Planinski tabor za družine z otroki 2020

Poročilo iz planinskega tabora za družine

Avgust, 2020

Prvi družinski tabor je za nami. Štirje dnevi v dolini reke Soče so minili prehitro. Otroci še kar ne bi šli domov. Zakaj je že konec? Kdaj bomo šli lahko spet? A bodo oni tudi prišli? Ko otroci s takšnimi vprašanji odidejo vsak na svoj konec, je to največje darilo, ki ti ga lahko podarijo.

Ujeli smo najboljše možno vreme – vročinski val. Ni boljše lokacije za hlajenje poletne vročine, kot jo ponuja alpska dolina. Ko ti zakuha, je tu gorski dragulj, v katerega se potopiš, skočiš, se ga dotakneš ali pa zgolj shladiš pijačo v njej.

Štirje dnevi, štirje izleti in prosti čas za igro. Kaj so povedali otroci? Skoki v kristalne tolmune, raziskovanje bregov reke Soče, odkrivanje skritih kotičkov za kopanje, Soške postrvi, visokogorsko jezero, domači sladoled v Bovcu, divja dolina Trente, plezanje na balvanih, viseči mostovi čez kraljico planin, jutranje meglice na Soči, slastni ajdovi krapi…

Kaj pa v prostem času, ko so utrujeni starši počivali? Igranje s prodniki ob vodi, spuščanje ladjic, guganje v mreži, petje, klepetanje, odbojka, muhce, palačinke party. Nekaj časa je šlo še za pomivanje posode, ampak nekako smo tudi to preživeli :). Za konec so nam staršem pripravili tudi nekaj miselnih zagonetk. Nekatere so ostale še nerešene. Nadaljujemo naslednje leto.

Pa moj pogled na vse skupaj?

Narava očara. Živeti pod nebom je darilo. Dihati jutra, popoldeve, večere, gledati zvezde na nebu in luno, ki se priplazi izza gore… je doživetje, ki človeka napolni, sprosti in umiri. Uživanje v lepotah narave nas povezuje.

Drugi zaklad na tem popotovanju pa so ljudje, s katerimi se povežemo v novo dogodivščino. Kjer vlada odprtost, je prostor za raznolikost, za bogatenje, deljenje, plemenitenje. Vsak izmed nas prispeva en kamenček v našo skupno doživetje. In vsak kamenček je druge barve in postave. V njih razpoznaš svoj odsev in z njimi širiš svoje okvire, svoj svet. Svet smo ljudje. V družbi se spoznavamo, rastemo, širimo.

V kratkem času se lahko spletejo nove vezi, nova prijateljstva, ki človeka razveseljujejo. Nekatera so bežna, kratkotrajna, druga se lahko nadaljujejo v prihodnost. Nekatera pozabiš, druga ti ostanejo. Pa vendar, vsaka izkušnja, pa naj bo sončna, vroča, meglena, deževna ali nevihtna, te obogati. Je korak naprej na poti, po kateri hodiš.

Kdaj gremo spet? Kmalu. Morda že pozimi, naslednje poletje pa zagotovo. Novim dogodivščinam naproti.

Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *