paket, mu lahko Edlothia skuša najti sopotnika, s katerim bo delil sobo. Ne glede na to, mora posamezno prijavljeni potnik ob prijavi doplačati za enoposteljno sobo. V primeru, da se posamezno prijavljenemu potniku najde sopotnik, se potniku po potovanju vrne doplačilo za enoposteljno sobo. V primeru, da se na turistični paket prijavita dva, ki sta skupaj v sobi, pred potovanjem pa eden od njiju turistični paket odpove, drugi potnik nosi stroške doplačila za enoposteljno sobo, če mu ni možno najti drugega sopotnika.

 

9. PRODAJA LETALSKIH KART

 

Pri prodaji letalskih kart nastopa Edlothia zgolj kot posrednik za sklenitev rezervacije in izvedbo plačila. V tem primeru potnika zavezujejo splošni pogoji letalskega prevoznika in mednarodna zakonodaja na tem področju.
Edlothia ne odgovarja za izvedbo leta ter ne odgovarja za izbiro prevoznika s strani potnikov. Potnik sam izbere prevoznika po svojih željah in kriterijih in za svojo izbiro odgovarja sam.
Edlothia je odgovorna potniku posredovati vse potrebne informacije, ki jih ta potrebuje za svoje potovanje. Potnik lahko pridobi informacije o produktih in storitvah, ki jih posreduje Edlothia po elektronski pošti, prek telefonskih klicev ter spletne strani. Vsak produkt narekuje svoje pogoje in svoj način rezervacije, za katere se šteje, da je potnik z njimi seznanjen ob opravljeni rezervaciji.
Storitev Edlothia je zaključena, ko je potniku posredovana potrditev rezervacije in izdana letalska karta. Od tega trenutka naprej je potnik v neposrednem razmerju z odgovornim letalskim prevoznikom. Ob morebitni ne izvedbi ali pomanjkljivi izvedbi leta, potnik zahtevek za nadomestilo za vplačano letalsko karto naslovi neposredno na prevoznika.

 

10. ODSTOPNINA

 

Potnik se lahko ob prijavi odloči za sklenitev zavarovanja za primer odpovedi potovanja. V tem primeru ob prijavi plača odstopnino, katere višina je navedena v programu turističnega paketa in je skladna s cenikom zavarovalnice. Pogoji odstopnine so določeni s splošnimi pogoji zavarovalnice.

 

11. POTNIKOVA SPREMEMBA POGODBE ALI ODPOVED TURISTIČNEGA PAKETA

 

Potnik ima pravico zahtevati spremembo pogodbe (npr. sprememba imena, namestitve, dodatne storitve ipd.) po njeni sklenitvi, Edlothia pa je dolžna preveriti, če je ta sprememba izvedljiva. V primeru spremembe pogodbe na zahtevo potnika, lahko Edlothia zaračuna potniku administrativne stroške v višini 18,00 EUR za spremembo, v kolikor ni v programu potovanja drugače določeno. V primeru, da s spremembo nastanejo dodatni stroški (naprimer pri spremembi letalske karte ipd), jih je potnik dolžan poravnati.

Potnik ima v vsakem trenutku pravico do odpovedi turističnega paketa. V primeru, ko potnik odpove potovanje, ima organizator pravico do povračila stroškov, ki so odvisni od časa, ki je ostal do začetka potovanja. V vsakem primeru Edlothia zahteva povrnitev administrativnih stroškov rezervacije v višini 22,00 EUR.

 

Če na programu ni drugače določeno, veljajo spodaj napisani odpovedni stroški:
Za turistične pakete:

• od 90 do 45 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 20 % cene aranžmaja,
• od 44 do 30 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 30 % cene aranžmaja,
• od 29 do 22 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 50% cene aranžmaja,
• od 21 do 15 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 80% cene aranžmaja,
• kasneje kot 15 dni pred odhodom: Edlothia zadrži 100% cene aranžmaja,
• neudeležba brez odpovedi: Edlothia zadrži 100% cene aranžmaja.

 

Za enodnevne turistične pakete:

• odpoved do 30 dni pred odhodom, 10 % cene aranžmaja,
• odpoved od 29 do 22 dni pred odhodom, 20 % cene aranžmaja,
• odpoved 21 do 15 dni pred odhodom, 30 % cene aranžmaja,
• odpoved 14 do 8 dni pred odhodom, 50 % cene aranžmaja,
• odpoved 7 do 1 dan (24 ur) pred odhodom, 80 % cene aranžmaja,
• odpoved na dan (manj kot 24 ur), 100 % cene aranžmaja.

 

Ne glede na zgoraj določene stroške so stroški odpovedi lahko tudi drugačni, če so navedeni v programu turističnega paketa ali pogodbi.

O odpovedi turističnega paketa pred potovanjem mora potnik pisno obvestiti Edlothia oziroma podpisati odpovedni dokument, ki mu ga posreduje Edlothia. V kolikor odpovednega dokumenta ne podpiše, se šteje, da potovanja ni odpovedal.

Med potovanjem lahko potnik na svojo željo prekine turistični paket. V tem primeru nima pravice do povračila stroškov ali kupnine ne delno ne v celoti.

Če potnik med potovanjem po svoji želji spremeni program oziroma ne potuje po programu, ki je sestavni del pogodbe, sklenjene z agencijo Edlothia, se šteje, da je potnik odstopil od pogodbe med potovanjem. V tem primeru je potnik odgovoren za stroške in škodo, ki jih je s tem povzročil. V primeru spremembe programa na lastno željo ali zaradi višje sile, ne da bi za to obstajali razlogi na strani Edlothia zaradi nepravilno opravljene storitve, potnik nima pravice zahtevati kakršnekoli odškodnine ali znižanja cene.

Edlothia oziroma pooblaščena oseba lahko kadarkoli pred potovanjem ali na dan odhoda zavrne osebo, kadar oceni, da bi potnik lahko ogrozil zdravje ali premoženje sebe ali drugih ter nemoteno izvajanje programa potovanja. Prav tako lahko Edlothia zavrne potnika, ki je ob odhodu očitno pod vplivom alkohola, drog ali drugih tovrstnih substanc. Edlothia v obeh primerih ravna po določilih o potnikovi odpovedi.

Edlothia oziroma pooblaščena oseba lahko pred potovanjem ali na dan odhoda zavrne potnika, ki je na potovanje prišel s pomankljivo ali neustrezno opremo. Edlothia v tem primeru ravna po določilih o potnikovi odpovedi.

Edlothia ima pravico med potovanjem zahtevati od potnika, da prekine skupno pot s skupino, če sam ne skrbi za to, da sam osebno, njegove osebne listine in njegova prtljaga izpolnjujejo pogoje, ki so predpisani z obmejnimi, carinskimi, sanitarnimi, denarnimi in drugimi predpisi, ali če je očitno pod vplivom alkohola, drog ali drugih tovrstnih substanc ali če se neprimerno obnaša do ostalih sopotnikov in njegovo izločitev zahteva skupina. Edlothia v tem primeru ravna po določilih o potnikovi odpovedi.

Edlothia ima pravico med potovanjem zahtevati od potnika, da prekine skupno pot s skupino, če sam ne skrbi za to, da uporablja razmeram primerno opremo, če ne upošteva splošnih in vodnikovih navodil in opozoril glede varnega gibanja na terenu, če ne sledi svoji skupini in izbira svoje lastne poti ter na ta način lahko ogrozi varno napredovanje skupine in nemoteno izvajanje programa. Edlothia v tem primeru ravna po določilih o potnikovi odpovedi.

Edlothia bo uveljavljala vso škodo, ki bi jo na poti oziroma med trajanjem izvajanja turističnega paketa povzročil potnik s svojim neustreznim ravnanjem.

 

12. ORGANIZATORJEVA SPREMEMBA PROGRAMA ALI ODPOVED POTOVANJA

 

Edlothia si v skladu z veljavno zakonodajo pridržuje pravico do odpovedi turističnega paketa, če se na potovanje ne prijavi minimalno potrebno število potnikov. Minimalno število potnikov je navedeno v vsakem programu posebej.
Edlothia mora o odpovedi turističnega paketa obvestiti potnika najkasneje :

• 20 dni pred začetkom turističnega paketa za vse turistične pakete, ki trajajo 10 dni in več,
• 7 dni pred začetkom turističnega paketa za vse turistične pakete, ki trajajo od 2 do 9 dni,
• 2 dni (48 ur) pred začetkom turističnega paketa za vse turistične pakete, ki trajajo 2 dni in manj.

Edlothia si pridržuje pravico popolnoma ali delno odstopiti od pogodbe, če pred izvajanjem ali med izvajanjem programa nastopijo izredne okoliščine, ki jih ni bilo mogoče pričakovati, odstraniti ali se jim izogniti (vojne, elementarne nesreče, vremenske neprilike, zdravstvena priporočila ipd), za Edlothia pa te okoliščine pomenijo utemeljen razlog, da pogodbe ne bi sklenila, če bi obstajale ob sklenitvi pogodbe.

Edlothia si pridržuje pravico do spremembe dneva in časa odhoda na potovanje zaradi spremembe letalskega voznega reda ali nastopa višje sile ter pravico do spremembe smeri potovanja, če se spremenijo pogoji za potovanje (nov vozni red, negotov položaj v državi, kjer je organiziran program, naravne nesreče ali drugi nepredvideni vzroki, na katere Edlothia ne more vplivati), brez posebne odškodnine in po veljavnih predpisih v potniškem prometu.

Edlothia ne more prevzeti odgovornosti za spremembe programa zaradi nastopa kakršnekoli višje sile med potekom programa. V teh primerih lahko potnikom zagotovi storitve v spremenjeni obliki, glede na obstoječe možnosti.

V primeru, da Edlothia odpove turistični paket, ima potnik pravico do povračila celotne cene turističnega paketa, izključujoč stroške vizuma in cepljenj, ki so bili v programu zahtevani. V tem primeru potnik nima praviče do kakršnekoli odškodnine, razen do povračila že vplačanega zneska.

Edlothia ne odgovarja za škodo, ki bi nastala zaradi zamude, odpovedi ali spremembe prevoznih sredstev (letala, avtobusi, vlaki, ladje), kakor tudi ne za spremembo programa, ki bi nastala posledično.

V primeru, da stanje na kraju samem agenciji Edlothia ne dopušča namestitve potnikov v naročenem objektu, lahko Edlothia namesti potnika v istem kraju v drug objekt najmanj enake kategorije.

 

13. POTNI DOKUMENTI

 

Potnik je dolžan zaradi zahtev v mednarodnem potniškem prometu in turističnemu sektorju (letalski prevozi, nastanitveni objekti ipd) ob prijavi posredovati vse potrebne podatke o vseh udeležencih potovanja, ki jih prijavlja. Podatki se morajo v celoti ujemati s podatki v uradnih dokumentih, ki so jih udeleženci potovanja dolžni v skladu s predpisi o prestopu državne meje in ustreznimi tujimi zakonodajnimi akti nositi s seboj. V primeru, da napačni ali netočni podatki povzročijo zamudo, dodatne stroške ali prekinitev potovanja drugim udeležencem potovanja, odgovarja za vse nastale stroške udeležencem potovanja potnik sam.

Potnik mora imeti s seboj veljaven potni list ali drug veljaven dokument, s katerim lahko vstopi v državo, v katero potuje. Dokument mora biti veljaven do vključno zadnjega dneva potovanja. Potnik je za veljavnost svojega dokumenta odgovoren sam in Edlothia ne odgovarja za morebitne neprijetnosti ali prekinitev potovanja iz tega naslova. V kolikor se potnik zaradi neizpolnjenih obveznosti potovanja ne more udeležiti, veljajo določila o potnikovi odpovedi potovanja.

Potnik si je dolžan pred potovanjem oziroma do roka, ki je v programu določen, pridobiti vizume za države, v katere potuje.

Če potnik med potovanjem izgubi dokumente ali so mu ukradeni, so pa nujno potrebni za nadaljevanje potovanja ali za vrnitev v domovino, si potnik na lastne stroške priskrbi nove. V primeru, da mora potnik zaradi izgube ali kraje dokumentov prekiniti turistični paket, ni upravičen do kakršnegakoli povračila vplačanega turističnega paketa ali do povrnitve stroškov.

 

14. ZDRAVSTVENI PREDPISI

 

V primeru, da so za vstop v državo, kamor potnik potuje, zahtevana določena cepljenja, je však potnik sam dolžan opraviti določena cepljenja in si priskrbeti mednarodno potrdilo (rumeno knjižico) z vpisanimi opravljenimi cepljenji. Edlothia ne odgovarja za morebitne zaplete ali potnikovo prekinitev turističnega paketa zaradi potnikovega nespoštovanja zdravstvenih predpisov države, v katero vstopa, kakor tudi ne za stroške, povezane s tem.

 

15. CARINSKI in DEVIZNI PREDPISI

 

Potnik je dolžan spoštovati vse carinske in devizne predpise Republike Slovenije, kakor tudi vseh drugih držav v katere in skozi katere potuje. Če zaradi nespoštovanja predpisov potnik potovanja ne bi mogel nadaljevati, nosi sam vse posledice in stroške, ki nastanejo v zvezi s tem njemu in drugim sopotnikom.

 

16. PRTLJAGA

 

Pri letalskem prevozu je za prtljago odgovorna izključno letalska družba na podlagi predpisov, ki veljajo v mednarodnem letalskem potniškem prometu. Edlothia obvesti potnika o dovoljeni teži prtljage na letalu. Prevoz prtljage do določene teže, ki jo določa prevoznik, je brezplačen oziroma vključen v osnovno ceno leta. Vsak dodatni kilogram potnik sam doplača na kraju samem v ustrezni valuti in po določilih prevoznika.

Edlothia ne odgovarja za krajo, izgubo, poškodovanje potnikove prtljage ali drugih osebnih stvari, dragocenosti in dokumentov, do časar je prišlo tekom prevoza (letalo, avtobus, vlak, ladja, čoln ipd) ali na namestitvenih objektih. Prijavo izgubljene ali poškodovane prtljage potnik sam naslovi na prevoznika ali namestitveni objekt.

 

17. REKLAMACIJE oz. PRITOŽBE

 

Potrošnik mora v najkrajšem mogočem času izvajalcu storitev in organizatorju oziroma predstavniku organizatorja pisno ali v drugi ustrezni obliki sporočiti vsako napako, ki jo med izpolnjevanjem pogodbe opazi na kraju samem. Ob morebitni pritožbi mora organizator potovanja v najkrajšem mogočem času narediti vse potrebno za odpravo pomanjkljivosti.

Če pomanjkljivosti niso bile odpravljene na kraju samem, lahko potrošnik zaradi nepopolno ali nekakovostno opravljenih storitev uveljavlja sorazmerno znižanje cene po končanem potovanju. Če sta obseg ali kakovost opravljenih storitev bistveno odstopala od obsega ali kakovosti storitev, ki sta bila določena v potrdilu ali pogodbi o potovanju, je potrošnik upravičen do vračila vsega vplačanega zneska. V obeh primerih se mora potrošnik organizatorju potovanja oziroma prodajalcu pritožiti pisno v dveh mesecih po končanem potovanju.

Reklamacija mora biti utemeljena. Potnik naj zato reklamaciji priloži ustrezne dokaze in/ali ustrezno potrdilo s strani lastnika/vodje nastanitvenega objekta, prevoznika oziroma druge ustrezne osebe o dejanskem stanju, na podlagi katerega potnik uveljavlja svoj zahtevek. Edlothia je dolžna pisno odgovoriti na reklamacijo v 8 dneh po njenem prejemu.

Višina odškodnine je omejena z višino cene vplačanega potovanja oziroma z višino realne vrednosti neizvedenih storitev. To določilo ne velja v primeru, ko ima Edlothia pravico do odpovedi aranžmaja ali spremembe programa, skladno z določili teh splošnih pogojev in zakona.

Ne glede na vloženo reklamacijo je potnik dolžan poravnati svoje obveznosti po izdanih računih za opravljeno storitev v skladu z razporedom plačil, morebitna odškodnina pa se izplača po končanem reklamacijskem postopku na osebni račun potnika.

V primeru, da bi bila reklamacija lahko rešena na kraju samem (na primer pomanjkljiva čistoča sobe, oprema ipd), potnik pa ni sporočil napake oz. nepravilnosti predstavniku agencije, se šteje, da se je potnik strinjal s tako storitvijo in s tem je izgubil pravico do vlaganja kasnejših reklamacij.

 

18. UPORABA PODATKOV

 

Edlothia vse pridobljene podatke o potnikih varuje v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Šteje se, da potnik s podpisom pogodbe pristaja na uporabo teh podatkov tudi za namene statistične obdelave in obveščanja o ponudbi. Če tega ne želi, lahko to izjavi ob prijavi na potovanje.

 

19. INFORMACIJE

 

Ustne informacije, ki jih potnik dobi ob prijavi, ne obvezujejo agencijo Edlothia bolj kot navedbe v programu ali ponudbi. V primeru dvoma se vedno šteje za veljavno pisna ponudba, račun, pogodba o potovanju, pisna informacija ali pisna razlaga.

 

20. KONČNA DOLOČILA

V primeru spora med strankami je za vse spore pristojno sodišče.

 

Edlothia, Nina Kopčavar s.p., Ljubljana, 15. marec 2022

Kaj pravijo udeleženci?

Januar je primeren čas za nove začetke. Tako sva se z možem v januarju 2019 priključila Nini in skupini pohodnikov. Sami neznanci, s skupno ljubeznijo do narave in pohodov, smo začeli premagovati kilometre, višine, strahove in sebe. Povezali smo se v razigrano, klepetavo, predvsem pa sočutno druščino. Tretji vikend v mesecu je rezerviran za to pot in redko ga zamudimo. Doma pustimo večino skrbi ter se predamo Ninini odlični organizaciji in vodenju. Nove poti, nova znanja, izvrstna kulinarika… Pa ljudje, kjer smo vedno dobrodošli in smo lahko to, kar smo.
Z našo ljubo Nino, morda pa prav zaradi nje, je pot AAT čudovita izkušnja v našem življenju.
Bolj kot se bližamo cilju, bolj nas stiska, da se bomo morali posloviti. A Nina je organizirala pohod po Via Alpini. Juhej! Še deset let bomo skupaj!

Blanka in Zlatko

Dolžinske poti nekateri prehodijo sami, v enem zamahu, brez vodnika…..tudi v redu. Ampak hoditi v skupini, imeti rezerviran vsak tretji vikend, možgani na “off”, saj Nina poskrbi za vse – to je pa super. Toliko si imamo za povedati, ko se po enem mesecu spet srečamo ali pa preprosto hodimo molče. AAT je pestra, polna pričevanj iz zgodovine, zanimivih srečanj, narava pa itak nikoli ne razočara.

Mojca