Via Dinarica, E3 / Planina – Cerknica

Etapa 3, Slovenija: Planina – Cerknica

Marec 2021

Via Dinarica Planina – Cerknica

Potovanje skozi notranjske pokrajine je potovanje skozi tišino, prostranost, globino gozdov. Je srečevanje z neskončno ustvarjalnostjo narave, z njeno kreativno močjo in voljo. Je občutenje mističnosti, zamaknjenosti, v tančico zavite skrivnosti ozračja, s katerim je prežeto tudi ljudsko izročilo.

Ko sončni žarek posije skozi veje dreves in osvetli kamen, v katerega je ujeta tisočletna zgodovina Zemlje, se v popotniku prebudi tista nikoli uničljiva sila, ki jo imenujemo otroška radovednost. Spremlja jo čudenje nad stvarstvom, nad skrivnostjo, nad pojavnostjo sveta. Povabi te v podzemlje, v globine, da bi jih raziskal, razumel, dojel njih bistvo. In v naslednjem trenutku že bredeš, z vso svojo bitjo po reki in iščeš njen izvir ter smer toka obenem.

Potem pride trenutek, ko utrujen od iskanja, brskanja, umevanja zgolj obsediš in se zazreš predse. Obdan z nerazložljivo lepoto in skrivnostjo stvarstva potoneš v njegove darove in užiješ njih neskončnost, veličino in nerazložljivost. Tokrat brez želje, da bi razumel… zgolj prepustiš se brezčasnosti bivanja.

Kraji, skozi katere hodimo, nikoli ne bi bili to, kar so, če tam ne bi bivali ljudje. Današnja podoba narave, kulturne krajine in bogastvo ljudskega izročila so izrazi tisočletnega sobivanja človeka in narave. Pohodniki uživamo v lepotah teh krajev, v njihovi kulturni in naravni raznolikosti, edinstvenosti, ohranjenosti; nudijo nam prostor za počitek, rekreacijo, sprostitev; širijo naše zavedanje o svetu in poznavanje nas samih. Da bi se lahko na nek način zahvalili za te darove, ki jih okušamo, sem se obrnila na ljudi, ki so na tak ali drugačen način vpeti v to okolje, ga bogatijo, hranijo in ohranjajo. Ti so tisti, ki s svojo ljubeznijo, voljo in energijo ustvarjajo ta prostor in ga varujejo za nas in naslednje generacije.

V Dolenji vasi pri Cerknici smo obiskali gospo Ljobo Jenče, srčno in predano zbirateljico slovenskega ustnega izročila, poustvarjalko, pevko in pripovedovalko pravljic. Debelo uro smo z odprtimi ušesi in srci sledili njenim zgodbam, ljudskim pravljicam in pesmim. Predstavila nam je tudi enega zadnjih projektov V istem čolnu – Mladi čuvarji izročila, za katerega so prejeli zavidljivo priznanje Evropske unije za kulturno dediščino, posebno omembo strokovne komisije Europa Nostra Awards 2017. Namen prokekta je prenos tradicionalnih življenjskih veščin na Mlade čuvarje izročila. V projektu pokrivajo sledeča področja: izdelovanja drevaka-tradicionalnega čolna, lanarstvo, destilarna eteričnih olj in kovaštvo. Več o njihovi ponudbi, ki vključuje tudi delavnice za šole, vrtce, teambuildinge si lahko preberete na njihovi spletni strani Hiša izročila.

Lepšega zaključka današnjega dne si ne bi mogla zamisliti.

Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *